Bad Ischl in het Salzkammergut

Verscholen in het Salzkamergut ligt het mondaine Bad Ischl. Het uit de kluiten gewassen dorp dankt zijn groei aan de vroegere zout handelaren en thermaal bronnen met zout- en zwavelhoudend water wat een heilzame werking op het lichaam heeft.

In 1820 kwamen de eerste kuur gasten al naar Bag Ischl gelokt door de werking van het heil water.

informatie Bad Ischl

Inwoners: 14.000
Deelstaat: Oberösterreich
Afstand Utrecht: 1.013 km
Afstand Antwerpen: 986 km

Keizer Franz Karl en zijn vrouw Sophie namen in Bad Ischl op aanraden van de huisarts in 1827 meerdere zoutbaden omdat het niet lukte om kinderen te krijgen. Prompt drie jaar later werd op 18 september 1830 de eerste troonopvolger in Schloss Schönbrunn geboren.

Daar bleef het niet bij, De latere keizer Franz Joseph koesterde zijn Bad Ischl en heerste in de zomermaanden over zijn Habsburger rijk vanuit zijn Bad Ischl waar hij in 1853 dan ook stapel verliefd werd op de toen 15 jarige Beierse prinses Sisi.

Wat is er te doen in Bad Ischl
Veel, het dorp is zeer bekend en dankzij de rijke Habsburger geschiedenis is het een geliefde plek voor de liefhebbers van Sisi.

de Keizervilla

Bad Ischl één van de mooiste dorpen in Oostenrijk

Prachtige tapijten, Biedermeier meubels, en krakend parket. In de keizers villa van Franz Joseph is eigenlijk sinds het tekenen van de oorlogsverklaring aan Servië op 28 Juli 1914 niks meer veranderd. De Keizer liet de villa uitbouwen tot een klassiek slot en de villa kreeg een uitbouw. In het trappenhuis van de keizers villa tref je een bonte verzameling aan jachttrofeeën aan.

De omgeving van de keizers villa is ingericht als een Engelse tuin met daarin de lie innings plek van de keizerin Elisabeth, het theehuis. Haar favoriete plek voor haar dagelijkse turnoefeningen en waar zij vele gedichten heeft geschreven.

Informatie

Rondleidingen: Januari – maart en oktober dagelijks van 10 tot 16 uur. April – september 9.30 tot 17.00
Entree: € 16,50
www: Kaiservilla.at

Centrum van Bad Ischl

In de historische binnenstad kun je niet om de pracht en praal heen. Loop zeker langs de Trinkhalle hier begonnen de kuur gasten van Bad Ischl al zodra ze aankwamen in het kuuroord met de drinkkuren. In 1870 liet de keizer een imposant theater- en congres huis bouwen in het met veel liefde ingerichte kuur park. Een prachtige plek voor zomer concerten en theater voorstellingen. Jaarlijks vindt hier in juli en augustus het Leharfestival plaats.

Bad Ischl

Een stukje verder in het park kun het Seeauerhaus bezoeken. Op deze plek verloofde Keizer Franz Joseph en zijn Sisi in 1853 met elkaar. Het Seeauerhaus is nu onderdeel van het stadsmuseum.

De Leharvilla

Tegenover het Stadsmuseum staat aan de rechteroever van de Traun de Villa van de beroemde componist Franz Lehar. De beroemde meester van de Weense operette. Hij woonde tussen 1912 en zijn dood in 1948 in deze villa. In de kamers van de villa krijg je een beeld van zijn leven en zijn beroemde werken.

Mooie uitzichten over Hallstattersee en de Dachstein

Net buiten Bad Ischl in het dorpje Kaltenbach brengt een kabelbaan je naar de Katrinalm op 1.400 meter hoogte. Eenmaal boven wordt dat beloond met een waanzinnig mooi uitzicht over de Hallstattersee en het imposante Dachtstein-massief.

Vanaf de het bergstation van de kabelbaan kun je verschillende wandelingen ondernemen. Op de berg zijn twee berghutten waar je terecht kunt voor een maaltijd of gewoon een drankje.

Informatie

Winter: dagelijks van 10 tot 16 uur
Zomer: dagelijks van 9 tot 17 uur.
Prijs: retour € 19,50
www: Katrinseilbahn.at

Salzkammergut Therme

Net buiten Bad Ischl ligt het thermaal bad, geniet van het warme bronwater in deze moderne Wellness tempel. Bij de Therme is ook een zeer goed hotel te vinden.

De omgeving

Rondom Bad Ischl is natuurlijk ook erg veel te doen. Zoals een bezoek aan het romantische dorp Sankt Wolfgang of het beroemde maar wel erg drukke Hallstatt.

Op ongeveer 10 kilometer zuidelijk van Bag Ischl ligt het dorpje Goisern. Het is de hoofdstad van oude ambachten, kunst en traditionele gebruiken. Tevens het geboortedorp van Hubert von Goisern, een bekende Oostenrijkse rocker die in zijn muziek veel gebruik maakt van typische Oostenrijkse muziekinstrumenten en natuurlijk het jodelen.

Overnachten in Bad Ischl

Er zijn in de stad en daar buiten tientallen goede hotels en gasthofen te vinden. Wie wat langer in de omgeving wil blijven kan ook een vakantiewoning boeken.

Enkele goed aangeschreven hotels in Bad Ischl zijn:

De hotels in Bad Ischl zijn in verhouding hoger dan normaal geprijsd. Reken op een kamerprijs tussen de 120 a 175 euro per nacht.