Vakantie in Burgenland

Het is de minst bekende deelstaat van Oostenrijk. Burgenland ligt in het Oosten van Oostenrijk tegen de Hongaarse grens aan. Burgenland is vooral bekend vanwege de lekkere wijnen, de Neusiedler See. Het tweede meer van Oostenrijk na de Bodensee.

Het landschap is niet zo ruig als in Tirol en in Salzburg. Het is eerder heuvelachtig en op sommige plekken bijna vlak. De belangrijkste bron van inkomsten komt uit de landbouw en de productie van wijn. De landelijke deelstaat is niet heel bekend en populair bij toeristen.

Cijfers en geschiedenis

Zoals gezegd ligt Burgenland in het oosten van Oostenrijk, net onder Wenen. Het is Na Wenen het kleinste Bundesland van Oostenrijk met bijna 4000 km² . In totaal wonen er ongeveer 300.000 inwoners in de deelstaat. De meeste inwoners wonen op het platteland. De hoofdstad van Burgenland is Eisenstadt en daar wonen bijna 16.000 inwoners. Dat is te vergelijken met een dorp in Nederland.

De geschiedenis van de Habsburgers reikt tot ver in Hongarije. Oostenrijk was tot de Eerste Wereldoorlog namelijk één van de rijkste en machtigste landen van wat nu Europa is. Ergens in 1867 liep de strijd tussen het Duitstalige heersende deel van Hongarije en de Hongaren in het andere deel hoog op. Dit leidde later tot de vorming van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie. Beide landen hadden in deze monarchie een eigen regering, maar stond nog steeds onder de Oostenrijkse kroon. Na de Eerste Wereldoorlog viel deze dubbelmonarchie alsnog uit elkaar. Men besloot het land te delen. Burgenland is dan ook het jongste Bundesland van Oostenrijk. Dat Burgenland nog steeds veel Hongaarse invloeden heeft, kun je onder andere zien aan de dubbele namen op de borden zodra je een dorp inrijdt.

Tips om te doen in Burgenland

  • Bezoek het centrum van Eisenstadt
  • Bekijk het indrukwekkende Schloss Esterhazy in Eisenstadt
  • Maak een wandeling door het stadje Rust
  • Fiets langs de Neusiedlersee
  • Bezoek een wijnhof en laat je verbazen over de hoge kwaliteit van de wijnen
  • Ga outletshoppen in Parndorf

Bezienswaardigheden van Burgenland

Al rijdend door Burgenland vraag ik me iedere keer af of ik nog wel in Oostenrijk ben. Het landschap laat zich vergelijken met de glooiende heuvels van de Duitse Eifel en Harz. Dus geen bergen, geen sneeuw maar wel uitgestrekte wijngaarden en weilanden vol graan en koolzaad.

Het laagste punt van Oostenrijk ligt in de buurt van de de Neusiedler See. In het dorp Apetlon is daar zelf een speciaal punt voor aangemaakt. Een bordje markeert dit punt wat slechts 114 meter boven het 0 punt van Oostenrijk ligt. (Het Oostenrijkse NAP is de gemiddelde hoogte van de Adria in Triest in 1875)

De Neusiedler See

Neusiedlersee Burgenland

Het nationalpark Neusiedler See ligt voor een klein deel in Hongarije en is een ideale plek om te fietsen en te zwemmen. Het gebied is ook het domein van vogelspotters. De Neusiedlersee is een zogenaamd steppemeer. Het meer is 315 km² groot waarvan het grootste deel in Oostenrijk ligt.

Het meer is niet diep. De gemiddelde diepte ligt rond de 1 meter. Het diepste punt is 1,8 meter. Een deel van het meer valt in de zomermaanden dan ook droog. De laatste keer dat het meer helemaal droog valt was in 1864.

Praktisch het hele meer is rondom begroeid met riet. Aan de westoever is de rietkraag zeker 8 km breed. Sinds 2001 is de Neusiedler See opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Veel van het riet wordt trouwens geëxporteerd naar Nederland waar het gebruikt wordt als dakbedekking.

Aan de Oostkant van de Neusiedlersee ligt het plaatsje Podersdorf am See. Hier vind je fijne zandstranden en voldoende voorzieningen voor watersport. Toegang tot het strand is niet gratis, je dient een dag of avond kaart te kopen. Bij één van de automaten of bij de kassa. Heb je een Burgenlandcard dan is de entree tot het strandbad gratis.

Schloss Esterházy

Schloss Esterházy in Eisenstadt  - Burgenland

In – Eisenstadt – staat het beroemde paleis Esterházy. Op indrukwekkende wijze komt barrok, classicistische puurheid en de Oostenrijkse Biedermeier samen.

Het vormde voor de beroemde componist Joseph Haydn een bron van Inspiratie voor zijn vele meesterwerken. Ook nu nog worden in Schloss Esterházy in de zaal waar Joseph Haydn zijn werken voor het allereerst opvoerde concerten gegeven. Dat heeft meerdere redenen, de zaal is zowel in akoestiek en in uitstraling uniek.

De basis van het slot werd al in de 13de eeuw gelegd, pas in de 16de eeuw onder leiding van de familie Esterházy kreeg het slot haar huidige uitstraling.

Rust aan de Neusiedler See

Het kleine stadje Rust heeft 1964 inwoners (stand op 1-1-2023) en ligt aan de westelijke oever van de Neusiedler See. De stad is vooral bekend vanwege de tientallen ooievaars die ieder jaar hier naartoe komen om te broeden en de historische binnenstad. De Binnenstad van Rust kenmerkt zich door het driehoekige Rathausplatz. Hier liggen prachtige en vooral grote wijnboerderijen en woningen uit de 16e tot 19e eeuw. Let vooral goed op de barokke details en façades uit de renaissance. Wie wat verder kijkt, ziet ook de goed verzorgde binnenplaatsen. Rust is een Freistadt, dat wil zeggen het stadsrechten heeft.

Designer outlet Parndorf en Fashion Outlet Parndorf

Het valt natuurlijk niet onder de echte bezienswaardigheden, maar het is wel één van de meest bezochte plekken in Burgenland. In Parndorf ligt namelijk het grootste outletcentrum van Europa. Het McArthurGlenn Designer outlet centrum was het eerste outletcentrum van Oostenrijk en is met 35000 m2 het grootste Outletcentrum in Europa. Het is tevens één van de grootste werkgevers in de regio. De meer dan 160 verschillende winkels in merkkleding trekken bezoekers uit grote delen van Oostenrijk,Hongarije en Slowakije.

Steden en dorpen in Burgenland

Burgenland is niet dicht bevolkt. Er zijn maar weinig steden en dorpen met meer dan 3.000 inwoners.

Eisenstadt is met bijna 16.000 inwoners de grootste stad.

Burgenland in de zomer

Burgenland is misschien niet de eerste vakantieregio van Oostenrijk die in je opkomt als je aan een vakantie in Oostenrijk denkt. Toch is de regio veelzijdiger dan je denkt. Vooral liefhebbers van een actieve vakantie kunnen zich goed vermaken. Er zijn prachtige wandelingen in de omgeving van het bosrijke Geschriebenstein en om de Neusiedler See. Omdat de bergen in Burgenland lang niet zo hoog zijn en eerder heuvels zijn is de regio ook perfect voor een fietsvakantie. Tegenwoordig zijn er in de regio ook veel oplaadpunten voor elektrische fietsen te vinden.

Watersporten zoals zwemmen, surfen, zeilen, en suppen natuurlijk bij de Neusiedler See. Een prachtig gebied voor watersport.

Last but not least, Burgenland heeft een aantal prachtige golfbanen. Combineer dat met een Wellness vakantie en je komt totaal relaxed weer thuis.

Burgenland in de wintermaanden

Tijdens de wintermaanden is de regio misschien een beetje saai. De thermaalbaden zijn gewoon het hele jaar geopend en zijn in de winter een heerlijke plek om te ontspannen. Burgenland heeft een mediterraan klimaat waardoor er maar weinig sneeuw valt. Er zijn dan ook praktisch geen mogelijkheden om te skiën. (op een paar kleine dorpspistes na dan)

Klimaat van Burgenland

Het klimaat in Burgenland is niet typisch Oostenrijks. De winters zijn mild en de zomers zijn gewoon heet te noemen. Neerslag valt in dit deel van Oostenrijk ook weinig. Je kunt dus spreken over een relatief droog landklimaat. Het weer in Burgenland is grotendeels afhankelijk van de warme droge mediterrane lucht die vanuit Kroatië wordt aangevoerd. In de zomermaanden kan de wind behoorlijk krachtig zijn, door het vlakke landschap heeft de wind namelijk vrij spel. Ideale omstandigheden om te surfen op de Neusiedlersee natuurlijk.

De winter in Burgenland is zoals gezegd mild. De temperaturen liggen in de nacht in de dorpen en steden vaak net rond het vriespunt. Winterse neerslag in de vorm van sneeuw valt er weinig. Wintersportgebieden tref je dan ook niet aan in Burgenland.

Hoe kom je in Burgenland

Het is vanuit Nederland een pittig stukje rijden. Vanaf Utrecht is de rit naar dit deel van Oostenrijk bijna 1200 kilometer. Ik adviseer je dan ook om de rit te onderbreken in Duitsland. Het grootste deel van de route gaat via de Autobahn A3 in Duitsland. Bij Passau passeer je de grens en gaat de A3 over in de Oostenrijkse A8. Vervolgens volg je de weg richting Wenen.

Autobaan vignet

Voor het gebruik van de autobanen in Oostenrijk heb je een tolvignet nodig. Vergeet deze dus niet te kopen.

Vliegen naar Burgenland

Vliegen is ook een optie. De luchthaven van Wenen is dan je beste optie. Er zijn dagelijkse meerdere vluchten naar de Oostenrijkse Hoofdstad. Vanaf de luchthaven kun je een auto huren of met het openbaar vervoer verder reizen.

Met de trein naar Burgenland

Vanuit Wenen zijn goede verbindingen naar Eisenstadt en diverse andere dorpen rondom de Neusiedler See. Houd er wel rekening mee dat de dienstregeling niet heel frequent is en je moet overstappen in Wiener Neustadt. Meer informatie over de dienstregeling kun je vinden op de website van de ÖBB.

Overnachten en accommodaties in Burgenland

Verwacht geen grote hotels en vakantieparken. Burgenland is niet afhankelijk van het toerisme en de focus ligt dan ook op kleinschalige en familiaire accommodaties. De meeste voorzieningen zijn echte traditionele familiebedrijven. De meeste hotels spelen sterk in op wellness. Vooral in de omgeving van Stegersbach is het heerlijk genieten van de thermen en eventueel een paar rondes golfen.

Boek je hotel met Trivago

Zoek je een hotel in Burgenland? Begin je zoektocht dan eens met de zoekmachine van Trivago. Deze zoekmachine vergelijkt alle prijzen van de hotelaanbieders en zorgt ervoor dat je de beste prijs krijgt.

Kamperen in Burgenland

Wie met een caravan of tent onderweg is in Burgenland is dichter bij de natuur dan wie dan ook. Verspreid door het Bundesland zijn campings te vinden. De meeste campings liggen rondom de Neusiedler See. Maar ook bij de steden Rust en Eisenstadt kun je campings vinden. Een goed camping overzicht kun je vinden op de website van ANWB Campings .

Vakantie op de boerderij

De laatste jaren ontzettend populair geworden bij gezinnen.  Laat je kantoor voor wat het is, neem je oude kloffie mee en een paar laarzen. Geniet een paar dagen van het leven op de boerderij. Help de boer mee met het melken, hooien, de stallen uitmesten en leer je kinderen waar een groot deel van de dagelijkse levensmiddelen vandaan komt. Als alternatief kun je ook en vakantie bij een wijnboerderij boeken.

Vakantiewoningen in Burgenland

Een eigen vakantiehuisje is natuurlijk ook ideaal tijdens een vakantie in Burgenland. Door de hele regio en vaak op de mooiste plekjes worden leuke meerpersoons-vakantiehuizen aangeboden. Deze kun je rechtstreeks boeken maar ook via de diverse bemiddelaars in vakantiewoningen.