Auto huren in Oostenrijk

Openbaar vervoer in Oostenrijk is goed. Toch kan een eigen auto in Oostenrijk er makkelijk zijn. Het geeft je meer vrijheid en veel bezienswaardigheden in Oostenrijk zijn niet goed bereikbaar met de bus. Dus hier wat tips over auto huren in Oostenrijk.

Daarom kun je bijna in iedere grote stad wel terecht bij een autoverhuurbedrijf. Bijna alle bekende grote autoverhuurders zoals Avis, Hertz en Sixt zijn in ieder geval op alle luchthavens van Oostenrijk aanwezig. Op de Grote treinstations zoals Wenen, Graz, Salzburg en Innsbruck zijn ook verhuurders aanwezig. 

Buchbinder en Megadrive maken onderdeel uit van een Oostenrijkse verhuurder. De prijzen van deze aanbieder liggen vaak een flink stuk onder de prijs van de bekende verhuurders. Helaas is bij deze verhuurders de wachtrij vaak lang en vraagt men een pittige borg (rond de € 1000)  Een ander nadeel is dat de auto’s van Buchbinder/Megadrive vaak op een Tsjechisch of Slowaaks kenteken staan.

Autohuur in Oostenrijk

Het aanbod aan huurauto’s is groot, van kleine compacte auto’s tot super-de-luxe SUV’s of gewoon een busje voor meerdere personen. De prijzen voor het huren van een auto in Oostenrijk zijn afhankelijk van de regio waar je huurt, maar ook seizoen en de aanbieder van de auto maken de prijs uit.

De bovengenoemde verhuurders zijn over het algemeen wat duurder dan bijvoorbeeld de autoverhuurder Buchbinder. Hier huur je over het algemeen wat oudere auto’s en wat ik zelf een nadeel vind is dat de auto’s geen Oostenrijks kenteken hebben. Dat roept soms vragen op. Verder zijn de auto’s vrij eenvoudig uitgevoerd. Verwacht verder geen ingebouwde navigatie of een carkit.

Wil je all-inclusive een auto huren in Oostenrijk dan kun je goed terecht bij Sunny-Cars .

Wat zijn de voorwaarden

Vanzelfsprekend is een rijbewijs een voorwaarde om een auto te mogen huren. De meeste verhuurders verwachten wel dat je dat rijbewijs minimaal 1 jaar hebt.

Leeftijd is ook wel belangrijk. De meeste verhuurders vragen een toeslag aan huurders onder de 25. Sommige auto’s (met name de sportieve en luxere auto’s zijn niet altijd beschikbaar voor de beginnende bestuurder.

Wil je een auto huren in Oostenrijk dan is praktisch altijd een creditcard met pincode nodig. De creditcard moet op naam staan van de hoofdhuurder. Op de creditcard wordt een bedrag geblokkeerd ten hoogte van de borgsom. De borgsom is afhankelijk van de verhuurder en het model auto. Hou rekening met een borg tussen de 300 à 1000 euro. De borg contant betalen is bijna nergens mogelijk. De hoogte van de borg is ook afhankelijk van eigen risico wat je neemt bij de huurauto.

Bij de verhuur van een auto in Oostenrijk worden veel extra verzekeringen verkocht. Denk aan een verzekering voor glas- en dakschade en extra verzekeringen voor je banden. Het is altijd dubieus of je deze verzekeringen wel nodig hebt. Vraag de verhuurder altijd voor een aanbieding inclusief alle verzekeringen.

Extra aandachtspunten voor een huurauto in Oostenrijk

Auto huren in Oostenrijk

In Oostenrijk rijden is niet veel anders dan in Nederland, behalve dat je wat ervaring moet hebben met het rijden in de bergen en het gebruik van de handrem.

Waar je in Oostenrijk wel op moet letten bij het huren van een auto is de winteruitrusting. Tussen 1 november en 15 april zijn winterbanden bijvoorbeeld verplicht. Net als het gebruik of bezit van sneeuwkettingen in winterse omstandigheden. Vooral de sneeuwkettingen zijn voor de verhuurders een extra bron van inkomsten. Een weekje sneeuwkettingen huren is vaak net zo duur als een setje kopen.

De Oostenrijkse autobaan is alleen toegankelijk voor auto’s met een tolvignet. Let goed op of dit vignet nog geldig is. De meeste huurauto’s zijn voorzien van een jaarvignet. Toch is het een puntje van aandacht, vraag dit ook aan de verhuurder indien de auto geen Oostenrijks kenteken heeft. Laat het desnoods opschrijven op het huurcontract.