Feestdagen in Oostenrijk

Net als in Nederland en België zijn er meerdere feestdagen in Oostenrijk. De meeste feestdagen vallen samen met de onze feestdagen. Omdat Oostenrijk voornamelijk rooms katholiek is zijn het ook voornamelijk de gebruikelijke katholieke feestdagen zoals Hemelvaart, Pasen en Pinksteren. 

In tegenstelling tot in Nederland vieren de Oostenrijkers ook Drie koningen (6 januari)  Sacrementsdag (Fronleichnam) en Maria Himmelfahrt (15 augustus) en deOnbevlekte Ontvangenis van Maria (Maria Empfängnis) op 8 december.

Tijdens feestdagen in Oostenrijk zijn winkels, banken en overheidsgebouwen gesloten. Het kan zijn dat een kleine supermarkt in een toeristisch gebied wel is geopend alleen is er dan bijvoorbeeld geen bediening bij de brood- en vleesafdeling. 

Musea, attractieparken, zwembaden en andere recreatievoorzieningen zijn over het algemeen wel geopend.  Zij het met aangepaste openingstijden. Veel restaurants zijn op officiele feestdagen gesloten.

Andere feestdagen in Oostenrijk

Tussen alle kerkelijke feestdagen zijn er natuurlijk ook gewoon andere feestdagen in Oostenrijk. Op 1 mei viert men in Oostenrijk namelijk de  Staatsfeiertag. Deze dag kun je vergelijken met de dag van de arbeid in Duitsland. Alleen kreeg 1 mei in de tweede wereld oorlog onder het regime van het nationalsocialismus een ietwat andere betekenis. In Wenen vinden tijdens de Staatsfeiertag veel demonstraties (in de positieve zin van het woord) plaats van defensie en andere instellingen die graag laten zien wat ze kunnen en doen. 

Nationalfeiertag

Ieder jaar op 26 oktober is heel Oostenrijk vrij. Dan is het namelijk Nationalfeiertag. In 1955 trad namelijk op 26 oktober de Oostenrijkse neutraliteit in werking. De laatste bezetter verliet namelijk het land.

Op deze dag laten veel sportverenigingen zich zien en worden er diverse interessante demonstraties gegeven. De Oostenrijkse landmacht laat op 26 oktober tijdens een parade zien wat zij in huis hebben aan pantser-voertuigen, helicopters, en aanverwante zaken.

Maak je geen zorgen dit is niet te vergelijken met de parades zoals we kennen van TV op het rode plein in Moskou. 

Meer over de national Feiertag

Feestdagen in Oostenrijk

Wettelijke vrije dagen

Bijna alle Oostenrijkse feestdagen zijn wettelijk gezien ook vrije dagen. Met andere woorden de Oostenrijkers zijn vrij (op de standaard beroepen die wel moeten werken tijdens de feestdagen na dan)  Dat betekend dat de Oostenrijkers er zelf ook graag op uittrekken. Het is dus in combinatie met goed weer behoorlijk druk op bij de bezienswaardigheden in Oostenrijk. Reken dus met volle parkeerplaatsen, drukte voor de kassa’s en overvolle restaurants. Want er zijn maar weinig restaurants open. Vooral buiten de grote steden zijn veel restaurants ook gesloten.

De Oostenrijkers zijn gek op de lange weekenden die zo gecreëerd kunnen worden. Dus wil je tijdens de paasdagen een vakantie naar Oostenrijk boeken dan is het slim om dat al ruim te te voeren te bespreken en ook te reserveren. Je zult ook merken dat de prijzen een stuk hoger liggen rondom dit soort dagen.

De zondagen na zo’n lang weekend staat tegenwoordig al in de zwarte zondagen kalender van weekenden waarbij het erg druk is met vakantiegangers die weer naar huis gaan. Wel iets om rekening mee te houden tijdens je vakantie. 

Feestdagen in Oostenrijk 2021

1 januari: Nieuwjaar
6 januari: Heilige Driekoningen
5 april: Tweede Paasdag
1 mei: Staatsfeiertag 
13 mei: Hemelvaart
24 mei: Tweede Pinksterdag
3 juni: Sacramentsdag (Fronleichnam)
15 augustus: Maria Hemelvaart
26 oktober: Nationalfeiertag
1 november: Allerheiligen
8 december: Maria onbevlekte ontvangenis
25 december: Eerste Kerstdag
26 december: Tweede Kerstdag

Goede vrijdag (Karfreitag)

Sinds 2019 is goede vrijdag in Oostenrijk geen officiële feestdag meer. Daar ging een lange politieke discussie aan vooraf en uiteindelijk heeft het Europese gerechtshof daar toe besloten. Daarmee heeft Oostenrijk nog maar 13 officiële vrije dagen op de kalender staan. Oostenrijk heeft 2 extra officiële vrij dagen in vergelijking met Nederland. Over België zullen we het in dit geval maar niet hebben.