Kerstmarkten in Oostenrijk (2024)

Kerstmarkt Rathaus Wenen

Wat ze in Duitsland kunnen, doen ze in Oostenrijk natuurlijk beter. De kerstmarkten in Oostenrijk hebben een jarenlange traditie van Romantiek, gemutlichkeit en vooral even de klok een paar uurtjes stil zetten en samen met vrienden en familie onder het genot van een gloeiend hete Glühwein of een Warme Punch even tijd voor elkaar te maken.

Iedere stad in Oostenrijk heeft tegenwoordig één of meerdere kerstmarkten. Iedere kerstmarkt heeft zo zijn eigen sfeer en charme. Wij hebben ze nog niet allemaal bezocht maar hebben wel veel informatie verzameld van de kerstmarkten in Oostenrijk.

Kerstmarkten in Wenen

Kerstmarkten Belvedere Wenen

Ik kan ze hier niet allemaal beschrijven want de stad Wenen heeft alleen al meer dan 20 kerstmarkten. De belangrijkste zal ik hier uitlichten.

De 10 mooiste kerstmarkten van Wenen

De kerstmarkten zijn volgens mij in Wenen uitgevonden, al meer dan 700 jaar vindt er jaarlijks een kerstmarkt plaats voor het Weense Rathaus. Het is de grootste, de drukste en helaas ook wel de meest commerciële kerstmarkt van Wenen. Een reusachtige kunstijsbaan, en tientallen gezellige stalletjes bieden handgemaakte en unieke kerstdecoraties aan. De markten in Wenen behoren tot de populairste kerstmarkten in Oostenrijk.

Een andere bijzondere kerstmarkt in Wenen die je zeker moet bezoeken is de kerstmarkt bij Schloss Schönbrunn. De 80 sfeervol ingerichte kerststalletjes bieden vooral unieke handgemaakte kerstdecoratie.

In Wenen blijven de meeste kerstmarkten tot in het nieuwe jaar staan, het aanbod zal dan na de kerstdagen wel veranderen. Ben je tijdens de kerstdagen in Wenen? Geen probleem de grootse kerstmarkten zijn beide kerstdagen gewoon geopend.

Kerstmarkten in Graz

Kerstmarkten in Graz

In Graz zijn ieder jaar vier prachtige kerstmarkten te vinden. De meeste openen een week voor het eerste adventsweekend. De belangrijkste kerstmarkten kun je vinden op het Hauptplatz en natuurlijk op de Schlossberg.

De kerstmarkten in Graz zijn stuk voor stuk bijzonder en de organisaties steekt veel tijd en aandacht in de aankleding en de producten welke worden verkocht. De kerstmarkten in Graz worden ieder jaar beter en behoren de laatste jaren tot de best bezochte kerstmarkten in Oostenrijk.

Kerstmarkten in Salzburg

Kerstmarkten in Salzburg

De Romantische stad Salzburg kent in het centrum 5 gezellige kerstmarkten. De grootste en bekendste kerstmarkt ligt op het grote plein voor de Dom. De Salzburger Christkindlmarkt zoals deze officieel heet opent al vroeg, in het weekend voor de eerste advent. De kerstmarkt is iedere dag geopend.

Een andere kerstmarkt bijzonderheid in Salzburg is de Weihnachtsmarkt in de Festung Hohe Salzburg. Deze kerstmarkt is tijdens de adventsperiode alleen van vrijdag tot zondag geopend. Deze kerstmarkt behoord wel tot de meest romantische kerstmarkten in Oostenrijk.

Kerstmarkten in Innsbruck

Kerstmarkten in Innsbruck

De binnenstad van Innsbruck is al vanaf het tweede of derde weekend van November in het teken van kerst. Iedere dag van 11 tot 21 uur zijn de gezellige kramen in de prachtige binnenstad van Innsbruck geopend. Meer dan 70 kramen bieden naast kerstdecoratie, handwerk en leuke hebbedingetjes ook een lekkere opwarmer met een goede Glühwein of één van de Punsch-specialiteiten.

Rondom Innsbruck zijn nog 4 zeer interessante kerstmarkten te vinden zoals de Kaiserweihnacht am deze kerstmarkt is alleen in het weekend open en biedt natuurlijk een waanzinnig uitzicht over de stad. Het schijnt ook de beste Glühwein van Oostenrijk te verkopen.

Kerstmarkten in Linz

Traditioneel of creatief? Zo veelzijdig zijn de kerstmarkten in Linz. Kijk er zijn nu gewoon dingen die bij een kerstmarkt horen. De Gluhwein, de Punsch en een bratwurst zijn nu éénmaal van die dingen waarvan je tijdens een Kerstmarkt extra van geniet. Naast de uitstekende gastronomie vindt je op de Kerstmarkten in Linz ook veel kunsthandwerk en regionale specialiteiten.

De Christkindlmarkt am Linzer Hauptplatz is de grootste en is iedere dag geopend. De 50 stalletjes bieden veel leuke kerstgeschenken en natuurlijk worden de smaak- en deurpapillen hier voortdurend op de proef gesteld.

De Weihnachtsmarkt in de Linzer Volksgarten is van een hele andere orde. Deze richt zich vooral op kinderen

Kerstmarkt in Wenen - stedentrip met TUI

De kerstmarkten van Leoben

In de advent-stad Leoben is de kerststemming tussen de eerste advent en eerste kerstdag gegarandeerd. De grote kerstmarkt op het Leobener Hauptplatz is dan het domein van een prachtige christkindlmarkt. Hier voelt het Christkind (de Oostenrijkse versie van de kerstman) zich meer dan thuis. Er is zelfs een eigen postkantoor waar je je brief en je wensenlijstje naar het christkind kunt versturen.

Kerstmarkten in Eissenstadt

Een kerstwandeling door de sfeervol versierde binnenstad van Eisenstadt is tijdens de adventsperiode een garantie voor wat extra kerst-sfeer. Niet alleen wordt hier regionale kunsthandwerk aangeboden en ontbreken de lekkerste culinaire specialiteiten uit de regio niet. Zodra de schemer valt wordt de stad ook op muzikaal gebied gezellig. Op diverse plekken staan koren uit de regio en onderleiding van diverse kapellen worden er prachtige kerstliederen gezongen.

Een kerstmarkt in de buurt die je zeker niet mag vergeten als je in de regio bent is de Pannonscher Advent in Schloss Esterházy. In het slot wordt in het Binnenhof en in de diverse pronkzalen een onvergetelijke kerstmarkt georganiseerd. Meer dan 50 aanbieders van het beste handwerk en natuurlijk ook op gastronomisch gebied is er genoeg te proeven. Een bezoek aan de kerstmarkt in Schloss Esterházy kun je combineren met een bezoek aan het kasteel zelf. Er worden rondleidingen gegeven en voor kinderen is er tijdens de kerstperiode opvang en zijn er activiteiten georganiseerd.

Kerstmarkten in Mariazell

Mariazell ligt in het noorden van de Steiermark. Het is met afstand het bedevaartsoord van Oostenrijk. Dat komt onder andere door de Basiliek van Mariazell, in de kerk wordt een bijzonder houten beeld van de maagd Maria geëerd.

De Kerstmarkten in Mariazell hebben dus ook een magische aantrekkingskracht op veel bezoekers. Vanaf het eerste weekend voor de adventsperiode staat de stad in het teken van de beroemde kerstmarkt. Meer dan 100 sfeervol versierde kramen met vooral veel regionale kunsthandwerken en natuurlijk de heerlijke gluhwein en andere specialiteiten uit de Steiermark kun je hier proeven.

Een andere bezienswaardigheid tijdens de kerstmarkt in Mariazell is de grootste adventskrans van Europa met een doorsnede van 12 meter

Kerstmarkten in Klagenfurt

Kerstkoekjes op de kerstmarkt

Kerst in Klagenfurt staat voor een prachtig verlichte stad, mooie etalages en natuurlijk een grote kerstmarkt midden in het centrum van de stad. De kerstmarkt is net voor de kerst geopend en iedere dag open van 9 tot 20 uur, de stands met eten en drinken blijven tot 23 uur open.

Je kunt in Klagenfurt ook met een boot langs alle kerstmarkten aan de Wörthersee. Iedere vrijdag tot zondag vaart de advent-linie langs de diverse markten. Vooral ’s avonds is het uitzicht vanaf de Wörthersee betoverend mooi.

Kerstmarkten in Bregenz

In de landeshauptstad van Vorarlberg veranderd tijdens de stad het centrum in een stemmingsvolle kerstsfeer. In het hart van Bregenz op de Kornmarktplatz staat een traditionele handwerkkerstmarkt rondom de grote prachtig verlichte kerstboom.

Vanuit Bregenz kun je ieder weekend ook met een boot naar de Kerstmarkt in Lindau over de Bodensee.

Kerstmarkten in Villach

Kerstmarkten villach

In Villach zijn natuurlijk ook kerstmarkten te vinden, de grootste vindt je op het plein tegenover het Rathaus. Rondom de kerstmarkt zijn meer dan 60 evenementen georganiseerd, van concerten tot optredens en natuurlijk laten ook de Perchten zich een keer zien. Wees niet bang trouwens. De Perchten zien er eng uit om boze geesten te verdrijven.

In het park van het parkhotel van Villach gaat het er wat rustiger aan toe. Iedere vrijdagzaterdag en zondag kun je hier genieten van de dagen voor kerst.