Eisenstadt – de kleinste hoofdstad van Oostenrijk

Dat Eisenstadt in Oostenrijk ligt is best bijzonder. Van oorsprong was Eisenstadt namelijk een Hongaarse stad. Pas in 1921 viel de stad weer onder Oostenrijks regime als gevolg van het verdrag van Trianon. Dat verdrag werd gesloten tussen de overwinnaars van de Eerste Wereldoorlog en wat op toen nog over was van Hongarije.

Nu is Eisenstadt de hoofdstad van het Oostenrijkse Bundesland Eisenstadt. Het ligt westelijk van de Neusiedlersee en is bekend vanwege de uitgestrekte wijn- en fruitgaarden. Als bezienswaardigheid is Schlosss Esterházy absoluut het bezoeken waard. Net als de prachtig aangelegde tuin rondom het kasteel trouwens. Op deze pagina lees je alles over de hoofdstad van Burgenland.

Wat cijfers en wetenswaardigheden over Eisenstadt

Eisenstadt is eerder een dorp dan een stad in op 1 januari 2023 woonde er maar 15.729 inwoners in de stad. Dat is zelfs in Oostenrijk voor een stad erg weinig. Het is ook één van de laagst geleden steden van Oostenrijk. De stad ligt namelijk op 182 meter hoogte.

Tips om te doen in Eisenstadt

  • Bezoek het Schloss Esterházy en neem een rondleiding
  • Wandel door het Schlosspark van het beroemde kasteel
  • Bekijk het oude historische centrum van Eisenstadt

Bezienswaardigheden in Eisenstadt

Het voordeel van een kleine stad is dat je alle bezienswaardigheden makkelijk in één dag kunt bezoeken. Het centrum van de stad is compact en makkelijk wandelend te verkennen. De stad heeft een belangrijke regionale functie. Ondanks dat het zo weinig inwoners heeft, is het winkelcentrum in de historische binnenstad gezellig en tref je er leuke restaurantjes en winkeltjes aan.

Centrum van eisenstadt

Het barokke kasteel van Esterházy

Bezienswaardigheden in Eisenstadt - Schloss Estherhazy

Het is gelijk één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Eisenstadt. Ooit een middeleeuwse burcht, maar in de 17de eeuw bouwde de familie samen met de inwoners van Eisenstadt een nieuw slot in de barokke stijl op de oude fundamenten. De Familie Esterhazy was (en is nog steeds) een rijke familie. De familie gebruikte het slot zeker 300 jaar lang als hoofdresidentie.

Rondom het kasteel kun je terecht in de prachtig aangelegde kasteeltuin met een indrukwekkende orangerie en de Leopoldinentempel. In de tempel vind je een prachtig standbeeld. Het kasteel is nauw verbonden met de beroemde componist Joseph Haydn, hij woonde een groot deel van zijn leven in Eisenstadt en was als componist werkzaam voor de Esterházy familie.

Eisenstadt - Leopoldinentempel

Je kunt het Schloss bezoeken, je kunt dan onder andere de verschillende kamers, en het wijnmuseum in de kelder bezoeken. De rondleidingen die dagelijks worden gegeven zijn absoluut de moeite waard en je komt op plekken die anders voor het publiek gesloten zijn.

Joseph Haydn huis

Het huis waar Joseph Haydn in Eisenstadt opgroeide is nu een klein museum over het leven van Joseph Haydn. Het museum geeft inzicht hoe Haydn leefde. Met veel detail zijn de kamers zoals de woon-, slaap- en werkkamer tot in het fijnste detail gerestaureerd. In de diverse ruimtes kun je ook de vele instrumenten zien waarop Haydn zijn muziek componeerde. Op de website van het Haydn hui s vind je alle informatie over de openingstijden en de toegangsprijzen.

De Haydnkirche (Bergkirche)

De bedevaartskerk “Maria Heimsuchung” in Eisenstadt werd tussen 1715 en 1803 gebouwd volgens de plannen van prins Paul I Esterházy.

Hier zou de grootste kerk van West-Hongarije worden gebouwd. Om financiële redenen werd echter maar een heel klein deel van de plannen gerealiseerd. Het deel dat vandaag de dag is uitgebreid vertegenwoordigt slechts het presbyterium van de geplande reusachtige kerk.

Het hoofdaltaarstuk “Visitatie van de Maagd Maria” is een kopie van het Dorffmeister schilderij uit 1797. Het beroemde Haydn-orgel, gebouwd op de galerij volgens Haydns dispositie, dateert uit hetzelfde jaar. Verschillende missen van Joseph Haydn gingen hier onder zijn leiding in première.

Onder de noordelijke toren van de kerk bevindt zich de begraafplaats van Joseph Haydn.

Hoe kom je in Eisenstadt

Eisenstadt ligt op slechts 50 kilometer ten zuiden van Wenen. Het snelst is Eisenstadt met je eigen (huur)auto bereikbaar. Je volgt daarvoor de A2 en de A3. Eisenstadt heeft een station, maar de verbinding vanuit Wenen is niet optimaal. De snelbus vanaf het Hauptbahnhof in Wenen is vaak sneller dan de regionale trein. Meer informatie over de treinverbinding kun je vinden op de website van de ÖBB.

Reis je per auto dan zijn er voldoende parkeerplaatsen. De parkeergarage bij het Schloss Esterházy is handig, maar aan de dure kant. Net buiten het stadscentrum zijn grote parkeerterreinen waar je voor een vast en laag tarief de hele dag kunt parkeren.

Overnachten in Eisenstadt

Zoek je een overnachting dan zijn er voldoende opties.

Hotel Galántha ligt aan de rand van de stad direct naast het Schloss Esterházy. Het luxe hotel heeft een prachtige bar op de bovenste etage en een goed restaurant. Het hotel is recentelijk geopend.

Boek je hotel met Trivago

Zoek je een hotel in Eisenstadt ? Begin je zoektocht dan eens met de zoekmachine van Trivago. Deze zoekmachine vergelijkt alle prijzen van de hotelaanbieders en zorgt ervoor dat je de beste prijs krijgt.