Wie denkt dat Oostenrijk alleen geschikt is voor een wintersportvakantie komt bedrogen uit. Ondertussen weten de kenners Oostenrijk al in de zomer te vinden en is het Alpenland een beduchte concurrent voor de populaire vakantielanden zoals Frankrijk en Spanje.
Inhoudsopgave
Neder-Oostenrijk is zo’n gebied waarvan de meeste Nederlanders en Vlamingen niet als eerste aan denken bij een vakantie naar Oostenrijk. De deelstaat ligt in het noordoosten van Oostenrijk en ligt rondom de hoofdstad Wenen. Je kunt het landschap van Neder-Oostenrijk verdelen in enkele regio’s ieder met een eigen landschap en eigen bezienswaardigheden.
Informatie over Neder-Oostenrijk

Eigenlijk had ik met je afgesproken dat ik op deze website alleen de Oostenrijkse (Duitse) benamingen van de deelstaten zou gebruiken. Alleen zoekt dat een beetje lastig in zoekmachines. Neder-Oostenrijk heet eigenlijk Niederösterreich.
De Deelstaat is met ruim 19.000 km² de grootste deelstaat van Oostenrijk en kent ongeveer 1,67 miljoen inwoners. De hoofdstad van Neder-Oostenrijk is Sankt Pölten (sinds 1986). De deelstaat wordt in 996 al genoemd en sinds 1920 is het een deelstaat. Het opvallende aan de deelstaat is dat Wenen niet tot de deelstaat hoort
Vierdeling van Neder-Oostenrijk

De onderverdeling van Neder-Oostenrijk ontstond in de 19de eeuw. Ieder zogenoemd kwartier heeft zijn eigen eigenschappen en bezienswaardigheden.
Waldviertel
In het Noordwesten ligt het Waldviertel, letterlijk vertaalt het boskwartier. In dit deel van Neder-Oostenrijk worden de uitgestrekte bossen afgewisseld door akkers voor allerlei agrarische doeleinden. In het Waldviertel kun je de prachtige stad Krems an der Donau bezoeken. Een prachtige historische binnenstad met een middeleeuws centrum. De stad is bovendien de poort tot de Wachau regio. Deze Donauvallei staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Niet alleen tref je hier prachtige kloosters en kastelen aan, ook de wijnen uit de Wachau moeten even genoemd worden. Dit zijn namelijk stuk-voor-stuk heerlijke wijnen. Helaas hebben de Oostenrijkse wijnen in Nederland nog steeds een slechte naam en dat is jammer. Ga dus gerust eens proeven bij één van de wijngaarden, de Winzer (zo noem je een wijnboer in Oostenrijk) laat je graag kennis maken van een goed glas wijn.
Weinviertel

De naam doet al vermoeden dat in dit noordoostelijke deel van Neder-Oostenrijk veel wijnbouw te vinden is. Dit deel van de deelstaat ligt een stuk lager en loopt door tot in Hongarije.
Het klimaat is een stuk milder en de zomers kunnen zelfs heet en droog zijn. Het landschap is hier verre van bergachtig. Vergelijk het met de Duitse Eifel, een glooiend landschap met heuvels. Het Weinviertel is niet gericht op toerisme. Er zijn op een paar kastelen na weinig interessante dingen om te bezoeken. Behalve dan de vele wijngaarden waar je bijna overal wel een wijnproeverij kan volgen. Leuk om te doen zorg alleen wel dat je op de fiets bent.
Mostviertel
De derde regio die ik ga beschrijven heeft alles te maken met Most. Deze alcoholische drank van appels en/of peren laat zich het beste vergelijken met appelcider. De regio staat dan ook vol met duizenden fruitbomen. De boomgaarden in het Mostviertel geven dan een spectaculair gezicht tijdens de bloei van de bomen. In het Mostviertel ligt ook de beroemde Abdij van Stift Melk. Ook de hoofdstad van Neder-Oostenrijk, Sankt Pölten ligt in dit prachtige gebied.
Industrieviertel
Zoals de naam al doet vermoeden wordt hier op grote schaal industrie bedreven. Dat komt door de gunstige ligging ten opzichte van de vele grondstoffen zoals kolen, staal, hout en ijzer. Het Industrieviertel is dan ook wel de overloop van Wenen. Veel (grote) bedrijven zijn hier gevestigd.
In het Industrieviertel liggen ook enkele leuke steden om te bezoeken. Denk dan aan Wiener Neustadt en Bruck an der Leitha. Beide steden hebben een goed bewaard gebleven historische binnenstad met de typische barokke stijl zoals je die veel ziet in de Oostenrijkse steden.
Sankt Pölten
Het is de jongste Deelstaathoofdstad (3 x woordwaarde) van Oostenrijk. Het is de hoofdstad van de Barok. Dat komt door de vele woonhuizen en het Karmelietenklooster wat in deze typische bouwstijl is gebouwd.
Sankt Pölten werd in 1986 pas hoofdstad van Neder-Oostenrijk. De stad kent ondertussen ruim 50.000 inwoners en heeft sinds 1159 stadsrechten. Een bezoek aan Sankt Pölten is zeker de moeite waard. Daar lees je meer over op de pagina over de hoofdstad van Neder-Oostenrijk.
Hoe is het weer in Neder-Oostenrijk
Het weer voorspellen voor de hele deelstaat is praktisch onmogelijk. Dat komt onder andere door de vier kwartieren die ik hierboven heb beschreven. Het Wald- en Mostviertel liggen aanzienlijk hoger dan het wein- en industrieviertel en dat levert regelmatig koude nachten op. Hete zomerdagen komen in de hele deelstaat voor, alleen in het Weinviertel is de kans groter. Sneeuw is redelijk zeldzaam in dit deel van Oostenrijk. Behalve in de bergen. Daar wil nog wel eens een laagje de bergen bedekken.
Hoe kom je in Neder-Oostenrijk
Neem als oriëntatiepunt Wenen op je netvlies. Met de auto is dat het snelst via Duitsland (de beroemde autobahn A3) en dan in Oostenrijk verder via de A8 en A1 (let op je tolvignet). Vanaf daar zijn de steden, dorpen en regio’s makkelijk via de regionale wegen te bereiken. Laat je niet verleiden om te rijden via Tsjechië. Dat lijkt korter, alleen zijn de wegen in dit buurland verre van ideaal. Het is dus zeker niet sneller.
Vliegen kan natuurlijk ook, ook dan is de luchthaven van Wenen weer je uitgangspunt. Van daar uit kun je met de bus of een regionale trein wel ergens komen. Verwacht echter geen snelle verbindingen. Een (huur)auto blijft ideaal om dit deel van Oostenrijk te ontdekken.
Hotels en pensions en overnachten in Neder-Oostenrijk
Toerisme is maar een kleine bron van inkomsten voor de deelstaat. Je komt er dus veel minder hotels en pensions tegen. De hotels die er wel zijn richten zich niet op massatoerisme, maar hebben eerder een functioneel doel voor zakenreizigers of gastarbeiders in de regio. De prijzen voor een overnachting liggen dan uit een stuk lager dan in andere delen van Oostenrijk zoals Tirol.
Kamperen kan op meer dan twintig plekken in de deelstaat. De meeste van deze campings liggen langs de Donau. Ideaal om de beroemde Donauradweg te ontdekken. Of de prachtige steden zoals Krems an der Donau of Sankt Pölten. Bezoek je Wenen? Denk dan ook aan de camping in Neder-Oostenrijk en reis met het openbaar vervoer naar de stad. De campings in Wenen hebben namelijk niet de beste reputatie.
Reis je met een camper dan zijn er speciale parkeerplekken met vaak goede voorzieningen. Een deel van de plekken zijn gratis en voor een deel betaal je een klein bedrag. Let wel dat je maar een maximum aantal dagen mag blijven staan.
Bronvermelding beeldmateriaal:
Foto Krems van Anna Armbrust via Pixabay
Foto wijngaard van flockine via Pixabay
Foto Weinviertel van Ratfink1973 via Pixabay