Vakantie in de Wachau

In de Oostenrijkse deelstaat Niederösterreich ligt de vakantieregio Wachau. Het is vooral een zomerbestemming en niet heel erg bekend als vakantie gebied in Oostenrijk. Het is echt een regio voor levensgenieters. De Wachau staat vooral bekend vanwege de lekkere en vooral zeer goede wijnen en natuurlijk de Donau die door de regio haar weg weet de vinden.

Waarom de Wachau?

De Regio Wachau ligt op ongeveer 80 kilometer van de stad Wenen. Bekende bezienswaardigheden in de regio zijn de Stift Melk en het stadje Krems an der Donau. De regio is in 2000 door de UNESCO op de werelderfgoedlijst gezet vanwege de architectonische en agrarische geschiedenis. Al in de prehistorie werd de Wachau bewoond. Nu us de regio vooral bekend vanwege de vele wijnbouw en de aanbouw van abrikozen (Marillen) en appels.

Bezienswaardigheden in de Wachau

Wachau

De regio kenmerkt zich door prachtige gebouwen één van de beroemdste gebouwen in de regio is de Stift van Melk. Deze benedictijnse abdij is zeker een bezoek waard. De abdij is nog steeds in gebruik lees verder…

Een leuke stad om te bezoeken is Krems an der Donau. Dit uit de kluiten gewassen dorp ligt midden in de Wachau. Het stadje is meer dan 1.000 jaar oud en de binnenstad is met de Gozzoburg nog een prachtige binnenstad. Lees verder…

De poort naar Wenen wordt gevormd door de Stift Klosterneuburg. Dit klooster wordt gezien als het centrum van van de religie. De domheren van het klooster verzamelde in de tijd veel belangrijke kunstschatten zoals het beroemde altaar van Verdun en vele prachtige barokke kunstwerken. Volg een rondleiding langs alle kunstwerken in het klooster.

De Donau

De rivier de Donau was en is van levensbelang voor de Wachau. De invloed van de rivier zorgde voor veel rijkdom en droeg bij aan de civilisatie van de regio. De talrijke handelaren en pelgrims trokken per schip door de Wachau en bepaalde veel stromingen in de landbouw, de kunst en de wetenschap. Nog steeds is de Donau een belangrijke rivier voor de regio.

De Donau is voor vrachttransport over water nog steeds erg belangrijk en een rondvaart over de Donau hoort gewoon bij een bezoek aan de Wachau. Een aanrader is het Scheepvaartmuseum in Spitz. Hier kun je diverse schaalmodellen van de typische schepen vinden die over de Donau varen en een oud scheepswrakken.

Overnachten in de Wachau

Het aanbod aan hotels in de Wachau is ruim voldoende. De kwaliteit is zoals gebruikelijk in Oostenrijk hoog. Ook kun je in de regio vakantiewoningen huren voor een langer verblijf of een gezinsvakantie.

Hoe kom je in de Wachau?

De Wachau ligt in het Noord-oosten van Oostenrijk en is via de Autobahnen goed bereikbaar. De gebruikelijke route vanuit Nederland is Via de A3 in Duitsland richting Passau. Vandaar rijdt je verder over de A8 richting Wels en vanaf Wels volg je de A1 richting Wenen. Let op! Voor de autobaan in Oostenrijk heb je een autobaanvignet nodig.

Vliegen kan het beste naar Wenen en vandaar kun je met het openbaar vervoer of een huurauto verder reizen.