Grein

Grein is een klein lieflijk dorpje in Ober Österreich Het dorp ligt aan de Donau aan het fietsknooppunt van de Donauradweg en enkele goed uitgezette fietsrondes door de regio van het Mühlviertel. Het bergachtige landschap is hier ingeruild voor een zachtglooiend landschap met groene sappige weiden en dichte bossen. Grein is een perfecte tussenstop.

Fiets knooppunt aan de Donau

In Grein kun je van de Donauradweg afwijken en een zijsprongetje maken naar bijvoorbeeld de Mondsteinradweg. Deze fietsroute gaat door het prachtige landschap van het Mühlviertel en je komt onder andere langs Burg Kreuzen. Waar je eventueel kunt overnachten in het hotel bij het kasteel. Het kasteel is een vluchtig bezoek zeker waard.

Bij het knooppunt aan de kade waar ook de veerpont naar de overkant van de Donau vertrekt is een oplaadpunt voor je e-bike en een servicepunt van de OEAMTC (de Oostenrijkse ANWB). Je kunt er je banden oppompen, eventueel wat sleutelen aan je fiets. Ook is er een plek om even te schuilen voor de regen.

Schloss Greinburg

Al meer dan 500 jaar troont kasteel Greinburg, het oudste residentiële kasteel van Oostenrijk, majestueus boven de stad Grein en de Donau.

Het werd tussen 1488 en 1495 gebouwd door Heinrich en Siegmund Prüschenk met de keizerlijke goedkeuring van keizer Friedrich III en was een van de eerste kastelen in dit Duitstalige deel van Europa.

Greinburg

Het kasteel heeft een bijzondere plaats in het hart van de hertogelijke familie van Saksen-Coburg en Gotha. Aangekocht door hertog Ernst I in 1823, diende het als Oostenrijkse residentie en jachtslot voor de volgende generaties.

Uniek zijn de met Donau-kiezels beklede Sala Terrena en het diamantgewelf met zijn fascinerende spel van licht en schaduw.

Sala Terrena

Het stenen theater, dat is de letterlijke vertaling van Sala Terrena. 22 miljoen kiezelstenen werden verwerkt in de wanden, het plafond en de vloer. Het werd gebouwd onder de leiding van de Graaf van Meggau. Zijn familiewapen is te zien in het plafond. De gebruikte kiezelstenen voor het mozaïek komen uit de nabijgelegen Donau en zijn deels met de hand ingekleurd. De inrichting van de kamer was typisch in Italiaanse hofkringen, maar ten noorden van de alpen komt het eigenlijk niet voor. Het is een weerspiegeling van de luxe en verfijnde levensstijl van de toenmalige graaf van Meggau die in de Burg Grein woonde.

Het diamantgewelf

Ook de kamer met het diamantgewelf mag je niet missen. Het plafond werd opgebouwd uit ruitvormige ornamenten. Het architectonische meesterwerk is een fascinerend spel van licht en schaduw. Een gewelf zoals deze is in Oostenrijk éénmalig en kom je ergens anders tegen. De ruimte is met een rondleiding te bezichtigen en wordt ook wel gebruikt als kleine concertzaal. De akoestiek in de ruimte is namelijk bij klassieke concerten verrassend.

Een bijzonderheid – en alleen toegankelijk voor het publiek met een rondleiding – zijn de ceremoniële vertrekken van de hertog van Saksen-Coburg en Gotha.

De ridderzaal en de Schlosskapelle

Wanneer je de Greinburg bezoekt loop dan zeker door de grote ridderzaal. 33 meter lang, 16 meter breed en 14 meter hoog. Het is één van de grootste ridderzalen uit het renaissance-tijdperk in Oostenrijk. De zaal is rijkelijk voorzien van schilderijen uit de 17de eeuw. Onder de schilderijen veel portretten van de Habsburgse heersers zoals Koning Rudolf I en Ferdinand II Vanuit de grote ramen heb je een prachtig uitzicht over de Donau.

Grein Greinburg ridderzaal Oberösterreich

Een kleine kapel grenst direct aan de grote ridderzaal. Graaf Meggau speelde een beslissende rol in de vernieuwing van het katholicisme in Oberösterreich. De vroegbarokke altaar in de kapel is versierd met verschillende scenes rond de geboorte van Christus. Het altaar is nogal pontificaal in de kapel geplaatst en wordt door een ingenieuze houten en ijzeren constructie op zijn plek gehouden. Deze constructie kun je aan de achterzijde goed zien.

Schloss Greinburg bezoeken

Tussen 1 mei en 26 oktober is het kasteel te bezoeken van dinsdag tot zondag. De entree voor het kasteel is € 9,00 voor volwassenen en € 5,00 voor kinderen. Je kunt alle bovengenoemde ruimtes bezoeken. De woonverblijven zijn alleen met een gids te bezoeken op vaste dagen, deze zijn te vinden op de website van Schloss Greinburg onder het kopje Schlossführungen.

Oudste theater van Oostenrijk

Waar een klein dorpje sterk in kan zijn. Dat moet het motto zijn geweest. Daar komen we later op terug. In 1563 besloot het stadsbestuur nieuw stadhuis te bouwen vanwege de handel die werd bedreven aan de oevers van de Donau. Naast een stadhuis werd er ook een graanpakhuis op de eerste verdieping gebouwd. Bijna 200 jaar later in 1791 werd de graanschuur omgebouwd tot een theater en dat theater wordt nog steeds gebruikt voor voorstellingen.

Stadt theater en Rathaus van Grein

In 2020/2021 werd het theater volledig in de oude stijl gerenoveerd. Wel met wat moderne aanpassingen achter de coulissen. De originele barrière stoelen zijn nog steeds aanwezig. Met een sleuteltje konden de bezoekers hun eigen stoel afsluiten. Een ander origineel bewaard gebleven bijzonderheid is het toilet aan de zijkant van de theaterzaal. Slechts een gordijntje diende als deur zodat je als theaterbezoeker tijdens het toiletbezoek niets hoefde te missen van de voorstelling.

Stadt theater Grein - theaterzaal

Stadstheater Grein bezoeken

Het Stadstheater is met een gids van 1 mei tot 30 september dagelijks van dinsdag tot zondag te bezoeken. Kijk op de website van het stadstheater Grein voor de tijden en de toegangsprijzen.

Konditorei Shörgi

Aan het begin van de dorpskern van Grein vind je de Konditorei van het dorp. Hier kun je terecht voor een goede lunch of gewoon een lekker kopje koffie met een huisgemaakt taartje. Ook het ambachtelijke ijs is heerlijk en doet het goed op een warme dag. Je kunt er binnen zitten of op het overdekte (winter)terras,

Overnachten in Grein

In Grein zijn twee pensions, en een camping. Alle accommodaties in Grein richten zich op de fietsers die langs de Donauradweg onderweg zijn.

Donaucamping Grein

De Donau Camping in Grein heeft sinds 2023 een nieuwe eigenaar. De camping beschikt over standplaatsen voor caravans en campers en er is een campingweide voor tentjes. Je kunt ook een zogenaamde campingpod huren. Dit zijn ingerichte mini-vakantiehuisjes met een echt bed. Je maakt echter wel gebruik van de sanitaire voorzieningen op de camping.

Hotel-Garni Goldenes Kreuz

Grein

In een monumentaal pand in het centrum van Grein ligt het Hotel-Garni Goldenes Kreuz. Het hotel heeft een afgesloten fietsenstalling met oplaadmogelijkheid voor e-bikes. Zowel de Donau en Schloss Greinburg zijn binnen 5 minuten bereikbaar.

Gasthof zur Traube

Grein

Moderne nette kamers met een balkon, een gezellig terras en een parkeerplaats voor je auto of je fiets (met oplaadmogelijkheid voor je e-bike) Hotel zur Traube is ideaal als tussenstop voor een overnachting tijdens de Donauradweg.

Hoe kom je in Grein?

De meeste bezoekers komen met de fiets, als ze langs de Donau fietsen. Maar ook met de auto is het stadje goed bereikbaar en zijn er voldoende parkeerplaatsen. Bij de Konditorei is ook een laadpaal aanwezig voor je elektrische auto.

Met de Trein

Vanaf het kleine station van Grein vertrekt ieder half uur een trein naar St. Valentin en naar St. Nikola. Ieder uur vertrekt er een sneltrein naar Linz Hauptbahnhof. Voor meer informatie over de vertrektijden kun je terecht op de website van de ÖBB. Via NS internationaal kun je tickets vanuit Nederland boeken.

Met de auto

Grein ligt op precies 1000 kilometer van Utrecht, je rijdt grotendeels door Duitsland over de A3. Na de grensovergang tussen Duitsland en Oostenrijk volg je de borden Wenen. (Wien) over de A1. Neem de afrit Amstetten-West (afrit 123). Vanaf dat moment wordt Grein goed aangegeven op de borden. Voor de Oostenrijkse autobaan heb je een autobaanvignet nodig.