Vignet Oostenrijk veel gestelde vragen

autobaanvignet Oostenrijk 2019

Wekelijks ploft er wel een vraag over het autobaanvignet voor Oostenrijk in mijn mailbox. Het is daarom tijd om de meest gestelde vragen, maar eens een eigen pagina te geven. Wel zo handig toch?

Voor ik begin: Een Vignet voor Oostenrijk is iets waar je niet omheen kunt als je wil rijden op de autobanen en sommige bundesstrassen in Oostenrijk. De sticker plak je op je voorruit en het bewijs (printje) van het digitale vignet heb je dus altijd bij je, in je dashboardkastje bijvoorbeeld.

De meeste gestelde vragen:

 1. Is een vignet in Oostenrijk altijd verplicht?
 2. Ik mag toch tot de eerste afrit in Oostenrijk rijden zonder vignet?
 3. Waar kan ik een Oostenrijk vignet kopen?
 4. Ik heb gehoord dat er ook een digitaal vignet voor Oostenrijk is
 5. Ik ga met de auto naar Oostenrijk, waar plak ik het vignet?
 6. Ik ga met de motor naar Oostenrijk, waar plak ik het vignet?
 7. Ik ga langer dan tien dagen naar Oostenrijk, of ik passeer Oostenrijk op de doorreis, welk vignet heb ik dan nodig?
 8. Ik heb een vignet voor Oostenrijk en toch moet ik nog tol betalen.
 9. Wat is digitale Streckenmaut?
 10. Kan ik ook met een caravan of aanhanger gebruikmaken van de digitale Streckenmaut?
 11. Ik heb Digitale Streckenmaut aangeschaft en toch gaat de slagboom niet open.
 12. Heb ik een vignet nodig voor een aanhanger?
 13. Mijn ruit is stuk en moet vervangen worden krijg ik nu een nieuw vignet?

Is een vignet altijd verplicht in Oostenrijk?

Zodra je ook maar 1 meter rijdt op de autobaan rijdt, heb je een vignet in Oostenrijk nodig. Dat geldt voor auto’s en voor motoren. Is je voertuig zwaarder dan 3500 kg dan moet je een go-box aanschaffen en betaal je de tol per kilometer, de milieuklasse en het aantal assen van je voertuig.

Ik mag toch tot de eerste afrit in Oostenrijk rijden zonder vignet?

Geen idee waar deze fabel vandaan komt. Zodra je de grens passeert op de autobaan dien je in bezit te zijn van een vignet. Ook bij de afrit Kufstein al is dat maar een paar kilometer. Daar staat de Asfinag ook geregeld te controleren en de boete is pittig. Bovendien mag je alsnog direct een vignet kopen of de snelweg verlaten.

Er is alleen een vignetten vrijstelling op de onderstaande stukjes autobaan:

 • A 1 Westautobahn tussen de grens en afrit Salzburg Nord
 • A 12 Inntalautobahn tussen de grens en de afrit Kufstein-Süd
 • A 14 Rheintal/Walgau Autobahn tussen de grens en de afrit Hohenems
 • De nieuwe brug op de A 7 Mühlkreis Autobahn tussen de afrit Hafenstraße en de afrit Urfahr
 • A 26 Linzer Autobahn (nog in aanleg)

Waar koop ik een autobaan vignet voor Oostenrijk

De vignetten kun je vooraf voor vertrek kopen bij de ANWB en bij diverse online aanbieders. Je betaalt wel een kleine bijdrage in de administratie- en verzendkosten.

Vlak voor de Oostenrijkse grens kun je in Duitsland bij de grote tankstations langs de Autobaan de vignetten ook kopen. Vaak voor de adviesprijs. In Oostenrijk kun je de vignetten bij een Trafik (tabakswinkel) of een tankstation kopen. Deze kun je herkennen aan een groot vignet op de gevel. Op deze website kun je alle verkooppunten voor een vignet in Duitsland en Oostenrijk vinden.

Ik heb gehoord dat er ook een digitaal vignet is

Dat klopt, sinds 2018 kun je een vignet ook online bestellen, je voert in de webshop van Asfinag je kenteken in en betaalt het vignet van je keuze met PayPal of iDEAL. Let op! je mag je vignet pas 18 dagen na de aanschaf gebruiken. Maar niet als je het vignet zakelijk koopt. Neem wel een printje van de bestelbevestiging mee. Je weet maar nooit.

Ik ga met de auto naar Oostenrijk waar plak ik het vignet?

Bij voorkeur op een plek waar je er geen last van hebt en het uitzicht niet belemmerd wordt. Dat is dus linksboven, of midden boven achter de achteruitkijkspiegel.

Let op! Heb je een getinte voorruit met zo’n zonnestrip boven in plak het vignet dan niet op deze strip. 

Ik ga met de motor op vakantie naar Oostenrijk waar plak ik dat vignet dan op?

Een motor heeft natuurlijk geen vooruit Dus plak je het vignet op een plek die je niet kunt verwijderen. Zoals je benzine tank of de voorvork. Plak je tolvignet niet op een verwijderbare koffer of tas.

Ik ga langer dan 10 dagen naar Oostenrijk of op doorreis door Oostenrijk welk vignet heb ik dan nodig?

Vignetten zijn verkrijgbaar in 10 dagen, 2 maanden en 1 jaar.

Ben je langer dan 20 dagen onderweg in Oostenrijk dan is een 2 maanden vignet voordeliger. Reis je naar Hongarije, Kroatië of Italië en zit tussen je heen- en terugreis meer dan 10 dagen dan heb je een extra vignet nodig.

Bekijk zelf wat voor je reis de voordeligste optie is. Een 2 maanden vignet is  voordeliger dan drie keer een tien dagen Vignet voor Oostenrijk.

Ik heb en vignet en toch moet ik nog tol betalen.

Ja dat kan op enkele trajecten gebeuren. (zie tolwegen in Oostenrijk) deze extra tol betaal je voor wegen die nieuw zijn of nog niet zijn afbetaald. De Oostenrijkse regering vindt dat de gebruiker moet betalen voor het gebruik van de weg. Omdat veel wegen onderdeel zijn van transitroutes naar het zuiden is dat eigenlijk ook wel logisch. Deze tolwegen noemt ook wel Streckenmaut. 

Wat is digitale Streckenmaut

Autobaan vignet flex tol sondermaut

Dit is superhandig als je bijvoorbeeld onderweg bent naar het Gardameer. Over de Brennerpas, je koopt je extra tol dan al thuis via de webshop van de Asfinag. Je kenteken wordt dan gescand bij een speciale baan voor digitale Streckenmaut en je kunt dan gelijk doorrijden.

Over het algemeen is dit een hele snelle oplossing.  Je kunt de Tol ook flexibel betalen. Eenvoudig je kenteken koppelen aan een betaalmogelijkheid zoals PayPal of je creditcard en het bedrag wordt automatisch afgeboekt zodra je de poortjes passeert. Dit wordt ook wel Digitale Streckenmaut FLEX genoemd.

Kan ik digitale streckenmaut ook gebruiken met een caravan.

Helaas niet. De toegangspoorten zijn buitengewoon smal en niet geschikt voor een auto met een aanhanger. Je kunt de extra tol wel gewoon aanschaffen via de webshop van de Asfinag bij de normale (bredere) tolpoorten zal bij binnenrijden de slagboom direct voor je opengaan.

Ik heb digitale streckenmaut aangeschaft en toch gaat de slagboom niet open.

Dat kan soms gebeuren. Het systeem is nog vrij nieuw en leert iedere dag weer nieuwe dingen en lettertypes. In de Nederlandse kentekens lijkt de 0 (nul) te veel op een O. Gaat de slagboom niet open dan mag je direct aansluiten in het meest linker tolhuisje en daar helpt de medewerker van de Asfinag je verder.

Tijdens winterse omstandigheden kan je kenteken besneeuwd raken dat maakt het automatisch lezen ook lastig. Zorg dus voor een schone kentekenplaat en neem in de winter de bestelbevestiging mee.

Heb ik een vignet nodig voor een aanhanger of caravan?

Nee, als het gewicht van de totale combinatie (dus auto + aanhanger) niet zwaarder is dan 3500 kg heb je alleen voor het trekkende voertuig (je auto dus) een vignet nodig. Is je combinatie zwaarder dan 3,5 ton dan moet je een go-box aanschaffen.

Mijn ruit is stuk en moet vervangen worden krijg ik nu een nieuw vignet?

Alleen een jaarvignet wordt vervangen op voorwaarde dat je het strookje aan de onderkant van de sticker hebt bewaard. Leg deze dus in je dashboard kastje. Door het vervangen van een jaarvignet voor Oostenrijk kun je je melden bij de Asfinag.