Graz

Wat is de tweede grootste stad van Oostenrijk? Graz! Ik durf te wedden dat je buurman of buurvrouw nog nooit van deze stad heeft gehoord. Toch is het met ruim 294.236 inwoners (stand 1 januari 2021) de tweede stad van Oostenrijk en tevens de hoofdstad van het Oostenrijkse bundesland Steiermark.

De Stad is gelegen aan de rivier de Mur en ligt praktisch aan de voet van de Alpen. Zelf ben ik als schrijver voor Alles over Oostenrijk bijna maandelijks in Graz te vinden. Ik woon namelijk in de buurt en voor veel zaken ben ik gebonden aan Graz. 

De historische binnenstad van Graz is sinds 1999 opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco en dat is niet voor niks natuurlijk. Het is namelijk de grootste middeleeuwse binnenstad van Midden-Europa. Als industriestad doet Graz het economisch gezien ook erg goed. Het is namelijk een belangrijk knooppunt voor de export naar Slovenië en de andere delen van het voormalige Joegoslavië.

Puchwerk in Graz

Bovendien is Graz bekend vanwege het Puchwerk, ondertussen is dit grote fabrieksterrein inclusief de fabrieken in bezit van de autobouwer Magna Steyr. Momenteel worden er diverse modellen van Mercedes (G-klasse) en de Mini (Countryman en Paceman) gebouwd in de fabrieken. Heel vroeger werden hier de beroemde Puch brommers gemaakt.  Daarnaast is Magna de leverancier van veel moderne versnellingsbakken in het duurdere segment.

Bezienswaardigheden in Graz

De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in de oude binnenstad van Graz, de leukste bezienswaardigheden hebben we voor je verzameld in een apart hoofdstuk over de bezienswaardigheden in Graz. De meeste bezienswaardigheden zijn ook leuk om met de kinderen te doen.

Enkele bezienswaardigheden die niet mogen ontbreken tijdens een bezoek aan Graz zijn:

De Schlossberg

Graz

Midden in de stad ligt een berg. Wat het Vondelpark voor Amsterdam is, is de Schlossberg voor Graz. Prachtige tuinen en vanwege de ligging en de hoogte krijg je vanaf de Schlossberg een prachtig uitzicht over de stad. Je kunt de Schlossberg zowel via de trap, met de lift of met een tandradbaan bedwingen. Wie ook nog een adrenaline kick nodig heeft kan met de langste en hoogste glijbaan van Europa naar beneden. De Schlossberg is ook de plek waar je de Uhrturm kunt vinden.

De Uhrturm

Graz

De markante toren op de Schlossberg is het waarmerk van Graz, je ziet het overal terugkomen en de Grazers zijn ook maar wat trots op deze toch wel unieke toren die veel heeft betekend voor de geschiedenis van Graz.

Zelfs Napoleon wist niet wat hij er mee aan moest en wilde de toren eigenlijk opblazen. Gelukkig hebben de inwoners van de stad dat kunnen voorkomen.

Let trouwens goed op de wijzers van de klok. Deze fopt menig bezoeker. De Uhrturm is trouwens ook een bekende plek om af te spreken met vrienden of bekenden.

Kunsthaus Graz

Graz

In 2003 werd Graz uitgeroepen tot Cultuurhoofdstad van Europa. Als publiekstrekker werd het bijzondere Kunsthaus in de binnenstad geopend. Het controversiële bouwwerk met een museum voor moderne kunst valt in alles op en is niet wat je verwacht in een historische binnenstad. De bijnamen voor het gebouw zijn ontelbaar, maar als je vraagt waar de Friendly Alien of de Blasen van Graz is weet iedereen waar je het over hebt in de stad. Naast een vaste collectie kunst zijn er ook wisselende collecties moderne kunst te zien in het Kunsthaus.

Bekijk de bezienswaardigheden in Graz

Graz is een studentenstad

Graz Oostenrijk Studentenstad
Technische Universiteit Graz

De meer dan 45.000 studenten maken de stad bruisend en zorgen voor de nodige reuring in de stad. De beroemde technische universiteit van Graz mag zich rekenen tot één van de beste van Europa, waarbij de architectuur opleiding hoog aangeschreven is. De meer dan vier universiteiten en twee hogescholen zorgen ervoor dat iedere zesde inwoner van de stad een student is. Aan de universiteit van Graz kun je onder andere de volgende faculteiten vinden:

 • Rooms-katholieke theologie
 • Rechten
 • Sociale en economische wetenschappen
 • Geesteswetenschappen
 • Batuurwetenschappen
 • Milieuwetenschappen, regionale wetenschappen en pedagogische wetenschappen

Aan de Technische universiteit van Graz kun je de kiezen uit de onderstaande faculteiten vinden:

 • Architectuur
 • Bouwkunde
 • Werktuigbouwkunde en technische natuurkunde
 • Wiskunde en geodesie (dat is landmeetkunde het vak wat ik ooit heb geleerd)
 • Biomedische techniek

Winkelen in Graz

Graz

Graz is een provinciestad, vergelijk het een beetje met Utrecht of Arnhem. Het vervuld voor de hele Steiermark een regionale winkel functie. Het centrum is compact en biedt naast de standaard winkels zoals drogisterijen, boekhandels en kledingwinkels ook een leuk warenhuis. In Graz vindt je zeker geen standaard werk, het centrum is leuk uitdagend en vooral verrassend. Een bezoek aan het grootste warenhuis van Graz – Kastner & Ohler mag niet ontbreken. Op de bovenste verdieping vind je ook een leuk café-restaurant met een prachtig uitzicht over de Schlossberg en de Uhrturm.

Overnachten in Graz

Graz doe je niet in een dagje, daar is de stad veel te mooi voor. Je kunt er best een dag of twee vooruit trekken. Gelukkig heeft de stad veel hotels in verschillende prijsklassen. Wil je langer blijven overweeg dan een appartement via AirBnB. Kamperen kan ook rondom Graz zijn verschillende campings te vinden. 

Hoe kom je in Graz

Je kunt op diverse manieren in Graz komen we leggen de meest praktische aan je voor:

Met de auto naar Graz

Graz is praktisch omringt door autobanen, (let op je vignet) en is dus vanuit alle richtingen snel te bereiken. Vanuit Wenen (A2) is het ongeveer 2,5 uur rijden en vanuit München ongeveer 4,5 uur.

Graz ligt aan de A9 de doorgaande snelweg richting Slovenië, het is een leuke stop-over voor de lange reis naar dit vakantieland.

Vanaf Utrecht is Graz ongeveer 10 a 12 uur rijden, dat doe je als verantwoordelijk chauffeur niet in één keer. Vooral het laatste stuk over de A9 is voorzien van de nodige tunnels en smalle weggedeeltes.

In de stad zelf zijn diverse parkeergarages en parkeerplaatsen te vinden. Let op dat je wel betaald want de controles in Graz zijn streng. Het doet namelijk erg zijn best om een groene stad te zijn en men probeert in Graz autorijden te ontmoedigen. Het betalen bij een parkeermeter kan bij de meeste parkeermeters trouwens contactloos met je bankpas.

Met het vliegtuig

Graz heeft een eigen vliegveld, sinds mei 2017 vliegt KLM dagelijks naar Graz. Austrian Airlines vliegt dagelijks met een tussenstop in Wenen of Frankfurt naar Graz. Vanaf de luchthaven kun je met de bus of de trein snel en gemakkelijk naar de binnenstad reizen.

Met de trein naar Graz

Er zijn directe treinverbindingen met Wenen, Klagenfurt, Salzburg, Linz, Innsbruck, München, Stuttgart en Frankfurt. Zelfs nachttreinen stoppen op het Hauptbahnhof van Graz wat functioneert als een internationale draaischijf voor de treinen naar het zuiden. Meer informatie over de treinen op de website van de ÖBB en de Bahn.de