Leoben

Leoben is sinds de middeleeuwen het centrum van de metaal- en ijzer-industrie in de Obersteiermark. Nadat in 1960 en 1980 de crisis een einde maakte aan de mijnbouw en staal-industrie in de regio. Is

De stad Leoben is de tweede stad van het Oostenrijkse Bundesland Steiermark (Stiermarken op zijn Nederlands) de stad telde in 2021 ongeveer 24.000 inwoners en is daarmee na de hoofdstad Graz de tweede grootste stad.

Leoben is het economische centrum van de Hochsteiermark. De stad was vroeger vooral bekend vanwege de mijnbouw (bruinkool) en de zware staal-industrie. Aan de rand van de stad bevond zich een hoogoven van Voestalpine toen één van de belangrijkste staalfabrieken van Oostenrijk.

Ligging van Leoben

Leoben ligt in het Murtal, 15 kilometer ten westen van Bruck an der Mur. De stad werd gebouwd in een bocht van de rivier de Mur. De stad zelf ligt op 515 meter hoogte en het hoogste punt is de top van de Wetterkogel, (1643m) in het uiterste zuidwesten van de stad.

Aan de rand van Leoben ligt het stadsdeel Göß. In Göss staat de brouwerij van het bekendste bier van Oostenrijk Gösser. Wie graag een biertje drinkt mag een bezoek aan het Göseum niet missen.

Bezienswaardigheden in Leoben

Na 1960 ging het snel bergafwaarts met de staal-industrie en de mijnbouw in de regio. De mijnen werden gesloten en in 1980 stopte ook het staalwerk in Leoben er mee. Een ongekende crisis zorgde ervoor dat de bevolking van het stadje vertrok. Om Leoben toch nog bestaansrecht te geven werd er veel geïnvesteerd in het organiseren van congressen en toerisme.

Gösseum – Gösser Brauerei Leoben

In het grootste biermuseum van Oostenrijk krijg je een reis door de tijd. Hoe wordt van de beste ingrediënten één van de beste bieren van Oostenrijk gemaakt? En wat maakt Gösser bier zo bijzonder. In het museum krijg je op een leuke manier (vergelijkbaar met de Heineken Experience in Amsterdam) een blik in de geschiedenis en keuken van de grootste bierbrouwer van Oostenrijk. Natuurlijk ontbreekt een bierproeverij aan het einde van de tour niet.

Tip! Combineer een bezoek aan het Gösseum met een rondleiding door de brouwerij en Stift Göss.

Stift Göß

De stift Göß (Abdij van Göss) is een voormalig klooster van de Benedictijnen. Het klooster werd in 1004 opgericht. De Abdij was de enige Rijksabdij van Oostenrijk en viel daarmee direct onder de voogdij van de Habsburgers in Oostenrijk. Voor de adel uit de Steiermark was Stift Göß een centrum voor de opvoeding van de dochters. Er werden voornamelijk nonnen opgenomen. In 1782 werd het Klooster opgeheven. Een jaar later in 1783 ontstond in de Stift de Bisdom Leoben

Een bezichtiging van de oude abdijkerk en Michaelskapel zijn de moeite waard.

Asia Spa Leoben

Aan de oevers van de Mur ligt de Asia Spa Leoben, met een bijzondere architectuur biedt dit resort een heerlijke ontspanning voor een stress vrije tijd. Of dat nu in de sauna is met de heerlijke opsieringen of het water in de in de zwembaden met een gemiddelde temperatuur van 34 graden Celsius. Het water is van nature vrij zout, en dat is goed voor de zuurstofopname door de huid.

Het zwembad heeft ook een deel voor gezinnen, daar vind je vijf zwembanden waaronder een 25 meter bad en natuurlijk diverse glijbanen zoals een 100 meter lange reuzenglijbaan en de 45 meter lange turboglijbaan met 45 meter lengte en een hoek van 24%. Is dat nog niet genoeg dan hop door de wildwaterbaan.

Meer info: Wasserwelt – Grenzenloser Badespaß im Asia Spa Leoben

Erzberg

Net buiten Leoben wordt naarstig gezocht naar ijzererts. De Erzberg is één van de belangrijkste dagbouw mijnen in Europa waar ijzererts van hoge kwaliteit wordt opgegraven. Al meer dan 1300 jaar wordt hier gegraven naar ijzererts.

Met een Hauly (zo’n grote kiepwagen) worden bezoekers door het werk geleid. Samen met een gids krijg je uitleg hoe de ijzermijn werkt. Wie op donderdag komt kan ook zien hoe men 80.000 ton aan aarde met dynamiet verplaatst. Met de Hauly wordt je op een veilige plek gebracht en maak je de explosie live mee.

In het Schaubergwerk wordt je 1,5 uur lang door een onderaards labyrint van tunnels geleid en krijg je op een interactieve manier uitleg over het ontstaan van de mijnen.

Meer informatie: Abenteuer Erzberg – Eisenerz

Overnachten in Leoben

Sinds het sluiten van de staalfabriek en de mijnen is Leoben actief als toeristische bestemming. Er zijn dan ook meer dan genoeg hotels en pensions om te overnachten. De prijzen variëren nogal. Het duurste hotel van Leoben is het Falkensteiner hotel bij de Asia Spa.

Voor alle hotels in Leoben kijk je het beste op de website van Booking.com

Er is ook een camping in de omgeving, Camping Club Hinterberg. De camping krijgt wisselende beoordelingen.