Salzburg - ideaal voor een stedentrip

Wat hebben de Sound of Music en Mozart met elkaar gemeen? De Stad Salzburg.  Waar je ook komt in Salzburg er altijd aandacht voor één van de twee.

Mozart komt je praktisch overal tegen, is het niet zijn geboortehuis, dan is het wel het grote plein. en wat betreft de Sound of Music, daar zijn speciale tours voor die je alle highlights van deze vooral onder buitenlanders beroemde film.

Opvallend is dat de Sound of Music eigenlijk alleen buiten Oostenrijk populair is, de meeste Oostenrijkers hebben de film niet eens gezien en weten niet wie de familie von Trapp is.

Cultureel Salzburg

Je kunt met recht zeggen dat Salzburg  zich mag rekenen tot de culturele hoofdsteden van Europa.  Het is tenslotte de bakermat van veel van de Mozarts muziek.

Klimaat Salzburg

Voor een stedentrip hoop je natuurlijk op een beetje lekker weer, een zonnetje, niet te warm niet te koud. Helaas werkt het weer in Salzburg niet altijd mee. Het regent er namelijk best vaak. Volgens de statistieken telt Salzburg meer dan 140 regendagen per jaar. Dat is net geen 50% van het jaar. Al die regen zorgt er natuurlijk wel voor dat de stad altijd mooi groen is.  De zomermaanden zijn bij uitstek de tijd voor een stedentrip naar Salzburg. De kans op regen is dan wat kleiner en ook de temperatuur werkt mee.

Een regenjas  mee naar Salzburg is niet geheel onverstandig, Salzburg telt  de meeste regendagen van alle steden in Oostenrijk.

Één groot openluchtmuseum

AOO-salzburg-centrumSalzburg is letterlijk een groot openluchtmuseum, en dat  besefte men zich ook bij de UNESCO welke de stad voor een groot deel op de beroemde lijst heeft geplaatst van de wereld erfgoederen.  Niet alleen de Weense parels staan op deze lijst maar ook het Kasteel/Vesting Hohensalzburg, Slot Mirabell, en de beroemde Dom van Salzburg hebben een verdiende plek gekregen op deze lijst.

Meer dan een museum

In mei 2014 opende in Salzburg het DomQuartier de poorten voor toeschouwers. Voor het eerst sinds 200 jaar krijgen de bezoekers de kans om in de voetsporen van de voornamelijke vorst aartsbisschoppen te stappen.  Tijdens een tour krijg je een indruk van de residentie, de kathedraal en bezoek je de schatkamer.

We hebben de belangrijkste bezienswaardigheden al voor je opgezocht. Lees snel verder.

Winkelen in Salzburg

Salzburg kun je het beste vergelijken met een provincie stad, het centrum van de stad is dan ook een waar paradijs voor shoppers. Echter is Salzburg niet goedkoop. Salzburg staat namelijk hoog aangeschreven bij de rijkere Oostenrijkers en de jetset welke graag naar de stad komen om bijvoorbeeld een opera te bezoeken of gewoon om te skiën in de winter. In het centrum vindt je dan ook vooral veel winkels van exclusieve merken zoals Prada en typische Oostenrijkse klederdracht winkels.

Vooral de Altstadt van Salzburg is de place to be voor de beroemde designer merken, boetieks en juweliers. Buiten het centrum ligt het grote Europapark  een winkelcentrum met meer dan 130 verschillende winkels, hier vindt je altijd wel wat.

Salzburg is snel bereikbaar

Dankzij een directe vliegverbinding van Transavia is Salzburg bijna iedere dag snel te bereiken, de vluchttijd is namelijk nog geen twee uur. De luchthaven van Salzburg (vanzelfsprekend ook naar Mozart genoemd) ligt op ongeveer 15 minuten met de bus van het stadscentrum.  transavia vliegt trouwens vanaf Amsterdam, Rotterdam/Den Haag en Eindhoven naar de Hoofdstad van de klassieke muziek en wie een beetje goed kan plannen heeft al een vliegticket vanaf € 35.

Vanuit Wenen is Salzburg snel met de trein bereikbaar, de ÖBB en WESTbahn hebben directe verbindingen tussen de twee steden, de reistijd is ongeveer 2,5 a 3 uur.

Accommodatie in Salzburg

De keuze in accommodatie in Salzburg is groot, en het kan niet luxe genoeg. Echter kan het ook behoorlijk druk zijn in de stad. Het hoogseizoen loopt praktisch van december i half maart en vanaf half mei tot begin Oktober. Salzburg staat namelijk hoog op de bucketlist van veel toeristen uit Japan en de USA.  De decembermaand is vooral erg druk met bezoekers aan de vele kerstmarkten in en rondom Salzburg.  Een hotel in Salzburg boeken is dus absoluut aan te raden.

We hebben wat hoteltips voor je opgeschreven, deze geven een goede indruk over de mogelijkheden. Deze lees je op de hotelpagina over Salzburg.

Wintersporten in de omgeving van Salzburg

Rondom Salzburg liggen 23 skigebieden met meer dan 2.300!!! skipistes. Er is dus altijd wel een passend skigebied te vinden. Een weekje wintersporten is dan ook perfect te combineren met een dagtocht naar Salzburg.