Vakantie in de Steiermark

Voordat ik begin eerst even wat rechtzetten, officieel heet deze Oostenrijkse deelstaat op zijn Nederlands Stiermarken. Met alle respect voor de Nederlandse taal, dit bekt niet, en klinkt niet logisch. Vraag een Oostenrijker waar Stiermarken ligt en hij of zij lacht je vierkant uit. Ik noem het vanaf nu dus op zijn Oostenrijks Steiermark. Steiermark dus! Op zijn Engels Styria! Waarom men in Nederland toch vasthoud aan Stiermarken is me nog niet duidelijk. Steiermark is afgeleid van de plaats Steyr (wat trouwens in Oberösterreich ligt) Dus een oproepje aan alle F1 verslaggevers, noem het gewoon de grote prijs van de Steiermark.

Maar wat is de Steiermark eigenlijk? Het is het op één na grootste deelstaat van Oostenrijk en bovendien ook één van de onbekendste deelstaten van het land, en dat is eerlijk gezegd onterecht.

Nu ben ik een beetje bevooroordeeld want ik woon namelijk in het groene hart van Oostenrijk waar mijn schoonfamilie woont en waar mijn vrouw geboren is. Dus ik ken de regio op mijn duimpje.

De Steiermark ligt aan de voet van de alpen en op de grens met Slovenië (Republika Slovenija). De hoofdstad van de Steiermark is Graz een prachtige stad met een terechte vermelding op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Graz is bovendien de tweede stad van Oostenrijk na Wenen. Het is een populaire studentenstad en de universiteiten in Graz staan hoog aangeschreven in de Wereld. Je staat er niet bij stil maar de meeste brommers van vroeger (de bekende Puch Maxi werd lange tijd gemaakt in de Puchwerken in Graz) Nu worden de (lompe) Mercedes-terreinwagens (de G-klasse) in de voormalige Puchfabrieken gebouwd.

Indeling Steiermark

We kunnen de Steiermark het beste in 7 regio’s indelen. Iedere regio heeft zo zijn eigen specifieke kenmerken. Van ruige bergen en uitdagende beklimmingen en ski-pistes in het noorden tot glooiende heuvels met prachtige vergezichten over de wijngaarden in het zuid-westen van de Steiermark. Afgewisseld door vlakke gebieden en een speciaal stukje Oostenrijk, het Steierische Thermenland waar kokend water uit de grond wordt gehaald en heilzame werkingen kent.

Hoch Steiermark

Mariazell Steiermark

Praktisch al het (drink)water voor Wenen en grote delen van Graz komt uit het Noordoostelijke gedeelte van de Steiermark. Hier ontspringen namelijk diverse bronnen. In de Hochsteiermark ligt ook Oostenrijks belangrijkste bedevaartsoord Mariazell met haar prachtige Basiliek.

In 2007 werd de kerk nog bezocht door Paus Benedictus de zoveelste. Een andere bezienswaardigheid die je niet mag missen in de Hochsteiermark is de Erzberg. Een imposant bergmassief.

Nationaal Park Gesäuse

In het Ennsdal in het bovenste gedeelte van de Steiermark ligt het jongste nationaal park van Oostenrijk. Mooie wandelingen, prachtige bergkloven, en van die almen waarop je lekker kunt wegdromen en genieten van het magische uitzicht. Bezoek ook het Geopark , hier wordt op een leuke manier uitgelegd hoe de aarde is ontstaan en hoe de geologie van Oostenrijk er uit ziet.

Wat je niet mag missen is het klooster van Admont, de allergrootste klooster bibliotheek ter wereld en dat in een klein dorpje met nog geen 2.500 inwoners.

Ausseerland – Salzkammergut

Vakantie in de Steiermark

Aan de noordrand van de Alpen ligt het Salzkammergut, het geografische middelpunt van Oostenrijk. Het grootste deel van het Salzkammergut ligt eigenlijk in Oberoesterreich maar een niet onbelangrijk deel ligt in de Steiermark. De glasheldere meren in het Salzkammergut zijn populair bij watersporters. Het zuiden van de Salzkammergut kruipt tegen het Dachstein gebergte aan, met toppen tot 3.000 meter zoals de toppen van het Totes Gebirge. Een prachtige omgeving om te wandelen, te fietsen of om te klimmen. Het Ausseerland is in de winter een populaire langlauf bestemming, rondom de Tauplitz is het kleine compacte skigebied ideaal voor families.

Graz en omgeving

Bezienswaardigheden in Graz

We beschreven Graz al kort. Het is de tweede stad van Oostenrijk en het centrum is net een openluchtmuseum. Een prachtige klokkentoren op de Schlossberg beloond de beklimming met een prachtig uitzicht over de stad en de Steiermark. Graz was in 2003 de cultuurhoofdstad van Europa en beloonde zich zelf met een bijzonder kunstmuseum. Wist je trouwens dat bijna alle Oostenrijkse bieren uit Graz komen, de brouwerijen van Puntigamer en Gösser staan in Graz. Rondom Graz vindt je nog één van de grootste winkelcentra van Oostenrijk in Seiersberg. De Lurgrotte – net buiten Graz -, is een leuke bezienswaardigheid om met de kinderen te bekijken.

Ost Steiermark

De Ost Steiermark kunnen we eigenlijk in tweeën delen, Het Thermenland is voor mij namelijk een apart gedeelte. Welke ik hieronder verder uitlicht. De Oststeiermark is voornamelijk een fruitteelt gebied. Op het heuvelachtige landschap met de vruchtbare grond doen de fruitbomen het namelijk uitstekend. De zomermaanden zijn ideaal voor een fietsvakantie door dit prachtige landschap, stop gerust bij één van de vele fruitboeren voor heerlijke verse vruchtensappen of iets sterkers.

Thermenland

blumau

Dit is toch wel mijn favoriet in de Steiermark, op maar liefst zes plekken borrelt heet heilzaam water uit de grond, Bad Walterdorf, Sebersdorf, Bad Blumau, Bad Gleichenberg, en Bad Radkersburg zijn stuk voor stuk plaatsen (en dorpen) met een thermaal bad. Iedere thermen heeft zijn eigen stijl en valt op door de vaak bijzondere architectuur. Vooral Bad Blumau valt op, deze thermen werd ontworpen voor Friedrich Hundertwasser en in absoluut uniek in zijn soort. Naast de heerlijke thermen kun je er ook genieten van prachtige wijnen, in het Steierische Thermenland kun je makkelijk een weekje blijven.

Zuid- en West Steiermark

Vertel ik nieuws dat je eigenlijk hele lekkere wijnen uit Oostenrijk kunt drinken? Sterker nog ik durf te beweren dat de Steierische wijnen beter zijn dan wijnen uit Frankrijk, en daar beledig ik vast wel iemand mee. Als het zou kunnen zou ik hier een Bed & Breakfast beginnen. Wat is het hier mooi. Glooiende bergen, met wijnranken zover het oog reikt. Af en toe een Lippizaner paard, en even wegdromen terwijl je geniet van een Schilcher, een zoete rosé wijn van jonge druiven. Daarbij een maaltijd met heerlijke Kernöl (olie gemaakt uit pompoenpitten)

Klimaat Steiermark

Het klimaat van Steiermark laat zich het beste omschrijven als een Illyrisch klimaat. Door de ligging aan de zuidoostelijke Alpenrand krijgt de Steiermark een stukje bescherming tegen het Midden-Europese klimaat. De gemiddelde temperatuur in Graz ligt over een jaar op 8,7 °C en de deelstaat kent gemiddeld 92 dagen met regen met een gemiddelde neerslag van 818 mm per jaar. De zomers in Graz zijn bijvoorbeeld warm, de gemiddelde temperatuur in de stad voor de maanden juni en juli komt uit op 21 °C De winters kunnen vooral in de Alpenregio van de Steiermark voor de nodige sneeuw zorgen zodat er op-en-top aan wintersport in de Steiermark kan worden gedaan.

Hoe kom je in de Steiermark

Steiermark ligt niet in de buurt. Er zijn gelukkig verschillende manieren om in het groene hart van Oostenrijk te komen. De snelste manier is het vliegtuig. Bijna iedere dag vliegt KLM van Amsterdam naar Graz. Een hele prettige verbinding. Op de luchthaven van Graz kun je voordelig een auto huren en zo makkelijk en snel de Steiermark ontdekken. 

Met de auto is natuurlijk ook een optie. Hou wel rekening met een lange rit. Het is vanaf Utrecht ongeveer 1.100 km rijden. Gelukkig gaat dat grotendeels over de Duitse en Oostenrijkse autobahnen. (vergeet je autobaanvignet voor Oostenrijk niet)  Voor de laatste 200 kilometer betaal je trouwens nog wat extra tol.

Reken op ongeveer 20 euro enkele reis, dit komt omdat de Phyrn Autobaan een redelijk nieuwe snelweg is en de Oostenrijkse overheid van mening is dat de gebruiker betaald.

In de Steiermark zelf zijn de wegen van uitstekende kwaliteit pas trouwens wel goed op je snelheid. Vooral in de bebouwde kom en op de Bundestrassen staan meer dan genoeg flitspalen.