Bregenz aan de bodensee

BrengenzBregenz heeft een flair, karakter en is misschien wel een cultureel epicentrum in Oostenrijk,  naast de prachtige binnenstad met veel historische gebouwen en de bijbehorende architectuur is Bregenz ook het centrum van veel culturele evenementen waaronder de Bregenzer Festspiele waarover later meer.

Bregenz is de hoofdstad van het Bundesland Vorarlberg,  het stadje telde op 1 januari 2016  29.139 inwoners (bron: wikipedia) daarmee is Bregenz de veertiende stad van Oostenrijk en de kleinste hoofdstad van een bundesland.  De ligging aan de Bodensee maakt Bregenz zo bijzonder en geliefd want dit prachtige meer grenzend aan Duitsland en Zwitserland is ideale zomer bestemming.

Bezienswaardigheden in Bregenz

Omdat Bregenz geen grote stad is, kun je veel bezienswaardigheden binnen een dag bekijken, ander voordeel is dat alles praktisch ter voet bereikbaar is.

Historisch centrum van Bregenz

Bregenzer Festspiele

In het centrum van Bregenz vindt je veel historische middeleeuwse vakwerkhuizen, ook is een groot deel van de oude stadsmuur nog bewaard gebleven. Een opvallend gebouw is de Martinturm uit 1601 Deze ronde toren maakte ooit deel uit van het paleis van van de graaf van Bregenz en diende als opslagplaats voor granen en zaden. De toren werd in 1601 opgeleverd, de toren is ondertussen één van de belangrijkste herkenningspunten van Bregenz. Vanaf de bovenste verdieping wordt je getrakteerd op een prachtig 360 graden panorama van de stad. In de Martinsturm vindt je ook een interessante tentoonstelling over de geschiedenis van de stad en de verschillende bouwwerken in Bregenz.

Vorarlberg museum

Aan de Kornmarkt van Bregenz ligt het Vorarlberg museum tot 2011 ook bekend als Vorarlberger Landesmuseum de exposities gaan over de Romeinse geschiedenis rondom Bregenz en de regio en natuurlijk is er ook een kunst en cultuur verdieping in het museum. In 2013 werd het museum verbouwd en gemoderniseerd.

Website: www.vorarlbergmuseum.at

Kunstmuseum Bregenz

sinds de opening van het museum in 1997 is het Kunsthaus Bregenz één van de belangrijkste musea voor hedendaagse kunst in het Duitstalige gebied. Je vindt er onder andere kunst van Roy Lichtenstein en Jeff Koons.  In 1998 kreeg het museum een prijs voor de bijzondere architectuur van het gebouw.

Website: www.kunsthaus-bregenz.at

Pfänderbahn

Aan de oostkant van Bregenz ligt de Pfänder, een berg met een hoogte van ongeveer 1062 meter. Ik hoef je niet te vertellen dat je vanaf de berg bij mooi en helder weer wordt getrakteerd op een fantastisch uitzicht over Brengenz en de Bodensee. Vanuit het centrum van de stad kun je met de Pfänderbahn naar het bijna hoogste punt van de berg. De Pfänderbahn is een kabelbaan met een grote gondel welke plaats biedt aan 80 personen. Dankzij de moderne techniek in de lift is de gondel ook toegankelijk voor personen in een rolstoel. Bovenop de Pfänder is een Alpen wildpark te vinden waarbij veel dieren uit de bergen zoals steenbokken,geiten en marmotten. Op veel websites over Bregenz wordt nog gesproken over de Adlerwarte, hier werden roofvogel shows gegeven. Deze is echter sinds 2015 gesloten op last van de dierenbescherming.

Website: www.pfaenderbahn.at (in het Engels)

De Bodensee

De stad Bregenz ligt aan de oevers van de Bodensee, een prachtig meer grenzend aan Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland. Het meer wordt gevoed door de Rijn. Voor Bregenz is de Bodensee het decor van diverse festivals zoals de Bregenzer Festspiele

De Bregenzer Festspiele

Ben je een opera en/of musical liefhebber? Dan mag je de jaarlijkse Bregenzer Festspiele niet missen. Op een groot gethematiseerd podium in de Bodensee ook wel de Seebühne genoemd treden de diverse artiesten op. Het evenement wordt gehouden van 20 juli tot 21 augustus.  binnenkort krijgen de Bregenzer Festspiele een eigen pagina op allesoverOostenrijk.

 Bregenzer Jazz Festival

Bregenzer jazzfestivalLiefhebbers van Jazz muziek komen ook goed aan hun trekken in Bregenz, van 2 tot 5 juni staat de stad volledig in het teken van deze muziekstroming. Iedere avond bezoeken meer dan 10.000 jazz liefhebbers de stad. Niet alleen nationale- maar ook internationale Jazz formaties weten Bregenz dan te vinden. De meeste concerten worden in de openlucht gegeven.

meer informatie op: Bregenzer Jazz Festival

Hoe kom je in Bregenz

Vanuit Nederland en België is Bregenz goed te bereiken, het grootste deel van de reis gaat over de Duitse autobahnen. Vanuti Utrecht is Bregenz ongeveer 7 uur rijden zonder tussenstops en ander oponthoud. De totale afstand is ongeveer 800 kilometer.  De snelste route is via de A3, A67, A6, A5 A8, B10, B28 , A7, E43, A96, en de laatste A14. Voor de autobahn in Oostenrijk heb je een tolvignet nodig.

De trein is een andere optie om in Bregenz te komen. Met de hogesnelheidstrein ICE de reistijd is met de snelste optie vanaf Utrecht iets meer dan 8 uur, je moet dan wel drie keer overstappen. Het laatste kwartiertje van de treinreis leg je af met een regionaal boemeltje.  Meer informatie over de treinreis naar Bregenz vindt je op NS international.

Vliegen naar Bregenz, helaas er is geen luchthaven  en de opties welke worden geboden op andere websites zijn niet praktisch. Indien Bregenz een deel is van een rondreis door Oostenrijk dan kun je overwegen om te vliegen op Innsbruck, Transavia vliegt in de wintermaanden dagelijks op de hoofdstad van Tirol en in de zomermaanden wat minder frequent. Vanaf de Luchthaven kun je dan makkelijk een huurauto regelen en daarmee alsnog naar Bregenz rijden. Wat trouwens nog steeds ruim 200 kilometer van Innsbruck ligt.