Grossglockner

De Grossglockner is met zijn bijna 3800 meter niet alleen de hoogste berg van Oostenrijk, maar wellicht ook de mooiste. Over de berg loopt een tolweg welke zijn geld dubbel en dwars waard is. Startende op de Grossglocknerstrasse start je aan een adembenemende rit welke je door twee bergpassen leidt. De rit brengt je boven de boomgrens. De vele haarspeldbochten slingeren rond de berg die tot wel 12% stijl is.

Voor deze tolweg betaal je graag

grossglocker © Österreich Werbung, Fotograf: Julius Silver

Vandaag de dag is de tolweg over de Grossglockner een ware toeristische attractie. De pas tussen de bergen wordt echter al duizenden jaren gebruikt. Waar vroeger de Romeinen en de Kelten de gebruikers waren, werd in het begin van de twintigste besloten om een weg aan te leggen. Al direct vanaf de opening was de weg een groot succes en kwamen er veel meer bezoekers op af dan ooit gedacht. Om het grote succes aan te blijven kunnen is de weg in 1953 een stuk verbreed. Het aantal parkeerplaatsen langs de schitterende uitkijkpunten werden vergroot en ook de bekende haarspeldbochten werden verruimd. Dat dit alles geen overbodige luxe is blijkt wel uit het feit dat er paar jaar bijna een miljoen voertuigen gebruik maken van de weg.

Een prachtige dag in de bergen op twee- of vier wielen op de Grossglockner

© Großglockner Hochalpentraßen AG

Bij veel motorrijders, maar ook bij fietsers, is de Grossglockner zeer populair. De bijna 50 kilometer lange weg kent vele (haarspeld) bochten en panoramische uitzichten. Het is ook mogelijk om te stoppen en letterlijk stil te staan bij al het moois dat de omgeving te bieden heeft. Dit kan op één van de 12 informatiepunten langs de route. Op de verschillende informatiepunten zijn ook diverse bezienswaardigheden terug te vinden zoals een park met dieren, speeltuinen, een museum, een gedenkplaats voor degene die zijn overleden tijdens de aanleg van de weg, exposities over de bouw van de weg en de bergen. Op het hoogste punt bevindt zich het bezoekerscentrum met het beste uitzicht.

Veel gestelde vragen over de Grossglockner

 1. Is de Grossglockner het hele jaar open?

  De Grossglockner Alpenhochstrasse ligt op grote hoogte en als het daar sneeuwt dan is het meestal gelijk een dik pak. Het kost te veel tijd, geld en energie om de weg tijdens de winter begaanbaar te houden. De weg is dan ook tussen eind september en begin mei gesloten. Dit is wel afhankelijk van de weersomststandigheden.

 2. Wat kost de de tol op de Grossglockner?

  Voor een rit over de Grossglockner Alpenhochstrasse betaal je voor een normale personen auto € 37,00 met een elektrische auto een tientje minder. Dit tarief geldt ook voor campers tot 3.500 kg. Is je camper zwaarder dan valt deze in de categorie Truck 1 daarvoor betaal je € 46,00. Met een motorfiets betaal je € 27,00

 3. Kan ik onderweg ergens een hapje eten of wat drinken?

  Ja, er zijn een aantal mooie plekken om te stoppen waarbij een gasthof of een kleine bistro is. Bij de Edelweiss Spitze kun je ook een nachtje blijven slapen.

 4. Kan ik de Grossglockner ook fietsen?

  Als je beschikt over een uitstekende conditie en een goede fiets met een bergverzet. dan moet fietsen geen probleem zijn. Je hoeft op de fiets geen tol te betalen. Bij het tolstation is een aparte doorgang voor fietsers gemaakt. Bereid je voor op 14 kilometer klimmen. Een fietslampje kan geen kwaad en zorg dat je iets warms bij je hebt in de schaduw en bij de metershoge sneeuwwanden kan het best koud zijn.

 5. Hoe lang is de Grossglockner tolweg?

  De tolweg heeft een lengte van 47,8 kilometer. Het hoogste punt ligt op 2.504 meter en je krijgt 27 bochten voor je kiezen.

  Om de weg sneeuwvrij te maken na de winter staan 4 oude (uit 1950) speciaal gebouwde sneeuwfrezen klaar. Het sneeuwruimen duurt gemiddeld 3 weken.