Bezienswaardigheden Salzburg

Salzburg is de vierde grootste stad van Oostenrijk en biedt veel diversiteit op het gebied van bezienswaardigheden. Verschillende musea, kerken, parken en monumenten maken deze stad de perfecte locatie voor een vakantie of stedentrip voor iedereen. Met of zonder kinderen, samen met je partner, of als huwelijksreis. In Salzburg kan het allemaal!

Voor een stedentrip naar Salzburg en het bekijken van alle bezienswaardigheden in Salzburg trek je het liefst twee of meer dagen uit. Er is heel veel te zien en te doen en dat is onmogelijk in één dag. 

Dom van Salzburg

AOO-dom-van-salzburg-bezienswaardigheden

Waar eerder de basiliek van Salzburg stond, welke werd gebouwd in het jaar 774 maar werd verwoest door brand. Daar staat nu de Dom van Salzburg. Deze werd gebouwd in 1611.

Het gebouw heeft dubbele torens en een bijzonder interieur, aangekleed in barok stijl.
De klokkentoren telt zeven klokken en die produceren een geluid wat door de inwoners, als het mooiste van Oostenrijk worden ervaren. De Dom van Salzburg is een ontwerp van de Italiaanse architecten Vincenzo Scamozzi en Santino Solari.

De kathedraal heeft de beschikking over zeven orgels. De vier orgels in het middenschip vallen het meest op. Slechts 2 á 3 dagen per jaar worden de 7 orgels samen bespeeld. Een concertoverzicht kun je vinden op de website over de Salzburger Dom.

Bezoek de bezienswaardigheden Salzburg met de Salzburgcard

Salzburgcard geeft veel korting

Met de Salzburgcard kun je alle bezienswaardigheden in Salzburg makkelijk bezoeken. Je reist gratis met het openbaar vervoer en de toegang van de meeste bezienswaardigheden is bij de prijs van de Salzburgcard inbegrepen. 

De kaart geeft je diverse leuke voordelen. Je verdient de kaart dus al snel weer terug. Echt een aanrader voor een bezoek aan Salzburg. 

Vesting Hohensalzburg

AOO-Hohensalzburg-bezienswaardiggheden

Vesting Hohensalzburg ligt boven op de Festungberg, die te bereiken is met de steilste kabeltrein van Oostenrijk. Elke 10 minuten vertrekt er één naar boven en naar beneden. De trein rit naar boven of beneden duurt ongeveer 1 minuut. Je kunt ook lopen via de steile weg langs de rots waarop de burcht is gebouwd. Onderweg krijg je op diverse plekken een mooi uitzicht over Salzburg.

Met een breedte van 150 meter en 250 meter lang, behoort dit kasteel tot één van de grootse middeleeuwse kastelen van Europa. Je kunt nog veel prinselijke meubels terug vinden in de “gouden hal en gouden kamers”. Wil je meer weten over de Vesting Hohensalzburg lees dan verder. De Vesting Hohensalzburg is één van de populairste bezienswaardigheden in Salzburg en zeker de moeite waard om met kinderen te bezoeken.

Geboortehuis Mozart

AOO-mozart-salzburg-bezienswaardigheid

In de winkelstraat Getreidegasse, staat het geboortehuis van de beroemde componist Mozart. Vroeger woonde er in deze straat veel rijke burgers, zoals doktoren, ambachtslieden en handelaren. Wolfgang Amadeus Mozart, zag in 1756 voor het eerst het licht in een huis met een klokkentoren. Dit huis kun je vinden in het begin van de straat. In het geburtshaus van Mozart is een museum over zijn leven te vinden. tevens is er een kleine concertzaal waar af en toe concerten worden gegeven.

Meer informatie over Mozarts Geburtshaus kun je vinden op de website.

Historische Binnenstad (Altstadt)

Winkelen in Salzburg

De mooie gebouwen in de binnenstad van Salzburg vallen onder de bescherming van Unesco. de Getreidegasse is de hoofdadder voor winkelend publiek in Salzburg. Het mooie is aan deze straat dat de gebouwen in volle glorie bewaard zijn gebleven. Ondanks dat de straat is overspoeld met winkels van de bekende modemerken zie je geen foute lichtreclames en zijn de uitgang borden in de stijl van vroeger. Alles om het authentieke karakter van de straat te bewaren. In de Getreidegasse vindt je ook het hier bovengenoemde Geburtshaus van Mozart.

Benedictijnerabdij St. Peter

Benedictijnerabdij St. Peter

Het waarschijnlijk oudste klooster van Oostenrijk, wat in Salzburg Stift Sankt Peter wordt genoemd, werd in 696 gesticht om onderdak te bieden voor het zendingswerk in de Alpen. Het klooster heeft ook de oudste bibliotheek van het land met 800 waardevolle manuscripten. Van binnen is het er prachtig en zeker de moeite waard om te bezoeken.

Slot Mirabell en de tuin van Mirabell

Mirabell

Slot Mirabel is een stuk landgoed dat werd aangelegd in 1606 door een aartsbisschop, genaamd Wolf Dietrich von Raitenau als verblijf voor zijn Maîtresse en zijn 15 kinderen. Het slot heette toen Schloss Attenau Je vind er historische beelden als Hercules en Pluton. Als je The Sound of Music hebt gekeken, dan kan het zijn dat sommige delen je bekend voorkomen. Er zijn namelijk een aantal scènes uit de film opgenomen op het landgoed.  Het slot is een prachtig gebouw en de tuinen zijn vooral in het voorjaar als de bloemen in volle bloei zijn een prachtig plaatje. Delen van het slot zijn gratis te bezoeken.

Schloss Hellbrunn

Schloss Hellbrunn

Aan de zuiderlijke rand van Salzburg vind je het prachtige Schloss Hellbrunn. De beroemde ontwerper Santino Solari heeft dit park en kasteel ontworpen. Verspreid in het park vind je verschillende plekken met indrukwekkende beelden uit de 17de eeuw. Ook zijn er grotten met water te zien. Dit maakt het stukje landgoed een bijzondere plek.

Woonhuis familie Von Trapp en filmlocaties

İn Salzburg kun je het huis van de familie Von Trap (bekend uit de film The sound of Music) bezoeken. Vroeger woonde de SS-leider Heinrich Himmler hier. Dit geeft het huis wel een beetje rare sfeer. Het huis wordt tegenwoordig gebruikt als bijzondere trouwlocatie. Behalve het huis dat bekend is uit de film, kun je ook een aantal filmlocaties bezoeken in Salzburg. Een groot gedeelte van de film is hier namelijk opgenomen.