11 Bezienswaardigheden Salzburg

Salzburg is de vierde grootste stad van Oostenrijk en biedt veel diversiteit op het gebied van bezienswaardigheden. Verschillende musea, kerken, parken en monumenten maken deze stad de perfecte locatie voor een vakantie of stedentrip voor iedereen. Met of zonder kinderen, samen met je partner, of als huwelijksreis. In Salzburg kan het allemaal!

En dagje Salzburg? Waarom niet wat langer want er is in de hoofdstad van de Oostenrijkse muziek genoeg te zien en te doen en dat past amper in een dag. Op deze pagina geeft ik zoveel mogelijk informatie over de bezienswaardigheden van Salzburg. Het overgrote deel van de Salzburg bezienswaardigheden is zeer geschikt om met kinderen te bezoeken.

Waarom zijn er zoveel bezienswaardigheden in Salzburg?

Salzburg werd door de winning van zout al vroeg bewoond, zout was vroeger net als goud een geliefd product en erg duur. Het Salz in Salzburg verwijst dan ook naar de winning van zout uit de tientallen zoutmijnen in de omgeving van Salzburg. Zout werd in de omgeving al 1.000 jaar v. Chr. gewonnen en gebruikt als conserveringsmiddel voor levensmiddelen en als betaalmiddel.

De winning van zout bracht veel rijkdom naar de regio waren het eerst de Kelten en de Romeinen en na het instorten van het Romeinse rijk kwamen de Missionarissen. Zoals Missionaris Rupert die in 696 na Chr. Een nieuw bisdom in Salzburg stichtte. Dat bisdom zou later een van de machtigste centra van Europa worden.

De bisschoppen en iedereen die ook maar in de buurt van deze heren kwam brachten zakken met geld mee en al snel groeide Salzburg tot een echte stad. Rond 1.500 werd begonnen met het verbouwen van de Hohensalzburg tot een onneembare vestiging. 200 jaar later in 1.700 werd de stad onder de burcht vervangen tot dat wat het nu nog steeds is. Pompeus moest het worden en dat is gelukt.

Salzburg is natuurlijk ook de stad van Wolfgang Amadeus Mozart. Dit piepjonge talent wist met zijn prachtige muziek menig hart te veroveren. Ondanks dat alleen zijn muziek nog maar uit concertzalen en soms van radio’s klinkt is hij nog steeds aanwezig in Salzburg.

Genoeg geschiedenis, ik neem mee langs de bezienswaardigheden van Salzburg

1. Festung Hohensalzburg

Hotels in Salzburg

Je zoekt als aartsbisschop een veilige plek je hebt wat vermogen en invloed. Mooi dan bouw je een vesting op één van de hogere bergen aan de rand van wat nu Salzburg is. In 1077 zocht de aartsbisschop namelijk een veilige plek om zich te beschermen. De plek is de zogenaamde “Festungsberg” geworden één van de hoogste bergen in Salzburg en perfect om de vijand al van verre te zien aankomen.

In de jaren die volgende werd de Festung Hohensalzburg steeds verder verstevigd, verbeterd en natuurlijk ook luxer gemaakt.

Je kunt Hohensalzburg bezoeken, met een leuk tandrad-treintje overwin je de steile weg naar boven. In de vesting zelf kun je met een audiogids of een rondleiding de geheimen van de vesting ontdekken. Je kunt natuurlijk ook lopend naar boven. Mits je beschikt over een goed uithoudingsvermogen.

Met de Salzburgcard is de toegang tot Festung hohen Salzburg gratis, bij de ingang laat je je kaart zien en kun je gelijk doorlopen zonder in de (lange) rij voor de kassa te staan.

2. Het geboortehuis van Wolfgang Amadeus Mozart

Geboortehuis Mozart

In de Getreidegasse (de winkelstraat van Salzburg met vooral bekende labels, en natuurlijk op iedere hoek heerlijke Mozartkugels, Lederhoen en foute Oostenrijkse souvenirs kunt kopen) is Mozart geboren. Het opvallend gele gebouwd in het midden van de winkelstraat herken je direct. Er staan altijd wel een flinke groep mensen voor de deur. In het huis zelf is een klein museum ingericht waar je enkele van zijn instrumenten, portretten en andere memorabilia kunt bekijken.

De toegangsprijs voor het Mozart Geburtshaus is € 12,00 voor volwassenen en kinderen tot 18 jaar betalen € 4,00 per persoon. Gezinnen kunnen informeren naar een Familienkarte of een zogenaamd Kombiticket. Wie een Salzburgcard heeft mag gratis naar binnen.

3. Het Salzburger Festspielhaus

Jaarlijks vindt in de zomer de Salzburg Festspiele plaats. Deze worden gehouden in het Festspielhaus. Een voormalige kazerne en manege. Tegenwoordig zijn er in het Festspielhaus twee theaterzalen. Het Großes Festspielhaus is trouwens deels in de Mönschberg ingebouwd.

Het Festspielhaus is trouwens een concertzaal, en geen feestzaal zoals de naam doet vermoeden. In de grote concertzaal van het Festspielhaus is plaats voor ruim 2.100 bezoekers en in de orkestbak is plaats voor 110 muzikanten.

De Salzburger Festspiele vinden ieder jaar plaats tussen juli en augustus en is wereldwijd bekend als één van de grootste evenementen in de klassieke muziek. Tijdens dit spektakel is het enorm druk in de stad en kun je amper een hotelkamer in Salzburg vinden.

4. Schloss Mirabell en de Mirabellgarten

Mirabell bezienswaardigheden in Salzburg

In 1606 liet de aartsbisschop Wolf Dietrich een nieuw paleis bouwen aan de andere kant van de Salzach. Het paleis is nu vooral een populaire trouwlocatie en dat komt vooral omdat de tuinen rondom Schloss Mirabell beroemd zijn geworden door de Do-Re-Mi Scène uit de film the sound of music. In deze scene rennen Julia Andrews en de kinderen al zingend door de tuinen en de beroemde paleis trappen. Het is dus één van de populairste bezienswaardigheden in Salzburg.

5. Schloss Hellbrunn

De volgende bezienswaardigheid in Salzburg ligt aan de rand van de stad: Slot Hellbrunn. Je moet dus een stukje met het openbaar vervoer of met je eigen auto. Je moet zeker dit zogenaamde “Lustschloss” bezoeken met het uitgestrekte park en de waterpartijen. Het paleis werd namelijk vooral gebruikt voor feesten en partijen.

Het kasteel is meer dan 400 jaar oud en imponeert bezoekers met zijn opvallende architectuur. Tijdens een rondleiding kun je een idee krijgen van hoe mensen hier vroeger feestvierden en plezier maakten. Maar de echte attractie voor de meeste toeristen zijn de Hellbrunn-wasserspiele, die over de hele wereld bekend zijn. De waterpartijen zorgen voor volop vertier voor parkbezoekers. Er zijn verraderlijke sproeifonteinen waarvan je nooit zeker weet dat ze je niet zullen raken. De watermachines zijn uniek en absoluut fascinerend en vooral de kinderen zullen zich hier uitstekend vermaken (niet boos worden als ze met een nat pak terugkomen hoor)


Net zo fascinerend zijn de grotten, deze zijn versierd met verschillende sculpturen. Het mechanische theater met bijna 142 figuren op waterkracht is uniek in de wereld en laat zien wat men toen in de 18de eeuw al kon maken zonder de fijne gereedschappen die men nu kent. Last but not least zijn er in Slot Hellbrunn de karakteristieke fonteinen met prachtige figuren uit de Griekse mythologie.

6. De historische binnenstad van Salzburg

Binnenstad van Salzburg

De binnenstad van Salzburg wordt gescheiden door de Salzach in twee delen. De zogenaamde “Linke Altstadt” ten westen van de Salzach, vormt het oude en historische centrum van Salzburg. De “Rechte Altstadt”, ten noordoosten gelegen van de Salzach, is nieuwer, maar heeft ook veel oude bijzondere gebouwen. Zowel de “linke und rechte Altstadt” Zijn geheel terecht door UNESCO op de werelderfgoedlijst. Geplaatst.

Historische kerken, oude kloosters en begraafplaatsen evenals overblijfselen van oude vestingwerken wachten in het oude gedeelte van de oude stad. De Salzburger Dom, de Getreidegasse met de geboorteplaats van Mozart, de Residenzplatz met de Residenzbrunnen, het festivalgebouw en het stadhuis zijn andere bezienswaardigheden in de oude binnenstad van Salzburg.

De kleine steegjes in de oude stad zijn charmant en bieden unieke foto’s op. Tijdens het hoogseizoen kan het best druk worden kom dus altijd vroeg en probeer de bussen vol toeristen voor te zijn. In de “Rechte Altstadt” vind je belangrijke bezienswaardigheden zoals het Mirabell Paleis en andere seculiere gebouwen zoals de opera en het theater, en natuurlijk de prachtige tuinen van Schloss Mirabell die we hierboven al hebben beschreven. Neem dus de tijd om beide kanten van de oude binnenstad van Salzburg te bezoeken.

Tijdens de advent vindt er een kerstmarkt plaats op en om het Rathausplatz. Dan is de hele oude stad prachtig versierd met duizenden lampjes en hangt er een geweldige kerstsfeer.

7. De Getreidegasse

De belangrijkste straat van Salzburg is absoluut de Getreidegasse. Deze loopt in de oude binnenstad van Salzburg. Het is de meest historische straat van Salzburg en daarom één van de ​​populaire straten van Salzburg. Op een drukke zaterdag kun je hier in het hoogseizoen letterlijk over de hoofden lopen.

De Getreidegasse was tijdens de Romeinse tijd al een belangrijke verkeersroute, tegenwoordig is het een populaire winkelstraat. Wil je uitgebreid winkelen dan vind je hier kleine en unieke winkeltjes, ook zijn er een paar grote ketens gevestigd.

Let vooral op de middeleeuwse huizen, prachtige gevels, en ondanks dat de gevels erg smal lijken reiken ze ver naar achteren en bieden veel ongekend veel ruimte of hebben een prachtig verscholen binnentuin.

Sommige huizen hebben een openbare doorgang een zogenaamde passage. Wijk af van de standaard looproute en duik één zo’n smal steegje in, Je wordt verrast door de prachtige binnenplaatsen waar je soms leuke restaurants of nog leukere winkeltjes kunt vinden.

Het geboortehuis van Mozart kun je ook vinden in de Getreidegasse, op huisnummer 9. Slenter door de steegjes, let ook goed op de prachtige borden aan de gevels. De stad Salzburg wil het authentieke karakter van de Getreidegasse hooghouden en heeft lichtreclame verboden. Je ziet aan de gevels dan ook prachtige sierlijke uithangborden hangen zoals vroeger.

8. De Dom van Salzburg

Dom van Salzburg

Het centrum van Salzburg is ook de plek van het belangrijkste heilige gebouw van de stad. De Salzburger dom maakt op iedere bezoeker indruk. Is het niet door de imposante afmetingen dan is het wel de prachtige barokke bouwstijl van de kerk. De Dom van Salzburg hoort dus echt tot de bezienswaardigheden in Salzburg.

De Dom van Salzburg is 101 meter lang, en 69 meter breed. De twee torens zijn 81 meter hoog en de opvallende koepel is met 79 meter hoogte een knap stukje bouwkunst. De dom van Salzburg kent een lange geschiedenis. Al in 774 stond er op deze plek een basiliek. Deze werd diverse malen door branden in de as gelegd en de dom in zijn huidige vorm stamt uit 1606. Tijdens de tweede Wereldoorlog werd de koepel van de dom wel zwaar beschadigd.

In de kerk zelf is het kerkorgel een indrukwekkend geheel, De kerk zelf beschikt over zeven orgels.

9. Hangar 7

Hangar 7 - Salzburgerland

Alles wat vliegt is in mijn optiek bijzonder. Wie het met mij eens is mag tijdens een bezoek aan Salzburg Hangar 7 niet vergeten. Het is een gratis toegankelijk vliegtuigmuseum naast de luchthaven van Salzburg.

Het museum wordt in stand gehouden door de Flying Bulls. (Yes, inderdaad het toverdrankje waar je vleugels van krijgt. Red bull dus is de oprichter achter de Flying Bulls) . In het museum tref je een imposante collectie vliegtuigen en helikopters aan in een uitstekende conditie. Alles wat je hier ziet vliegt ook echt en ook nog regelmatig. Rondom de vliegtuigen zijn diverse F1-auto’s uit de renstallen van Redbull racing en Alpha Tauri tentoongesteld.

In de Hangar 7 treft je ook het restaurant Ikarus aan. Een bijzonder restaurant want iedere maand kookt een andere sterren chef in de keuken. Diverse befaamde Nederlandse chef-koks hebben zich al eens gepresenteerd in het Ikarus restaurant Wil je hier graag tussen de vliegtuigen eten? Reserveer dan wel een tafeltje.

10. De Residentzplatz

De Residenzplatz is gelegen in het centrum van de “Linke Altstadt” van Salzburg. De Alte Residenz, en de Neue Residenz met zijn klokkenspel en het nieuwe Salzburger Museum, de Salzburger Dom en een aantal herenhuizen met gesloten gevels staan ​​hier met veel trots.

Op het plein tref je ook de Residenzbrunnen aan. Het is een meesterwerk en de grootste barokke fontein van Centraal-Europa. Drie poelen en verschillende figuren zoals paarden en atleten sieren de fontein. Alle beelden zijn gemaakt van marmer uit de Untersberg. De geschiedenis verteld dat de Residenzbrunnen tussen 1656 en 1661 zijn gebouwd. De Residenzplatz is nu de plek voor veel evenementen, zoals de fackeltanz der Salzburger Festspiele, de kerstmarkt van Salzburg en verschillende muziekevenementen vinden hier elk jaar plaats.

11. De Untersberg

Wie graag op pad gaat en de omgeving buiten de stad ook wil bekijken kan een dagtocht maken naar de Untersberg. Een prachtig natuurgebied met een aantal flinke bergen op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk. Er zijn diverse mooie wandelroutes te vinden of je gaat met de Untersbergbahn – een kabelbaan naar boven. Met de Salzburgcard is de rit met de Untersbergbahn gratis. En dat is een riante besparing.

De Salzburgcard

Veel van de bezienswaardigheden in Salzburg kun je met een Salzburgcard gratis of met een flinke korting bezoeken. Deze kaart biedt niet alleen veel voordeel op de toegangsprijzen maar ook gratis gebruik van het openbaar vervoer in en om Salzburg. Je kunt de kaart als 24, 48 of 72 uur variant kopen. Ga je veel bekijken in Salzburg dan is deze kaart zeker een aanrader.