Vakantie in Vorarlberg

In het uiterste westen van Oostenrijk ligt de deelstaat Vorarlberg. Een prachtige regio waarbij vooral de steden en de natuur mogen rekenen op veel belangstelling. Omdat Vorarlberg tegen Zwitserland en Liechtenstein aan ligt en de omgeving zeer bergachtig is. Is het een wandelaarsparadijs en een regio om te genieten van de natuur.. Bekijk op deze pagina alle informatie en bezienswaardigheden in Vorarlberg. Verder geven we je veel handige tips voor een vakantie in Vorarlberg.

Vakantie in Vorarlberg

De deelstaat Vorarlberg is de kleinste deelstaar van Oostenrijk. Het ligt de Duitse en Zwitserse grens aan en een klein deel ligt tegen het ministaatje Liechtenstein. Vorarlberg ligt op nog geen 900 kilometer van Utrecht en is daarmee snel en makkelijk bereikbaar. Een Vakantie in Vorarlberg is vooral een actieve vakantie, fietsen, wandelen en en in de winter natuurlijk wintersporten.

Dorpen en steden in Vorarlberg

Bregenz in Vorarlberg

De Hoofdstad van de deelstaat is Bregenz en ligt aan de Bodensee. De Hoofdstad is ieder jaar het decor voor de belangrijke Brengezer festspiele. Dit is één van de grootste cultuurfestivals van Oostenrijk welke plaats vinden op een reusachtig en indrukwekkend podium in de Bodensee.

Bregenz is een bezoekje zeker waard, de historische binnenstad wordt nog steeds deels beschermd door een oude middeleeuwse stadsmuur. Verder zijn er een aantal prachtige vakwerkhuizen een paar leuke kerken en een klein kasteel te zien. Ook een bezoek aan het Vorarlberger Landesmuseum mag niet ontbreken.

Lees verder: Bregenz één van de culturele steden van Oostenrijk

Naast Bregenz zijn er nog veel meer leuke dorpen en kleine stadjes te bezoeken in Vorarlberg.

Dornbirn

Het is misschien een beetje raar maar het stadje Dornbirn is gezien het aantal inwoners de grootste stad van Vorarlberg. Het stadje is vooral bekend vanwege de Alplochschlucht net buiten het dorp en de ruim 80 meter diepe Rappenlochslchucht. Wie gek is op oude auto’s gaat natuurlijk even langs bij het grootste Rolls Royce museum ter wereld. Er staan ongeveer 50 van deze uiterst luxueuze auto’s uit de periode 1920 tot 1930 opgesteld.

In het oude stadscentrum mag je een bezoek aan de St.Martin kathedraal niet vergeten. De imposante kerk doet haast denken aan een oude |Romeinse tempel.

Feldkirch

Het charmante stadje Feldkirch heeft nog steeds die typische flair die je mag verwachten van een historische binnenstad. In 2018 vierde Feldkirch haar 800 jarige bestaan. Enkele indrukwekkende historische gebouwen vragen gewoon om een bezoek zoals de Churetor en de Mühletor. Ook de Katzenturn net een 7,5 ton zware klok (op zes na de grootste van Oostenrijk) is een belangrijke bezienswaardigheid van Feldkirch.

Bludenz

Het compacte en historische centrum van Bludenz bestaat uit tientallen smalle straatjes en steegjes. Samen met de oude stadspoorten en de prachtige gevels is dit zeker een stadje om te bezoeken tijdens een reis voor Vorarlberg. Vanuit Bludenz kun je met de Muttersbergseilbahn naar het bergstation van de Muttersberg op 1.400 meter hoogte. Dat wordt beloond met een waanzinnig uitzicht over het stadje en de Montafon.

Vandans

Vandans is een klein dorpje in het Montafon en is een bekende plek om een wandeling te beginnen. Vanuit Vandans vertrekt de lift naar het wandel- en wintersportgebied Golm. In Vandans tref je ook twee grote waterkracht-centrales aan. Deze voorzien een groot deel van de regio van energie.

Lees meer over: Vandans een familie-vriendelijke zomer bestemming.

Tschagguns

Één van de populairste dorpen van de Montafon is Tschagguns. Het is dankzij de vele activiteiten zoals wandelen, fietsen en… skispringen een leuke plek om te bezoeken. Geen last van hoogtevrees? Ga dan mee naar boven op één van de skischansen en geniet van het adembenemende uitzicht over de regio.

Lees meer over: Tschagguns prachtig dorp in het Montafon

Bezienswaardigheden in Vorarlberg

Tijdens een vakantie in Vorarlberg wil je natuurlijk zoveel mogelijk zien en doen. Er zijn een aantal bezienswaardigheden in Vorarlberg die ik je graag wil voorstellen.

De Bodensee

Het grootste meer van Duitsland ligt ook in Oostenrijk. De Bodensee behoort zowel tot Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Gezamenlijk beheren en besturen deze drie landen het meer en delen kennis en bijvoorbeeld de politieboten op het meer. Het Oostenrijkse deel van de Bodensee ligt in Vorarlberg.

De Bodensee is het eerste deel van de Rijn in het Oostenrijkse gedeelte vlakbij Bregenz stroomt de Rijn namelijk in het meer. Dit is op zich geen spannende plek. Het meer zelf is wel een prachtige plek om te watersporten en te zwemmen. Wie een mooi uitzicht wil over de Bodensee gaat op een heldere (lees: mooie) dag met de kabelbaan naar de top van de Pfänder de huisberg van Bregenz met 1.064 meter hoogte.

Het Bregenzerwald

Sierlijke bossen, geleidelijke heuvels met groene weides en bergtoppen tot 2.000 meter hoogte combineer dat met van die lieve boerendorpjes. Een landschap uit een plaatjesboek. Dat is het Brengenzerwald. Een waar paradijs voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers en genieters van een goed stuk kaas. In het Bregenzerwald kun je de Käsestraße rijden. Daarbij passeer en stop je bij tientallen (22 op dit moment) leuke kleinschalige kaasboerderijen om te proeven en natuurlijk te kopen.

Iets anders wat in het Brengenzerwald opvalt is de innovatie architectuur met traditionele materialen zoals hout. Dit laat zich op een harmonische wijze en passend in het landschap goed combineren met glas en bergsteen. Let maar eens op.

De Montafon

Silbertal - Montafon

Het is één van de populairste vakantiegebieden van Vorarlberg. Het gebied wordt omgeven door drie bergketens, in het noordwesten is dat de Rätikon met haar opvallende kalkrotsen, in het zuiden tref je de Silvretta aan welke nog deels is bedekt met de eeuwige sneeuw van de gletsjers. En noordelijk kon je het natuurpark de Verwall terecht.

De Montafon is een familie-vriendelijke regio en is wederom een plek waar je niet kunt stilzitten. Volgens de toeristen-service is er 1.161 kilometer aan wandelroutes uitgezet. Daartussen ook nog een 40 berghutten om iets te drinken te eten en bij sommige kun je zelfs blijven slapen.

Lees verder over: de Montafon, voor een actieve vakantie

Wintersporten in Vorarlberg

De skigebieden in Tirol of in het Salzburgerland hebben een ongekende populariteit en dat is best raar. De skigebieden in het Vorarlberg zijn namelijk goed bereikbaar en soms dichterbij dan mening ski-gebied in de andere Oostenrijkse deelstaten. Alleen het Montafon heeft al vier prachtige skigebieden met meer dan 180 kilometer aan pistes en is door haar ligging zeer sneeuwzeker. In het Arlbergmassief kon je het bekende wintersportdorp Lech tegen (inderdaad daar waar de koning ieder jaar gaat skiën met zijn gezin)

Overnachten in Vorarlberg

Er zijn genoeg mogelijkheden om in deze prachtige regio te overnachten. Dat kan op een eenvoudige camping met basis voorzieningen tot super-de-luxe hotels met wellness voorzieningen. De laatste jaren wordt er ook flink geïnvesteerd in kind- en gezinsvriendelijke accommodaties. Landal heeft bijvoorbeeld in het Montafon twee vakantieparken geopend met luxe chalets en alle voorzieningen voor een fijne vakantie in het Vorarlberg.

Vakantie in Vorarlberg boeken onze tips

TUI Hotels en appartementen met TUI garantieBekijk de aanbiedingen

SNP Actieve wandelvakanties met SNP Bekijk de aanbiedingen

Natuurhuisje Bijzondere vakantiehuisjesBekijk de aanbiedingen

Landal Landal vakantieparken Bekijk de aanbiedingen

Allcamps – Campings en glamping in VorarlbergBekijk de aanbiedingen

Campings in Vorarlberg

In Vorarlberg is het heerlijk kamperen, vooral in de zomermaanden voor je eigen tent of caravan met het uitzicht op de bergen. Het aanbod aan campings is groot van redelijk eenvoudig met basisvoorzieningen zoals een douche en toilet. Tot super-de-luxe kampeerplekken met eigen aansluitingen voor water, stroom, kabel-tv en zelfs gas voor de verwarming. Steeds meer campings in Vorarlberg hebben ook speciale standplaatsen voor campers en voorzieningen om bijvoorbeeld het chemisch toilet schoon te maken en de watertanks weer te vullen.

Eten en drinken in Vorarlberg

De Oostenrijkse keuken is stevig en vooral gebaseerd op regionale seizoensproducten. In Vorarlberg is het vooral de smaak van de traditionele keuken. Waarbij voornamelijk verantwoorde producten van locale boeren en producenten worden gebruikt. Er is iedere dag wel een boerenmarkt in één van de steden of dorpen. Daar kun je terecht voor biologische producten zoals kaas, worst en seizoensgroente. Vorarlberg is bekend vanwege zijn uitstekende kazen en zuivelproducten.

Wie trouwens gek is op chocolade kan natuurlijk niet om de Milka fabriek in Bludenz. Er is een Lädele Milka (Milka winkel in het dialect) waar je een kleine introductie krijgt over de tederste verleiding op aarde. In de winkel zelf kun je natuurlijk je slag slaan. Regelmatig wordt we kilowijze breuk chocolade verkocht.