In Vorarlberg – het meest westelijke bundesland van Oostenrijk – ligt het prachtige vakantiegebied Montafon. In de wintermaanden goed voor een prachtige sneeuwzekere wintersport vakantie en in de zomer een waar paradijs voor wandelaars, klimmers en fietsers. In de Montafon wonen ongeveer 15.000 inwoners en de lieve en gemoedelijke dorpen in het gebied zijn er om bekeken te worden.
De Montafon ligt tegen drie van de mooiste bergkammen van Oostenrijk en bestaat uit de Verwallalpen, de Rätikon-gebergte en de Silvretta. De eerste inwoners van de Montafon waren de Rätoromanen waaraan veel van de gebieden in de regio hun naam aan te danken hebben. Denk aan Versettla,Garfrescha en natuurlijk de Montafon zelf. Het zijn namen die bij veel Oostenrijkers zelf ook wel wat exotisch klinken en zeker niet gebruikelijk zijn voor de rest van Oostenrijk.
Wat en waar in de regio Montafon
Het Montafondal is ruim 39 kilometer lang en begint vanaf Sankt Anton tot Partenen. Vanuit het dal kun je nu enkele zijdalen in en vanzelfsprekend hoger de bergen op zoeken. Een aantal van die zijdalen zijn het Silbertal en de Gargellen.
Het dal wordt omringt door enkele van Oostenrijks hoogste bergen gekscherend noemen de Oostenrijkers de Zimba met 2.643 meter hoogte het ook wel de Oostenrijkse Matterhorn vanwege de piramidevorm van de berg. De hoogste berg in het gebied is trouwens de Piz Buin met een magische hoogte van 3.312 meter. De naam Piz Buin komt je misschien wel bekend voor, het is ook een merknaam voor zonnebrandcremé.
Stukje geschiedenis
Volgens archeologen is er al sinds 5.000 jaar sprake van bewoning in het Montafon. Het dal kent een lange historie en veel sporen zijn goed bewaard gebleven. Zoals een 3.500 jaar oud dorp en de resten van een burcht uit het bronzen-tijdperk.
Vanuit de bergen kwamen veel waardevolle edelmetalen, er werd ijzer, koper en zilver gevonden. Vooral het zilver gaaf de mijnbouwers rijkdom .
Montafon en het naastgelegen Bludenz vielen onder het Habsburgerrijk, en waren vanwege de ligging vaak onderdeel van het strijdtoneel tussen de westelijke buurlanden. In 1499 vielen tijdens de slacht bij Frastanz meer dan 500 slachtoffers waaronder tientallen inwoners uit het Montafon.
Tussen 1805 en 1814 werd Montafon ondergebracht bij het Koninkrijk Beieren en sinds 1814 is het weer onderdeel van Oostenrijk.

De Dorpen in het Montafon
De elf dorpen in de regio zijn stuk voor stuk uniek. De dorpen hebben een eigen karakter en vaak niet meer dan een paar duizend inwoners. Toch zijn de dorpen zelfvoorzienend. Er zijn supermarkten, bakkers en bijna ieder dorp heeft een bank of geldautomaat.
Sankt Anton
Let op, Sankt Anton kom je vaker tegen in Oostenrijk, we hebben het nu over Sankt Anton im Montafon. Dit is het eerste dorp als je vanaf Bludenz de Montafon vallei binnenrijdt. Het is met slechts 700 inwoners ook het kleinste dorp. Sankt Anton is een vredig dorpje in een bosrijke omgeving en een mooi startpunt voor de vele gevarieerde wandelingen. Klimgeiten opgelet want boven het centrum van het dorp kun een spectaculair klimpad volgen tussen twee machtige watervallen. Voor deze wandel/klim route hebben vrijwilligers ruim 550 meter aan staalkabel aangebracht op de bergwand.
Een leuk uitstapje in Sankt Anton im Montafon is een bezoek aan de Bio boerderij Gavadura. Al 150 jaar is deze boerderij in familie bezit en wordt alles op biologische wijze verbouwd. De zelfgestookte Schnaps is gemaakt van het beste fruit uit de omgeving en is heerlijk.
Vandans
We laten Sankt Anton achter ons en tijdens verder naar Vandans. Met ongeveer 2.600 inwoners beduidend groter. Vanuit het dorp vertrekt een kabelbaan naar het wandel- en skigebied Golm. Ook het prachtige Rätikon laat zich vanuit Vandans uitstekend ontdekken.
Vandans is een typisch berg dorpje, alleen zijn rondom het dorpje twee grote waterkracht centrales gebouwd, de Rodundwerken I en II Deze centrales staan in verbinding met de stuwmeren verderop in het Montafon. De waterkrachtcentrales verzorgen een groot deel van Vorarlberg van stroom.
Bartholomäberg
Op 1.300 meter hoogte ligt het oudste dorp van de Montafon, Bartholomäberg. Dankzij de ligging op de zuidelijke berghelling is het dorp het meest zonnige dorp van de Montafon regio. Een echt centrum heeft Bartholomäberg niet.
Vanuit een vakantiehuisje of appartement heb je een waanzinnig mooi uitzicht over de bergtoppen van de Rätikon.
Tschagguns

Het dorp Tschagguns is één van de populairste dorpen in het Montafon. Het is dankzij de veel activiteiten en accommodaties een geliefde vakantie-plek in de zomermaanden.
Het dorp Tschagguns zelf doet zich groter voor dan je doet vermoeden. Er wonen ongeveer 2.200 inwoners. In het dorp is veel te doen, in de zomermaanden is het een goede basis voor wandelingen en fietstochten. In Tchagguns vind je ook een skischansen centrum. Je kunt zelfs in de zomer de skispringers zien trainen op ;een van de schansen. Tegen een kleine vergoeding kun je de torens ook beklimmen.
Schruns

Het grootste en meest complete dorp van de Montafon is Schruns. Nu is groot in Oostenrijk natuurlijk maar relatief want het dorp kent slechts 3.600 inwoners. Wel is er genoeg te doen en te zien. Vanuit het centrum kun je met de Hochjochbahn naar boven. Vanaf het bergstation op 1850 meter kun je verschillende wandelingen maken naar de prachtige bergpieken en de verschillende bergmeren.
Met de mountainbike kun je in de omgeving gebruik maken van de vele tientallen uitgestippelde fietsroutes.
In Schruns vind je ook het Aktivpark Montafon. Een interessant complex met diverse zwembaden, sportvoorzieningen en speelplaatsen. Een leuke plek om met het gezin naar toe te gaan.
Silbertal

In een zijdal van de Montafon ligt het dorp Silbertal. Omringt door de imposante bergtoppen van de Verwallgruppe. Silbertal is een stuk rustiger dan het toeristische Schruns. Vanuit het dorp kun je met de kabelbanen naar de wandelgebieden hoger op.
Het dorp heeft slechts 900 inwoners met een compact en overzichtelijk centrum. In het Rathaus (gemeentehuis) is een klein museum ingericht over de mijnbouw rondom Silbertal. Je raad het al, de mijnwerkers hier zochten naar zilver.
Vanuit Silbertal kun je diverse mooie wandelingen ondernemen. De Kristbergbahn is één van de kabelbanen waarmee je de wandelgebieden makkelijk kun bereiken.
Sankt Gallenkirch
Het grootste dorp van de Montafon is Sankt Gallenkirch. Het dorp ligt halverwege Bludenz en de Silvretta-Hochalpenstrasse waar je gelijk door kunt rijden naar Tirol.
Het dorp staat vooral bekend vanwege de uitstekende wintersportmogelijkheden omdat het in het midden ligt van één van de grootste skigebieden van Oostenrijk.
In de zomermaanden kun je in Sankt Gallenkirch prachtig wandelen. Dankzij de bergsportvereniging zijn er ruim 500 kilometer aan wandelroutes uitgezet en voorzien van wegwijzers. De wandelroutes zijn zeer gevarieerd en bieden uitzicht op de fantastische bergtoppen.
Gargellen
Het dorp Gargellen ligt ook aan zijdal van de Montafon aan een doodlopende weg. Het telt slechts een kleine honderd inwoners. Dat doet niets af aan de gezelligheid en de sfeer want vanuit Gargellen kun je in de wintermaanden gebruik maken van de diverse skiliften en in de zomermaanden is het een fantastisch wandelgebied.
Voor een gezinsvriendelijke vakantie is Gargellen uitermate geschikt. In het dorp is een Landal vakantiepark met fijne appartementen en goede voorzieningen en natuurlijk barst het in de zomermaanden van de sportieve activiteiten zoals wandelen, bergbeklimmen en fietsen.
Wat kun je doen in de Montafon in de zomer?
Stilzitten doe he maar thuis, of na een actieve dag in de Montafon. Je kunt echt iedere dag wat leuks en sportiefs doen. Of je nu van wandelen of fietsen houdt het kan allemaal. Wil je wat spanning en is hoogtevrees geen probleem? Ga dan naar het Bewungspark Golm. In dit activiteiten bos kun je 79 klimoefeningen doen een uitdaging voor jong en oud.
Er is nog veel meer te doen, zoveel dat we een eigen pagina hebben geschreven waarop je alles kunt vinden voor zowel jong en oud.
Montafon is gezinsvriendelijk
Het Montafon is een perfecte bestemming voor een vakantie met kinderen. De korte reistijd vanuit Nederland de veelzijdige activiteiten en goede accommodaties voor gezinnen helpen daar zeker bij. In het dorp Gargellen is één van de gezinsvriendelijke vakantieparken van Landal te vinden.
Hoe kom je in het Montafon?
Eigenlijk is Montafon best dichtbij, vanaf Utrecht is het slechts 800 kilometer rijden. Voor je oriëntatie ligt de Montafon in de landendriehoek, Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland.
Met de auto
Dankzij de relatief korte afstand is het gebied dus makkelijk in één dag bereikbaar. Je komt weinig tunnels en bergpassen tegen en de route gaat grotendeels over de Duitse autobaan.
De snelste route naar Montafon kun je via Google Maps berekenen. Ons advies is om De route via Ulm/Memmingen te nemen. Daarmee bespaar je de kosten voor een Zwitsers tolvignet. Voor Oostenrijk heb je wel een tolvignet nodig.
Met de trein
De trein is een leuk alternatief voor de auto, het is rustgevend en goed voor het milieu. Alleen is de reistijd wel een stuk langer. Reken op ongeveer 11 tot 15 uur. Helaas is er geen directe verbinding. Op de website van NS international kun je de snelste en goedkoopste routes opzoeken. Check ook zeker de alternatieven via Frankrijk met de Thalys en dan via Zwitserland naar Oostenrijk.
Met het vliegtuig
Er is in Vorarlberg geen luchthaven, Dat betekend dat je moet kiezen voor Friedrichshafen in Duitsland, Het vliegveld in Zürich of naar Innsbruck. Eigenlijk is alleen de luchthaven van Innsbruck interessant. In de zomermaanden vliegt Transavia namelijk een paar keer in de week naar Innsbruck. Vanuit deze alpen hoofdstad kun je dan met een huurauto van Sunnycars verder rijden naar de Montafon. Helaas ligt Innsbruck wel een aardig eindje uit de buurt, reken op ongeveer 2 a 3 uur rijden.
© foto Gargellen: Montafon Tourismus GmbH Fotograaf: Andreas Haller