Vliegvelden in Oostenrijk

Oostenrijk heeft ondanks de Alpen een hele goede infrastructuur. Of je nu reist per auto, met de trein of het vliegtuig je kunt in alle hoeken van het land komen. Vliegen is van alle opties de snelste manier om in Oostenrijk te komen. Vanaf Amsterdam vlieg je in maximaal 2 uur naar een bestemming in Oostenrijk.

De vliegvelden in Oostenrijk zijn op de luchthaven van Wenen na gewoon kleine vliegvelden met vaak één landingsbaan en een kleine terminal. Alle luchthavens in Oostenrijk hebben perfecte verbindingen met het openbaar vervoer of shuttle bussen.  Verder kun je op iedere luchthaven een autohuren zodat je je reis verder kunt voortzetten met een auto.

Inhoudsopgave vliegvelden in Oostenrijk:

Vliegveld Wenen

Vliegvelden in Oostenrijk

De luchthaven van Wenen is de grootste vliegveld in Oostenrijk en tevens de luchthaven met diverse internationale verbindingen naar de rest van de wereld. Het vliegveld van Wenen ligt 18 kilometer ten zuidoosten van de stad Wenen. Het ligt eigenlijk in het stadje Schwechat. De luchthaven van Wenen is een hub voor onder andere Austrian Airlines, Eurowings en Easyjet. Vanuit Amsterdam vliegt KLM meerdere keren per dag naar Wenen. Zoek je een voordelig ticket naar Wenen kijk vergelijk dan de prijzen op Skyscanner

De luchthaven is door de hoge snelheidstrein (Railjet) direct verbonden met Salzburg en Graz. Voor het vervoer naar de stad zelf kun je gebruik maken van de CAT (City airport train) welke je direct in het centrum bij het station Wien Mitte afzet. De trein doet over dit tripje ongeveer 16 minuten. De CAT rijdt ieder half uur naar het station en weer terug. Een ticket voor de CAT kun je al van te voren boeken. Een goedkoper alternatief voor de CAT is de S-bahn. Een ritje met de S-bahn duurt 9 minuten langer. 

Op de luchthaven van Wenen kun je ook een autohuren. Alle grote autoverhuurders zijn op de luchthaven aanwezig. Wie wil besparen boekt een huurauto ruim voor vertrek. Bij Sunnycars kun je voordelig en zonder zorgen een auto huren en bij Skyscanner is het vergelijken van de prijzen weer makkelijk gemaakt. 

Actuele vertrek en aankomsttijden luchthaven Wenen

Vliegveld Graz

Vliegveld Graz Oostenrijk

De luchthaven van Graz valt eigenlijk totaal in het niets tegenover Wenen. Het is eerder een kleine regionale luchthaven maar heeft toch een belangrijke status dankzij de vele internationale bedrijven in de Steiermark. Het is dan ook niet voor niets dat KLM sinds een paar jaar bijna iedere dag een directe vlucht heeft tussen Amsterdam en Graz. De Luchthaven is niet heel groot. Het terminal gebouw is zeer overzichtelijk en heeft goede voorzieningen zoals een cafe en een restaurant.

De officiele naam van de luchthaven is Graz Thalerhof. De internationale code voor het vliegveld van Graz is GRZ Het vliegveld ligt op ongeveer 9,5 kilometer van het centrum van Graz en is in de nabijheid van de autobaan A2. Net buiten de terminal ligt het treinstation ‘Flughafen-Graz Feldkirchen” vandaar vertrekt ieder half uur een trein naar het centrum van Graz. De reistijd is ongeveer 11 minuten. Je kunt ook met een taxi naar het centrum van Graz. De prijs voor een taxirit ligt ongeveer tussen de 20 a 25 euro.

Alleen KLM biedt een rechtstreekse vlucht aan vanaf Amsterdam naar Graz. Austrian Airlines en Lufthansa bieden een vlucht aan met een overstap in Wenen, München of Frankfurt. Kijk op Skyscanner voor de beste verbinding en natuurlijk prijs. 

Tip: Het restaurant op de eerste verdieping heeft een gaaf terras om naar de vliegtuigen te kijken terwijl je geniet van een lekkere lunch of gewoon een kop koffie. De prijzen zijn ook nog eens zeer betaalbaar.

Vertrek en aankomsttijden Luchthaven Graz

Vliegveld Innsbruck

Vliegveld Innsbruck in de sneeuw

De luchthaven van Innsbruck is tijdens de wintersport maanden één van de drukste vliegvelden in Oostenrijk. Voornamelijk door de vakantievluchten naar de sneeuw. Logisch wat de ligging in Tirol is natuurlijk perfect en maakt het mogelijk om binnen een uurtje of drie te kunnen skiën vanuit Amsterdam.

Dat het een “winterluchthaven” is maakt het ook spectaculair. Het vliegveld van Innsbruck ligt namelijk in een dal en dat dal heeft nogal eens te maken met stevige sneeuwval wat de landing ernstig bemoeilijkt. Nu we het toch over de landing hebben, zorg voor een zitplek bij een raam. Het uitzicht is namelijk echt gaaf. Piloten hebben een speciale opleiding nodig om te mogen vliegen op Innsbruck vanwege de ligging. 

Het vliegveld heeft één landingsbaan en ligt op 581 meter hoogte en is daarmee één van de hoogst gelegen vliegvelden van van Europa. De Internationale code voor het vliegveld Innsbruck is INN De terminal is ooit gebouwd ter gelegenheid van de Olympische winterspelen in 1964.

Sinds 2019 wordt er intensief gerenoveerd om de terminal wat moderner te maken. Een deel van de terminal wordt vervangen voor een groter en moderner gebouw. 

Reis je verder vanaf Innsbruck dan kun je gebruik maken van de Shuttlebussen welke tijdens de wintermaanden vertrekken vanaf de luchthaven naar bijna alle wintersportgebieden in de regio. Ook bieden veel hotels een haal- en brengservice. Vanaf de luchthaven rijdt een bus (City bus F) naar de stad of het centraal station (Hauptbahnhof) van Innsbruck. De bus rijdt ieder kwartier en de reistijd is ongeveer 20 minuten. Vanaf het Hauptbahnhof kun je met de trein verder reizen naar veel skigebieden.  Met een taxi kost een rit naar de stad ongeveer 10 a 15 euro.

Vanuit Nederland vliegt Transavia vanuit Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven regelmatig naar de hoofdstad van Tirol. Easyjet biedt ook vluchten aan naar Innsbruck vanaf Amsterdam. Een overzicht van de vluchten kun je vinden op Skyscanner

Vertrek en aankomsttijden luchthaven Innsbruck

Vliegveld Salzburg

De luchthaven van Salzburg ligt net buiten het centrum van de muziekstad. Het is één van de kleinste vliegvelden in Oostenrijk met internationale verbindingen. De luchthaven heeft 2 terminals.  Terminal 1 wordt in principe gebruikt voor de afhandeling van alle internationale vluchten. De kleinere terminal 2 is in gebruik bij de overbelasting van de hoofdterminal. 

Vanuit Nederland vliegt men alleen in de wintermaanden rechtstreeks naar Salzburg. Dit is natuurlijk om de vele wintersporters te bedienen. Transavia vliegt dan van Amsterdam en Eindhoven meerdere keren per week naar Salzburg. 

De internationale afkorting voor het vliegveld van Salzburg is SZG. De luchthaven heeft een officiele naam namelijk Salzburg Airport W.A. Mozart.  De afstand tot het centrum van Salzburg is ongeveer 4 kilometer, met buslijn 2 en 4 (trolleybussen) ben je in een paar minuten in het centrum van de stad. Vanaf de luchthaven rijden ook diverse shuttlebussen naar de diverse skigebieden in de regio. 

Vertrek en aankomsttijden luchthaven Salzburg

Hangar 7

De Hangar met nummer 7 is een waar spektakel stuk. Deze hangar doet dienst als museum voor historische vliegtuigen. Een uit de hand gelopen hobby van de eigenaar van Red Bull. In de hangar staan een aantal bijzondere exemplaren zoals een Douglas DC-6B De meeste vliegtuigen in de collectie kunnen nog vliegen en worden door de Flying Bulls onderhouden. Tussen de vliegtuigen  staan ook diverse Formule 1 auto’s uit de racestal van Red Bull racing waaronder de F1 auto van Max Verstappen. 

Lees verder over het luchtvaartmuseum Hangar 7

Vliegveld Klagenfurt

Dit kleine vliegveld ligt buiten Klagenfurt am Wörthersee. Er zijn tussen Nederland en Klagenfurt geen directe vluchten. Voor een vlucht naar Klagenfurt is een overstap noodzakelijk in Wenen. De vluchten worden uitgevoerd door Austrlan Airlines. 

Vanaf de luchthaven van Klagenfurt rijden bussen naar het centrum van de de stad. De reistijd is ongeveer 25 minuten.