Steden

De steden in Oostenrijk lenen zich perfect als bestemming voor een stedentrip. Dankzij de ligging op nog geen 1.000 kilometer van Nederland zijn veel steden binnen twee uur te bereiken met het vliegtuig. Dankzij de vele aanbiedingen van de lowcost aanbieders hoeft een ticket niet eens zo heel duur te zijn,

Steden die zich perfect lenen voor en citytrip zijn onder andere het romantische Wenen, het culturele Graz maar ook de Steden Salzburg en Innsbruck lenen zich perfect voor een trip.  Natuurlijk kun je alle steden ook perfect combineren met een gewone vakantie in Oostenrijk. Alle grote steden zijn namelijk perfect met elkaar verbonden met snelwegen en met openbaar vervoer.

Wenen

We beginnen natuurlijk met Wenen, het is de hoofdstad van Oostenrijk en ook een zeer veelzijdige stad met meer dan genoeg te doen. Zoveel zelfs dat je meer dan één stedentrip nodig hebt om er een goed beeld van te krijgen. De stad staat bol van het cultureel erfgoed, een geschenk van de voormalige Habsburgers. Vanuit Wenen werden tenslotte grote delen van Europa geregeerd. Neem nu alleen al het beroemde Schloss Schönbrunn Het hoort er gewoon bij.

oostenrijk wenen

Gelukkig is er meer dan alleen geschiedenis, ook de musea in Wenen zijn geweldig. In het Belvedere kun je bijvoorbeeld het beroemde schilderij van Gustav Klimt bekijken met de beroemde kussende vrouw. In de Albertina is een steeds wisselende collectie kunst te zien en in het National Historisch Kunstmuseum vind je veel werken van Rembrandt en natuurlijk Oostenrijkse meesters. Mag het abstracter en moderner dan ga je natuurlijk naar het Museum Quartier waar je bij het MuMOK een bijzondere collectie moderne kunst kunt aanschouwen.

Wenen heeft het imago een beetje saai en ingeslapen te zijn, ik help je uit die droom. Wenen is hipper dan ooit en de ene naar de andere hippe winkel opent in de stad. Steeds meer trendy restaurants met een anders-dan-anders menu-kaart verschijnen in het straatbeeld. Wat natuurlijk wel blijft zijn de koffiehuizen. Dat is en blijft een instituut in Wenen.

Salzburg

Imposssante kastelen en een dominante burcht om de stad te bewaken dat is het eerste wat je opvalt als je in Salzburg bent. logisch dat deze stad is opgenomen op de lijst met belangrijk erfgoed op de wereld van UNESCO. Salzburg is ook de geboortestad van ‘s werelds beroemde DJ Wolfgang Mozart Amadeus. (ik bedoel natuurlijk componist maar DJ klinkt wel leuk)

Salzburg één van de steden in Oostenrijk

Tijdens een bezoek aan Salzburg bezoek je natuurlijk het fort Hohen Salzburg. Wie niet genoeg kan krijgen van de beroemde film “the Sound of Music” stapt in Salzburg in de voetsporen van de familie von Trapp. En zeker niet vergeten om in de stad even te winkelen want Salzburg heeft een zeer leuk winkelcentrum waar je naast shoppen ook kunt snoepen van de Mozart kugeln die overal worden verkocht.

Graz

Een geheimtipje is Graz, de tweede stad van Oostenrijk qua inwoners. Het is van oudsher een studenten stad dankzij de zeer goed aangeschreven universiteiten in de stad. Die studenten zorgen ook voor een stukje extra reuring. De prachtige oude binnenstad gebouwd rondom de Schlossberg is ook geplaatst op de bekende lijst van UNESCO .

Graz de tweede stad van Oostenrijk

Graz is al jaren een middelpunt voor kunst en cultuur, in 2003 werd de stad dan ook uitgeroepen tot cultuurhoofdstad van Europa. Een prachtig kunsthaus werd gebouwd en jaarlijks zijn er zeer veel tentoonstellingen en voorstellingen te zien in de stad.

Klagenfurt

Gelegen aan de Wörthersee – het grootste alpenmeer in Europa – ligt de stad Klagenfurt. Het is zeker geen grote hoofdstad en met net iets meer dan 100.000 inwoners is het de grootste stad van Karinthië. Het centrum van de stad behoort tot de mooiste van Europa. De stad kreeg deze eer namelijk al meerdere keren.

Alter Platz Klagenfurt

De Wörthersee is niet alleen het grootste alpenmeer het water is in de zomermaanden ook nog eens aangenaam warm. Dus neem altijd je badkleding mee want een duik in het water op een warme dag is heerlijk. Klagenfurt is dus met recht één van de steden in Oostenrijk die je moet bezoeken.

Linz

Van alle steden in Oostenrijk is Linz de minst opvallende. Toch is er best wat te doen en te zien in deze stad. Net Als Graz werd Linz benoemd tot culturele hoofdstad van Europa. Nu 10 jaar later is de stad opgenomen als UNESCO city of Media Arts. Het centrum bestaat uit prachtige gebouwen uit verschillende bouwperiodes en al slenterend langs de Donau kun je genieten van de tientallen restaurants.

Linz één van de grote steden in Oostenrijk

Voor gezinnen is het museum van de toekomst (Ars Electronica Center) uniek. Een mix van technologie en mediakunst en voor kinderen een eigen onderzoekslab. Een andere high-light van Linz is de Mural Harbor. Meer dan 100 muurschilderingen op de gevels van de gebouwen in de haven vormen te samen de grootste openlucht galerie van Europa.

Innsbruck

Zeg je Innsbruck zeg je Tirol. zeg je Tirol dan zeg je bergen. De hoofdstad van Tirol ligt ingeklemd tussen imposante bergtoppen. Waar je ook kijkt je ziet altijd wel een besneeuwde berg.

Innsbruck

Het centrum van de stad en dan voornamelijk de brede Maria-Theresienstraße bieden eindeloze mogelijkheden om te winkelen. Zeker het recent vernieuwde Kaufhaus Tyrol met een vestiging van Kastner & Ohler mag je niet missen. Net buiten de stad kunnen sportievelingen hun hart ophalen op één van de wandelroutes of uitdagende fietsroutes door de bergen. in De wintermaanden liggen de skigebieden zo’n beetje aan de voordeur en stap je zo in de bus. Innsbruck hoort absoluut in de top steden van Oostenrijk.

Eisenstadt

Het eerste wat je opvalt in Eisenstadt is de imposante residentie van Koning Esterházy. Een prachtige gotische burcht uit 1364. In de Haydnzaal van Schloss Esterházy tref je niet alleen prachtige fresco’s aan maar klinken ook regelmatig de melodieën van wederom een wereldberoemde Oostenrijkse componist Joseph Haydn.

Steden

Er is natuurlijk veel meer te zien in Eisenstadt, zoals de prachtige Engelse tuin in het Schlosspark en het gezellige centrum van de stad met tientallen leuke winkeltjes en terrasjes.

Eisenstadt is trouwens de hoofdstad van Burgenland en ligt dichtbij de Neusiedler See.

Bregenz

Een havenstadje aan de Bodensee met opvallend veel mooie gebouwen en een ontzettend druk cultureel programma in de zomermaanden. In de haven ligt een reusachtig podium voor de jaarlijkse “Bregenzer Festspiele”.

Brengenz

Bregenz is één van de kleinste hoofdsteden in Oostenrijk met nog geen 29.000 inwoners. Vanuit Brengenz kun je met de kabelbaan naar de Pfänder. een 1.000 meter hoge berg met een grandioos uitzicht over de stad en de omgeving.