Hohensalzburg

Het is de populairste bezienswaardigheid van Salzburg. Dat snappen wij van de redactie heel erg goed. Zodra je namelijk een stap binnen de vestingmuren van de Festung Hogensalzburg zet dan ga je gelijk een paar honderd jaar terug in de tijd. Jaarlijks bezoeken meer dan een miljoen bezoekers de vesting die zich boven de stad uit torent. Daarmee staat het op de derde plek van meest bezochte bezienswaardigheden in Oostenrijk.

Stukje geschiedenis van de Hohensalzburg

Festung Hohensalzburg

In 1077 werd al begonnen met de bouw van een woontoren op de hoogste berg van Salzburg. Deze toren is nu nog steeds onderdeel van de vesting en vormt de kern. Naast de woontoren werd er ook een kleine kerk gebouwd en een sterke muur. in de 12de en 14de eeuw bouwde men de vestingmuur rondom de vesting verder uit.

Pas aan het einde van de 14de eeuw rond 1462 kreeg de vesting Hohensalzburg vier torens op de hoeken van de vestingmuur. Een klokkentoren, een trompetteren, een kruittoren en een toren voor gevangenen. Tevens werd de vestingmuur nog wat dikker gemaakt.

De uitbreiding met de torens zorgde al snel voor een volgende bebouwing. De ringmuur werd nog wat hoger gemaakt en er werden meerdere woongebouwen en magazijnen voor wapens gebouwd. Het zogenaamde Zeughaus.

Tijdens de oorlog met de Fransen en natuurlijk Napoleon hield de vesting helaas geen stand. De vesting werd al snel overgegeven en de Fransen namen alles over. Onder de voorwaarde dat de vesting niet gesloopt werd. Een zelfde deal maakte de Oostenrijkers in de stad Graz met de Grazer Schlossberg.

Halverwege de 18de eeuw had de vesting te maken met ernstige verwaarlozing en een grote brand. Er vond een ingrijpende renovatie plaats en de vesting werd deels weer in gebruik genomen als kazerne.

Aan het einde van de 18de eeuw werd de vesting opgegeven en kreeg de vesting een toeristische bestemming. Daarvoor werden onder andere hotelkamers en de tandradbaan aangelegd.

Tandradbaan

De vesting Hohensalzburg ligt letterlijk boven de stad. Je kunt er niet omheen en als je Salzburg bezoekt is dat bezoek niet compleet zonder even naar boven te zijn geweest. Dat kun je trouwens lopend doen (pittige klim) of met het tandradtreintje. De Festungsbahn werd al rond 1892 gebouwd en zorgde voor de bevoorrading van de keukens en het slot. Toen werd de trein nog door waterkracht en paarden aangedreven welke boven in de vesting in een soort molen zorgde voor de aandrijving van de kettingen. De rit met de tandradbaan is bij de entreeprijs voor de vesting inbegrepen. (Indien je fit genoeg bent en lopend bovenkomt krijg je 80 cent korting op de entreeprijs)

Voorkom de lange wachtrijen bij de kassa en koop je kaarten makkelijk en eenvoudig online. je kunt de kaartjes met iDeal betalen en je krijgt een online ticket waarmee je de rijen kunt overslaan.

Hohensalzburg met kinderen

met kinderen naar de Hohensalzburg

Ook voor kinderen is een bezoek aan de vesting zeker de moeite waard. Dit is namelijk ridder en prinses spelen in het echt. De audiotour door de vesting is ook in een speciale kinderuitvoering beschikbaar. (Helaas nog niet in het Nederlands wel in het Engels) Tijdens de zomermaanden worden er in de vesting middeleeuwse kinderspelen georganiseerd.

Barrière vrij

Speciaal voor mensen met beperkte mobiliteit zijn er 9 parkeerplaatsen beschikbaar. Via de tandradbaan is de vesting Hohensalzburg ook met een rolstoel bereikbaar. De ingang bevindt zich in het dalstation. Van tevoren melden is niet nodig. De vesting zelf is natuurlijk een ander verhaal. Er zijn diverse trappen en de aard van het gebouw laat het helaas niet toe om aanpassingen te maken. Alleen de Bastei is grotendeels toegankelijk met een rolstoel. Momenteel wordt er veel geld en tijd geïnvesteerd om grote delen van de vesting voor iedereen toegankelijk te maken.

Bronvermelding foto’s:

De foto van de spelende kinderen in de vesting is aangeleverd door Salzburg-burgen © 
Den rechtenvrije foto bovenin is afkomstig van pixabay