Hallstatt (2023)

Stel je een berglandschap voor met van die prachtige huisjes, denk daar de serene muziek en de zachte stem bij van de televisie schilder Bob Ross en je hebt alvast een impressie van Halstatt.

Nee, met die bovenstaande opening doe ik Hallstatt echt onrecht aan, het kleine dorpje aan de oevers van de Hallstättersee is echt uniek. Tot de jaren zestig (1960) was het dorpje alleen met een boot bereikbaar over het meer. Nadat er een weg naar het dorp werd gebouwd is ook gelijk het toerisme naar het dorpje ontstaan.

Eerst waren het de Oostenrijkers zelf en later kwamen er meer en meer toeristen. Sterker nog, er kwam een opvallende groep architecten langs – verkleed als toeristen maakte deze groep uit China wel heel erg veel foto’s en tekeningen van de typische details van de huisjes, de pleinen en het kerkje. Niet veel later ontstond er zonder dat de inwoners van Hallstatt het wisten een complete kopie, van het dorp in een pretpark in China. Zelfs de teksten en uithangborden bij de winkels zijn één op één gekopieerd (alleen wel met een paar spelfouten).

UNESCO-erfgoed

Hallstatt 2021

Terug naar Hallstatt, het dorp heeft een lange geschiedenis. Dat komt onder andere door de vele zoutgrotten die je in de omgeving kunt vinden. Zout was vroeger duur en een uitstekend ruilmiddel voor andere goederen, met zout kun je namelijk levensmiddelen conserveren. De Oostenrijkers waren dus rijk met al dat zout, daarom ook dat er grote steden zoals Salzburg ontstonden.

In 1997 werd Hallstatt op de Unesco-erfgoed lijst geplaatst onder andere daardoor is het stadje nu wereldberoemd en weten meer dan een half miljoen bezoekers per jaar Hallstatt te vinden. Op dit moment wonen er 800 inwoners in het stadje.

Bezienswaardigheden en dingen om te doen in Hallstatt

Ondanks dat het dorp niet erg groot is en je het centrum in een uurtje wel kunt bekijken zijn er nog genoeg andere bezienswaardigheden en musea die je kunt bezoeken. Is het lekker weer? Huur dan een bootje of een waterfiets en bekijk het stadje vanuit een ander perspectief.

Zoutmijnen van Hallstatt

Het winnen van zout zat de Oostenrijkers vroeger in het bloed, vooral rondom Salzburg werd vroeger veel geld verdient met de zoutmijnen. Het werd vaak ook wel het witte goud uit Oostenrijk genoemd. Hallstatt ligt in het Salzkammergut en is één van de plekken waar je nog kunt zien hoe het zout vroeger uit de mijnen werd gehaald.

Het voordeel van deze leuke bezienswaardigheid is, is dat je het ieder moment van de week kunt doen, bij slecht-weer is het droog en tijdens de warme zomerdagen is het een fijne plek om even af te koelen. In de groten vindt je onder andere de oudste houten trappen van Europa en een ondergrondse bioscoop.

Met de panorama-tandradbaan ga je eerst vanuit Hallstatt naar boven. Tijdens de rit wordt je beloond met een prachtig uitzicht over de omgeving van Hallstatt. Zodra je boven bent krijg je een geschiedenisles van 7.000 jaar over het zout uit de groten, dit doen ze in Hallstatt op een leuke interactieve manier. De zoutgrot werkt hiervoor nauw samen met het Natur historische Museum in Wenen.

In 2002 werd tijdens werkzaamheden een oude houten trap gevonden, jaren van onderzoek hebben vastgesteld dat de trap een van de oudste trappen van europa is. Met een snelle (en voor kinderen erg leuke) glijbaan glij je vervolgens meters de diepte in en kom je uit bij een zoutmeer diep onder de grond.

Meer informatie
Website: www.salzwelten.at/

Beinhaus in de Michaelskapelle

Hallstatt (2023)

Dit is misschien wel het meest lugubere museum in Oostenrijk. Het Beinhaus von Hallstatt bestaat al sinds de 12de eeuw en in dit huis of eerder gezegd kamer liggen 1.200 schedels waarvan er meer dan 600 zijn beschilderd en gesorteerd op familie en sterfdatum. Eigenlijk is het een soort van grafkamer, de begraafplaats van Hallstatt is namelijk niet heel erg groot en ligt dus eigenlijk vol. tijdens de 12de eeuw was het cremeren van overledenen uit den boze.

Om toch plek te maken op de begraafplaats worden de graven na 10 a 15 jaar weer geopend en wordt de schedel bewaard, deze werd natuurlijk wel goed schoongemaakt en vervolgens enkele weken in de zon gelegd zodat de schedel door het zonnelicht bleekt. Omdat graven voornamelijk met bloemen worden voorzien door de naasten vond men het in Hallstatt een passend idee om de schedels met bloemen te beschilderen. Deze traditie begon pas in de 17de eeuw daarom dat een deel van de schedels niet beschilderd is.

Informatie

Het Beinhaus is alleen tussen 1 mei en 26 oktober geopend
Toegang € 1,50 volwassenen € 0,50 voor kinderen
Adres: Kirchenweg 40, Hallstatt (bij de Katholische Kirche op de begraafplaats)

Boottocht over de Hallstättersee

Vanaf het water is Hallstatt een plaatje, een boottochtje met één van de rondvaartboten is is zeker een aanrader als je op bezoek bent in Hallstatt. Je kunt ook zelf varen met een elektrisch aangedreven bootje. Deze kun je aan de waterkant huren. Een elektrische boot is al te huren vanaf een half uur. Wat ook lang genoeg is om Hallstatt vanaf het water te bekijken en te fotograferen.

Mag het wat sportiever dan kun je ook een waterfiets, een roeiboot of een SUP (Stand Up Paddling Board) huren. De bootjes zijn vanaf 6.00 tot 22.00 te huren aan de Seestrasse tussen 1 april en 30 september.

De boottochten over de Hallstättersee vertrekken vanaf het haventje in de stad zelf. Langs de Hallstättersee zijn diverse haltes waarbij je kunt opstappen en even van boord kunt gaan en met de volgende boot weer mee terug.

Wij vonden zelf de boottocht met een authentieke houten “Zille” de moeite waard. Een “Zille” is een soort houten praam, vroeger werd deze met één roeiriem (wrikrim) al wrikkend (een bijzondere manier van roeien) bediend. Tegenwoordig zijn de kleine bootjes voor maximaal 12 personen door middel van een elektrische motor aangedreven. Meer over de vertrektijden kun je vinden op de website van Navia.at.

Skywalk Hallstatt

Voor een ongekend uitzicht over de omgeving is een bezoek aan de Skywalk een aanrader. Laat wel je hoogtevrees thuis want het imposante uitzicht platform steekt als een naald uit de berg en daaronder is gewoon niks. De Skywalk heeft je een waanzinnig uitzicht over het Salzkammergut en de bergen rondom de Hallstättersee. Het platform is makkelijk bereikbaar via de kabeltrein die ook naar de Salzbergwerk rijdt.

Mag het wat sportiever dan kun je ook naar boven lopen. Tijdens de wintermaanden is de Skywalk alleen lopend bereikbaar, trek er 1,5 uur voor uit en zorg voor goede bergschoenen.

Het Welterbemuseum

Een tijdreis zo kun je het een bezoek aan het Welterbemuseum het beste beschrijven. In die museum krijg je namelijk op al je vragen antwoord met behulp van de modernste techniek. De geschiedenis van Hallstatt gaat zeker 7.000 jaar terug. De driedimensionale tijdreis is absoluut de moeite waard.

adres: Seestraße 56
website: http://www.museum-hallstatt.at

Hoe kom je in Hallstatt

Hallstatt wordt vaak als dagtrip aangeboden vanuit Salzburg. Met het openbaar vervoer is het wel een flinke reis. Reken op zeker 2 tot 2,5 uur reistijd met bus, trein en een stukje met de veerpont.

Met de auto is het een stuk sneller en makkelijker bereikbaar. Je kunt alleen niet tot het centrum zelf rijden. Dit is in verband met de drukte hermetisch afgesloten en alleen toegankelijk voor bewoners. Er zijn drie grote parkeerterreinen aangelegd, op digitale borden kun je precies zien hoeveel vrije parkeerplekken er nog zijn. Kom je met een camper dan kun je alleen op P3 parkeren.

Parkeren in Hallstatt

De parkeerplaatsen zijn niet gratis. Alleen de eerste 20 minuten zijn gratis en daarna gaat de meter tikken aan. Reken voor een dag parkeren op zeker 6 á 8 euro. Je kunt bij de parkeerautomaten met munt en papiergeld betalen en de meeste automaten hebben ook een mogelijkheid om met je creditcard te betalen. Vanaf de parkeerplaatsen is het zeker 20 á 30 minuten lopen naar het dorp zelf.

Een alternatief is om je auto te parkeren in het dorpje Obertraun. (1 euro per uur, betalen bij een parkeermeter) Vanuit Obertraun kun je langs de Hallstättersee al wandelend naar het station van Hallstatt lopen en met de veerboot naar de overkant. Nog leuker is om met een Zille (zie boven) naar Hallstatt te varen. Deze vertrekken vanaf een stijger naast het Seecafé.

Overnachten in Hallstatt

Over het algemeen is Hallstatt een dag bestemming, de meeste toeristen en bezoekers komen gedurende de dag, ’s avonds kan het er dus ook superrustig zijn en dan maak je pas echt kennis met het Oostenrijkse dorp. Vooral als je foto’s wilt maken zonder de tientallen toeristen is een overnachting in Hallstatt of de omgeving een aanrader. De prijzen voor een Overnachting zijn bovengemiddeld  en tijdens het hoogseizoen zijn de prijzen niet echt leuk meer. In de omgeving zijn wel betaalbare accommodaties te vinden.

Eten in Hallstatt

Het is natuurlijk een toeristendorp en de meeste bezoekers willen zo snel mogelijk weer door. Verwacht dus geen hoogstandjes op culinair gebied. Zelf waren we niet onder de indruk van de kwaliteit van het eten bij twee restaurants dus een aanbeveling wil ik niet geven.

De prijzen liggen ook verhoudingsgewijs ruim boven het Oostenrijkse gemiddelde. Reken op 18 euro voor een eenvoudige Schnitzel (varkensvlees) en tussen de 5 a 6 euro voor een halve liter bier/frisdrank.

Waar kan ik parkeren in Hallstatt?

Er zijn twee parkeerterreinen in de omgeving
– P1 is een parkeergarage en het hele jaar geopend
– P2 is een parkeer terrein en alleen in de zomer geopend

Parkeren is niet gratis, reken op 3 á 4 euro per uur. Betalen kan contact, en met alle gebruikelijke bankpassen en creditcards.

Is Hallstatt leuk voor kinderen?

Zeker weten een bezoek aan de zoutmijnen is met kinderen een aanrader en ook het ritje naar de top van de berg met de bergtrein is leuk voor kinderen. Niet alle straatjes in Hallstatt zijn makkelijk met een kinderwagen of buggy bereikbaar.