Hallstatt - verscholen in het Salzkammergut

Hallstatt – de historische stad in het Salzkammergut

Stel je een berglandschap voor met van die prachtige huisjes, denk daar de serene muziek en de zachte stem bij van de televisie schilder Bob Ross en je hebt alvast een impressie van Halstatt.

Nee, met die bovenstaande opening doe ik Hallstatt echt onrecht aan, het kleine dorpje aan de oevers van de Hallstättersee is echt uniek. Tot de jaren zestig (1960) was het dorpje alleen met een boot bereikbaar over het meer. Nadat er een weg naar het dorp werd gebouwd is ook gelijk het toerisme naar het dorpje ontstaan.

Eerst waren het de Oostenrijkers zelf en later kwamen er meer en meer toeristen. Sterker nog, er kwam een groep architecten langs, verkleed als toerist maakte deze groep uit China wel heel erg veel foto’s en tekeningen van de typische details van de huisjes, de pleinen en het kerkje. Niet veel later ontstond er zonder dat de inwoners van Hallstatt het wisten een complete kopie, van het dorp in een pretpark in China. Zelfs de teksten en uithangborden bij de winkels zijn één op één gekopieerd (alleen wel met een paar spelfouten).

UNESCO-erfgoedHallstatt- dorpsplein

Terug naar Hallstatt, het dorp heeft een lange geschiedenis. Dat komt mede door de vele zoutgrotten die je in de omgeving kunt vinden. Zout was vroeger duur en een uitstekend ruilmiddel voor andere goederen, met zout kun je namelijk levensmiddelen conserveren. De Oostenrijkers waren dus rijk met al dat zout, vandaar ook dat er grote steden zoals Salzburg ontstonden.

In 1997 werd Hallstatt op de UNESCO-erfgoed lijst geplaatst mede daardoor is het stadje nu wereldberoemd en weten meer dan een half miljoen bezoekers Hallstatt te vinden. Op dit moment wonen er 800 inwoners in het stadje.

Bezienswaardigheden en dingen om te doen in Hallstatt

Ondanks dat Hallstatt niet erg groot is en je het centrum in een uurtje wel kunt bekijken zijn er nog genoeg andere bezienswaardigheden en musea die je kunt bezoeken. Is het lekker weer? Huur dan een bootje of een waterfiets en bekijk het stadje vanuit een ander perspectief.

Zoutmijnen van Hallstatt

Het winnen van zout zat de Oostenrijkers vroeger in het bloed, vooral rondom Salzburg werd vroeger veel geld verdient met de zoutmijnen. Het werd vaak ook wel het witte goud uit Oostenrijk genoemd. Hallstatt ligt in het Salzkammergut en is één van de plekken waar je nog kunt zien hoe het zout vroeger uit de mijnen werd gehaald.

Het voordeel van deze leuke bezienswaardigheid is, is dat je het ieder moment van de week kunt doen, bij slechtweer is het droog en tijdens de warme zomerdagen is het een fijne plek om even afkoelen. In de groten vindt je onder andere de oudste houten trappen van Europa en een ondergrondse bioscoop.

Met de panorama tandrandbaan ga je eerst vanuit Hallstatt naar boven. Tijdens de rit wordt je beloond met een prachtig uitzicht over de omgeving van Hallstatt. Zodra je boven bent krijg je een geschiedenisles van 7.000 jaar over het zout uit de groten, dit doen ze in Hallstatt op een leuke interactieve manier. De zoutgrot werkt hiervoor nauw samen met het Natur historische Museum in Wenen.

In 2002 werd tijdens werkzaamheden een oude houten trap gevonden, jaren van onderzoek hebben vastgesteld dat de trap een van de oudste trappen van europa is. Met een snelle (en voor kinderen erg leuke) glijbaan glij je vervolgens meters de diepte in en kom je uit bij een zoutmeer diep onder de grond.

Meer informatie
Website: www.salzwelten.at/

Beinhaus in de Michaelskapelle

HallstattDit is misschien wel het meest lugubere museum in Oostenrijk. Het Beinhaus von Hallstatt bestaat al sinds de 12de eeuw en in dit huis of eerder gezegd kamer liggen 1.200 schedels waarvan er meer dan 600 zijn beschilderd en gesorteerd op familie en sterfdatum. Eigenlijk is het een soort van grafkamer, de begraafplaats van Hallstatt is namelijk niet heel erg groot en ligt dus eigenlijk vol. tijdens de 12de eeuw was het cremeren van overledenen uit den boze. Om toch plek te maken op de begraafplaats worden de graven na 10 a 15 jaar weer geopend en wordt de schedel bewaard, deze werd natuurlijk wel goed schoongemaakt en vervolgens enkele weken in de zon gelegd zodat de schedel door het zonnelicht bleekt. Omdat graven voornamelijk met bloemen worden voorzien door de naasten vond men het in Hallstatt een passend idee om de schedels met bloemen te beschilderen. Deze traditie begon pas in de 17de eeuw vandaar dat een deel van de schedels niet beschilderd is.

Het Beinhaus is alleen tussen 1 mei en 26 oktober geopend
Toegang € 1,50 volwassenen € 0,50 voor kinderen
Adres: Kirchenweg 40, Hallstatt

Boottocht over de Hallstättersee

Vanaf het water is Hallstatt een plaatje, een boottochtje met één van de rondvaartboten is is zeker een aanrader als je op bezoek bent in Hallstatt. Je kunt ook zelf varen met een elektrisch aangedreven bootje. Deze kun je aan de waterkant huren. Een E-boot is al te huren vanaf een half uur. Wat ook genoeg is om Hallstatt vanaf het water te bekijken en te fotograferen.

Mag het wat sportiever dan kun je ook een waterfiets, een roeiboot of een SUP (Stand Up Paddling Board) huren. De bootjes zijn vanaf 6.00 tot 22.00 te huren aan de Seestrasse tussen 1 april en 30 september.

De boottochten over de Hallstättersee vertrekken vanaf het haventje in de stad zelf.

Skywalk Hallstatt

Voor een ongekend uitzicht over Hallstatt is een bezoek aan de Skywalk een aanrader. Laat wel je hoogtevrees thuis want het imposante uitzicht platform steekt als een naald uit de berg en daaronder is gewoon niks. De Skywalk heeft je een waanzinnig uitzicht over het Salzkammergut en de bergen rondom de Hallstättersee. Het platform is makkelijk bereikbaar via de kabeltrein welke ook naar de Salzbergwerk rijdt. Mag het wat sportiever dan kun je ook naar boven lopen. Tijdens de wintermaanden is de Skywalk alleen lopend bereikbaar, trek er 1,5 uur voor uit en zorg voor goede bergschoenen.

Het Welterbemuseum

Een tijdreis zo kun je het een bezoek aan het Welterbemuseum in Hallstatt het beste beschrijven. In die museum krijg je namelijk op al je vragen antwoord met behulp van de modernste techniek. De geschiedenis van Hallstatt gaat zeker 7.000 jaar terug. De driedimensionale tijdreis is absoluut de moeite waard.

adres: Seestraße 56, Hallstatt
website: http://www.museum-hallstatt.at

Hoe kom je in Hallstatt

Hallstatt wordt vaak als dagtrip aangeboden vanuit Salzburg. Met het openbaar vervoer is het wel een flinke reis. Reken op zeker 2 tot 2,5 uur reistijd met bus, trein en een stukje met de veerpont naar Hallstatt.

Met de auto is Hallstatt een stuk sneller en makkelijker bereikbaar. Je kunt alleen niet tot het centrum zelf rijden. Dit is in verband met de drukte hermetisch afgesloten en alleen toegankelijk voor bewoners. Er zijn drie grote parkeerterreinen aangelegd, op digitale borden kun je precies zien hoeveel vrije parkeerplekken er nog zijn. Kom je met een camper dan kun je alleen op P3 parkeren.

De parkeerplaatsen zijn niet gratis. Alleen de eerste 20 minuten zijn gratis en daarna tikt het lekker aan. Reken voor een dagje Hallstatt op zeker 6 a 8 euro. Je kunt bij de parkeerautomaten met munt en papiergeld betalen en de meeste automaten hebben ook een mogelijkheid om met je creditcard te betalen.

Overnachten in Hallstatt

Over het algemeen is Hallstatt een dag bestemming, de meeste toeristen en bezoekers komen gedurende de dag, ’s avonds kan het er dus ook super rustig zijn en dan maak je pas echt kennis met het Oostenrijkse dorp. Vooral als je foto’s wilt maken zonder de tientallen toeristen is een overnachting in Hallstatt of de omgeving een aanrader. De prijzen voor een Hotel in Hallstatt zijn bovengemiddeld  en tijdens het hoogseizoen zijn de prijzen niet echt leuk meer. in de omgeving zijn wel betaalbare accommodaties te vinden.

KRAS vakanties in Oostenrijk

Tui vakanties in DuitslandTui vakanties DuitslandEen Autovakantie naar de mooiste plekken van Oostenrijk. Die boek je bij de specialist. KRAS dus.

Landal vakantieparken

Landal vakantieparken in DuitslandLandal vakanties DuitslandLandal is op tien van mooiste plekken in Oostenrijk aanwezig met prachtige vakantieparken.

TUI vakanties in Oostenrijk

Tui vakanties in DuitslandTui vakanties DuitslandZoek je een betaalbare vakantie in Oostenrijk? Bekijk dan het grootste aanbod van reizen bij TUI.