Karinthië waar de zon altijd schijnt

Waar vindt je zon, prachtige zwemmeren, hoge bergtoppen, uitstekende wintersportvoorzieningen, fijne mensen, leuke steden en een goed leven? Juist, in de Oostenrijkse deelstaat Karinthië.

Karinthië is de zuidelijkste deelstaat van Oostenrijk en grens dan ook aan Italië en Slovenië en dan ook een ideale plek om even de reis naar deze twee landen te onderbreken.  Daarover later meer.

De Deelstaat Karinthië is de vijfde deelstaat van Oostenrijk, de hoofdstad is Klagenfurt en de tweede stad is Villach.  Karinthië is beroemd vanwege de vele prachtige meren waaronder enkele zeer populaire meren zoals de Wörthersee en de Weissensee, vooral de laatste is onder veel Nederlanders bekend vanwege de alternatieve Elfstedentocht die hier ieder jaar wordt verreden.

Karinthië is na Tirol een belangrijke bestemming voor toerisme, ieder jaar stijgt het aantal toeristen wat naar Karinthië komt. In 2022 werden meer dan 12 miljoen overnachtingen genoteerd. Toerisme is dan ook erg belangrijk voor de economie van de zuidelijke deelstaat.  Over het algemeen zijn de wintermaanden de belangrijkste periode voor het toerisme en de zomer wat minder al veranderd dit in een snel tempo.

Wintersport in Karinthië

De Kaernten card

Speciaal voor bezoekers van Karinthië is er een kortingskaart verkrijgbaar, deze krijg je soms gratis bij je accommodatie of je kunt de kaart voor € 52 (volwassen) en € 27 (geboren tussen 2008 en 2016) kopen bij één van de verkooppunten. De kaart verdien je direct weer terug, je krijgt namelijk veel korting bij de meer dan 100 bezienswaardigheden en attracties, ideaal dus voor een vakantie in Karinthië.

Bezienswaardigheden in Karinthië

Tijdens een vakantie in Karinthië is vervelen haast onmogelijk, er zijn veel bezienswaardigheden te vinden voor het hele gezin.

  1. Malta Hoch  Almstrasse
  2. Kölnbrein Staumauer
  3. Pyramidekogel uitkijktoren
  4. Nocky Flitzer
  5. Een dag aan de meren in Karinthië
  6. Klagenfurt

Klimaat van Karinthië

Vakantie in Karinthië

Karinthië ligt in de gematigde klimaatzone van middel Europa. De invloeden vanaf de Middellandse Zee en ook het Alpenklimaat spelen een belangrijke rol in het weer. De Alpen vormen een soort van scheidingslijn in de klimaatzones. Door de vele bergen en het ruige landschap worden de zones behoorlijk door elkaar geschud waardoor het klimaat lokaal veel verschillen vertoond.

Wanneer op vakantie naar Karinthië

Wanneer ga je op vakantie in Karinthië? Dat is de belangrijkste vraag. De zomermaanden hebben over het algemeen de meeste zonuren, maar ook de meeste neerslag. De temperatuur ligt gemiddeld tussen de 20 en 24 graden, bij tropische dagen die soms voorkomen, komt na de warme vaak een flinke bui met zwaar onweer. De meeste regen valt in het Noordwesten en het zuiden. En de minste regen valt in de omgeving van Krappfeld en het unteres Lavantthal. Gemiddeld zijn de bergen in Karinthië 100 dagen per jaar voorzien van een sneeuwdek. Wat de regio een uitstekende wintersportbestemming maakt. Lees meer over het klimaat van Karinthië .

Geschiedenis van Karinthië

Karinthië ligt eigenlijk in drie landen, een deel ligt in Oostenrijk, een deel in Italië en het andere deel in Slovenië. Vroeger was het een eigen hertogdom. Na de Eerste Wereldoorlog werd het gebied verdeeld over de drie landen. Tot die tijd was het een kroonland binnen het Oostenrijkse Keizerrijk. Het grootste deel van Karinthië ligt in Oostenrijk.

Na de Eerste Wereldoorlog eiste het koninkrijk Zuid-Slavië het zuidelijke deel van Karinthië op. Het merendeel van de bevolking sprak echter Sloveens. Echter, de vredesconferentie wilde het gebied helemaal niet delen, om economische en strategische redenen.

Een referendum onder de inwoners van Karinthië zou de doorslag kunnen geven of het gebied gedeeld zou worden of niet. Helaas was de regering in Belgrado het daar niet mee eens en dat zorgde weer voor een bezetting van grote delen van Karinthië en brak er een gewapende strijd uit.

De Tweede Wereldoorlog deed de regio niet veel goeds. Voormalig Joegoslavië werd door de Duitsers en Italianen bezet gehouden en het noordelijke deel van Slovenië werd geannexeerd door het Derde Rijk. Na de Tweede Wereldoorlog probeerde de regering van Belgrado het voor een tweede keer om Karinthië te annexeren. Wat door de geallieerden niet werd toegestaan. Na de Tweede Wereldoorlog werd de situatie weer hersteld en bleef Karinthië een Oostenrijkse deelstaat.

Fietsvakantie in Karinthië

Opslaan en verlaten Terwijl er op de bergen nog vol op geskied wordt, kun je in Karinthië al lekker fietsen in het voorjaar. Het milde klimaat is daar zeker debet aan. Er zijn in Karinthië diverse uitzette fietsroutes te vinden, stuk voor stuk onderverdeeld in klassen. Wil je met het hele gezin fietsen geen probleem, fiets je liever een meerdaagse fietsroute, ook dat is in Karinthië geen probleem.

De prachtige omgeving met meren en bergen is het perfecte terrein voor mountainbikers en wielrenners. Neem als voorbeeld de Drauradweg, deze fietsroute volgt grotendeels de langste rivier door Karinthië de Drau en is 222 kilometer lang. De fietsroute kan in meerdere etappes worden afgelegd en met een speciale bus kan de bagage van accommodatie naar accommodatie worden gebracht.

Wandelen in Karinthië

wandel en watersportvakantie in Karinthië

Karinthië is een echt wandelparadijs, wandelaars kunnen in de zuidelijkste deelstaat van Oostenrijk genieten van de prachtige natuur, het fijne wandelklimaat en de uitstekend verzorgde uitgezette wandelroutes. De wandelroutes zijn in Karinthië duidelijk aangegeven en ingedeeld in moeilijkheidsgraden zodat er voor ieder conditieniveau wel een prachtige route is te vinden.

Dorpen en steden in Karinthië