De 10 mooiste meren van Oostenrijk – Deel 2

We schreven vorig jaar al een mooi stuk over de mooiste meren van Oostenrijk. Het is één van onze best gelezen artikelen op alles over Oostenrijk dus is het tijd voor een tweede deel. Deze meren bezochten we recent en we delen graag onze ervaringen met jullie.

1. De Attersee

Attersee - Salzkammergut Oostenrijk

De Attersee is het grootste meer in het Salzkammergut, naast de Attersee horen ook de Fuschlsee, de Mondsee en de Irrsee toch een groep van meren in deze prachtige streek in Oostenrijk op de grens van de Bundeslanden Steiermark, Salzburgerland en Niederösterreich.

De Attersee is bekend vanwege het turkooisblauwe water en is één van de helderste meren van Oostenrijk. De tientallen strandbaden en openbare strandjes bieden genoeg plek voor iedereen om in de zomer de afkoeling van het meer te zoeken. In de zomermaanden is het water behaaglijk met 24 graden Celsius. De Attersee hoort dan ook tot één van de warmste meren van Oostenrijk.

Door het heldere water is ook het zicht onderwater met 25 meter bijzonder opvallend. Daardoor is de Attersee een paradijs voor scubaduiken. Vooral de steile oevers aan de zuidoostkant van het meer zijn geliefd. Een wel verdiende plek in dit tweede deel met mooiste meren van Oostenrijk.

Watersporten zoals zeilen, surfen en motorbootvaren is op de Attersee geen probleem. Er zijn rondom het meer acht jacht- en zeilclubs te vinden en dankzij de goede wind is het op de Attersee goed surfen en zeilen.

2. De Traunsee

De Traunsee  één van de mooiste meren van Oostenrijk

Met 191 meter diepte is de Traunsee het diepste meer van Oostenrijk. En na de Attersee (zie boven) is de Traunsee als het gaat om oppervlakte het tweede meer wat geheel in Oostenrijk ligt. Aan de oevers van de Traunsee ligt het prachtige stadje Gmunden. Gmunden is niet alleen bekend vanwege het Schloss Ort, maar ook van het beroemde Oostenrijkse keramiek wat uit Gmunden komt en in praktisch alle Oostenrijkse servieskasten is te vinden.

Naast waterrecreatie op het meer zijn de dorpen om het meer ook zeker het bezoeken waard. De Traunsee maakt deel uit van het Salzkammergut. Één van de mooiste regio’s van Oostenrijk.

3. Weißensee

Weissenssee

Het water van de Weissensee is kraakhelder en van een uitmuntende kwaliteit, het is bijna drinkwater zo schoon is het water. De Weißensee is onder Nederlanders vooral bekend vanwege de jaarlijkse alternatieve Elfstedentocht die op het bevroren meer wordt gereden. Ook in de zomermaanden is het meer en de omgeving een ideale plek voor een vakantie. Dankzij het wegennet met enkele honderden kilometers is het een ideaal gebied om te fietsen en te wandelen. De Almen en berghutten in de omgeving belonen een klim naar boven met een prachtig uitzicht over de Alpen.

Het water in de Weißensee is in vergelijking met de andere meren in Karinthië wel aan de frisse kant. Het wordt in de zomer niet warmer dan 24 C graden.

4. De Wolfgangsee

De 10 mooiste meren van Oostenrijk – Deel 2

De Wolfgangsee ligt op de grens tussen twee Oostenrijkse bundeslanden, Namelijk Salzburgerland en Oberösterreich. Het is voor veel Oostenrijkers een populaire plek voor een weekeindje weg. De goede waterkwaliteit en een gemiddelde watertemperatuur maken de Wolfgangsee een perfecte plek om lekker af te koelen in de zomermaanden. Dat zelfs Sisi het één van de mooiste meren van Oostenrijk vond blijkt wel dat ze een regelmatige gast was van het Hotel im Weisesen Rössl. in St. Wolfgang im Salzkammergut.

Een ander voordeel van de Wolfgangsee is dat er nog veel vrij toegankelijke stranden zijn, iets wat helaas bij steeds meer meren in Oostenrijk zeldzaam aan het worden is. Combineer dat feit met de tientallen campings rondom het meer met vaak een directe toegang tot het water en het vakantiegevoel is compleet.

5. Altaussee

De mooiste meren van Oostenrijk - Altausseer see

Ik kom hier zelf graag, het meer heeft iets magisch, zo ingeklemd in het Salzkammergut met de Dachtstein op de achtergrond en de Lofer als beschermde berg. Die achtergrond diende in 2015 als decor voor een spectaculaire scene uit de James Bond film “Spectre” De scene waarop Daniel Craig alias 007 op een zogenaamde Platte (praam) naar een vissershut vaart om met Mr. White te spreken werd in één van de koudste maanden van het jaar gefilmd op het water van het meer. Wij snappen wel waarom, de Altausseer See is één van de mooiste meren van Oostenrijk en heeft iets mysterieus.

De wandeling om het meer is absoluut de moeite waard en dat kun je combineren met een lunch in het gasthof Seewiese aan de noordelijke oever van het meer. Van het eten in de Seewiese krijg je misschien wel vleugels, het is namelijk van Dietrich Mateschitz, de voormalige eigenaar van het Energy drankje Red Bull.

6. De Plansee

plansee oostenrijk Tirol

Het op één na grootste meer van Tirol is de Plansee. Het meer is zes kilometer lang en op het diepste punt 76,5 meter diep. De waterkwaliteit van het meer is uitmuntend. Het meer is een paradijs voor zwemmers, zeilers, duikers en vissers. Vooral op een zomerse dag is de Plansee een ideale plek om verkoeling te zoeken want het water wordt in de zomer over het algemeen niet warmer dan 17 à 21 graden Celsius.

De Plansee is door een smal kanaal verbonden met de Heiterwanger See en met een rondvaartboot kun je over het meer varen. Je wordt tijdens de rondvaart beloond met een paar prachtige uitzichten op de alpen. Meer informatie over de rondvaarten op de Plansee kun je vinden op de website van het Seehotel.

7. De Klopeiner See

Klopeinersee - Karinthië

De Klopeiner See ligt in Zuid-Karinthië de zuidelijkste vakantieregio van Oostenrijk. De regio herbergt in totaal 7 zwemmeren, waaronder enkele van de warmste zwemmeren van Europa. Het afwisselende natuur- en cultuurlandschap in de vakantieregio Klopeiner See in Zuid-Karinthië beloofd niet alleen een afwisselende vakantie, maar ook voor een grote verscheidenheid aan excursiebestemmingen en bezienswaardigheden voor ieder wat wils.

Rondom de Klopeiner See zijn tientallen mooie wandelroutes uitgezet en natuurlijk zijn er verschillende strandjes waar je lekker kunt genieten van het zwemwater.

8. Drachensee

De 10 mooiste meren van Oostenrijk – Deel 2

Eindelijk een bergmeer zoals men het zich voorstelt. De Drachensee bij Ehrwald in Tirol presenteert zich als ijskoud, turkooisblauw en omgeven door hoge bergtoppen. Vanaf het bergstation Ehrwalder Almbahn is het in iets minder dan 2,5 uur te voet bereikbaar. Zelfs hartje zomer is het meer ijskoud, maar verkoeling voor de voeten is altijd mogelijk. Tijd om een hapje te eten en een verkoelend biertje of een Almdudler? Dan naar de Coburger Hütte direct aan het meer vanzelfsprekend kun je er natuurlijk heerlijk eten en is er plek om te overnachten voor tachtig gasten. Echte buitengewone atleten kunnen hier terecht om één van de vele klettersteig te doen. Het is volkomen terecht dat dit meer in het tweede deel van mooiste meren van Oostenrijk wordt benoemd.

9. De Seebensee

De Seebensee wordt vaak in één zin met de Drachensee genoemd, beide meren liggen dan ook praktisch naast elkaar. Het water van dit meer is zo helder dan men zelfs de kleinste steen op de bodem kan zien liggen en dat men het kleinste visje kan zien zwemmen. De omliggende bergen spiegelen parmantig in het water. Dankzij smalle houten stijgers kun je langs het meer wandelen en een zitplekje zoeken om even te genieten. Leg die mobiel even weg (de kans dat je trouwens bereik hebt, is sowieso klein) Wie op vakantie is in Leutasch moet zeker de wandeling naar de Seebensee en Drachensee ondernemen. Een bijzonder plekje in Oostenrijk.

10. De Lünersee

luner see - Oostenrijk

Gelegen in het Vorarlberg, overtuigt de Lünersee met absoluut fantastisch, turkooisblauw water. En het is ook geschikt voor iedereen die niet zo goed te voet is, want het is gemakkelijk te bereiken met een kabelbaan, de Lünerseebahn. Na gedane inspanning is het natuurlijk tijd voor koffie en gebak in de Douglass-hut direct bij het bergstation. Voor degenen die hoger willen gaan, raden we de wandeling van 3,5 uur naar de Schesaplana aan. Een andere tip is de wandeling op het pad rond het meer dat het beste met de klok mee gelopen kan worden.

terug

5 handige tips voor je reis naar de F1 in Oostenrijk

26 Tips voor Graz met kinderen

volgende