Bezienswaardigheden in Wenen

Wenen is natuurlijk een echte hoofdstad en net als Amsterdam is de stad rijkelijk voorzien van bezienswaardigheden. Wenen kent ook een lange geschiedenis en was lang de hoofdstad van de immense Habsburgse monarchie. Ik ben als Nederlandse Oostenrijker dan ook regelmatig in de Oostenrijkse hoofdstad te vinden. Ik laat zo’n kans om de bezienswaardigheden in Wenen te bekijken dan ook niet schieten.

Plan je een stedentrip naar Wenen bepaal dan goed wat je wilt gaan doen. Het is echt onmogelijk om alles te proppen in een lang weekend. Er is namelijk echt heel veel te doen in één van de leefbaarste steden van de wereld.

Deze pagina is er ééntje om te blijven volgen. Ik plaats er namelijk iedere keer weer iets nieuws bij. Er is namelijk veel meer te zien dan de bekende top 10. Ik probeer ook de wat minder bekende bezienswaardigheden van Wenen te benoemen.

Schloss Schönbrunn

Kastelen in Wenen - Schloss Schonbrunn

Je ontkomt er echt niet aan tijdens een bezoek aan Wenen. Schloss Schönbrunn staat op ieder lijstje en in ieder reisboek als de plek die je gezien moet hebben in Wenen.

Het is dan ook echt de moeite waard. Natuurlijk is het een toeristische attractie die zijn weerga niet kent. Bijna 4 miljoen !!!! bezoekers alleen al in 2019 bezochten het voormalige zomerverblijf van de Habsburgers. Hier sliepen Maria Theresia, Kaiser Franz Joseph en natuurlijk Keizerin Elisabeth oftewel Sisi. 

Meer dan 1440 kamers telt het slot. Slechts 45 van deze kamers zijn opengesteld voor het publiek en kun je door middel van een rondgang bezichtigen.  Besef je goed dat je niet alleen bent. Bestel je kaarten en rondleidingen door Schloss Schönbrunn dan ook echt op tijd en online. Dat scheelt je zeker een half uur voor kassa en dan heb je meer tijd voor de overige bezienswaardigheden in Wenen.

De Hofburg

Hofburg Bezienswaardigheden in Wenen

Meer dan 700 jaar werd het imperium van de Habsburgers regeert vanuit de Hofburg. Wat ooit een middeleeuwse burcht was is nu een gotische paleis. Het enige wat nog aan de burcht herinnert is de Gotische Burgkapel waar iedere zondag de Weense Sängerknaben een optreden geven.

Waar in Europa vindt je zo’n prachtpaleis midden in de stad? Je kunt hier rustig een dag dwalen door de vele musea, de keizerlijke appartementen en langs de imposante verzamelingen aan kunst en andere waardevolle schatten.  Wie weet loop je de Oostenrijkse Bundespresident nog tegen het lijf. Zijn Ambtwoning is namelijk in de Weense Hofburg gevestigd.  De Hofburg één van de vele bezienswaardigheden in Wenen die je gezien moet hebben.

Schloss Belvedere

Bezienswaardigheden in Wenen

Het Slot Belvedere is niet alleen één van de mooiste Barokke paleizen van Europa, het is ook nog eens de plaats waar de waardevolste kunstverzameling van Oostenrijk wordt getoond. 

Bezoek de tuinen en het paleis bij voorkeur in de ochtend. Het museum opent tegen 10 uur de deuren, de prachtig aangelegde tuin is al veel eerder open en is ‘s ochtends een oase van rust midden in de hectiek van de stad. Ik loop er in ieder geval graag even doorheen. 

Zoals gezegd herbergt Schloss Belvedere een bijzondere kunstcollectie. Je treft er veel werken aan van Egon Schiele en de beroemde Weense schilder Gustav Klimmt. Hoogtepunten uit de collectie zijn onder andere: “De Kus” en Judith” . Kaarten voor het Belvedere kun je vooraf kopen, want ze werken met een tijdslot. Kijk voor meer informatie op de Tiqets website .

Prater

Prater in Wenen, één van de belangrijkste bezienswaardigheden is het reuzenrad.

Een pretpark midden in de stad en met één van de beroemde herkenningspunten van Wenen. Waar anno 2020 de meeste wereldsteden elkaar concurreren op het grootste en hoogste reuzenrad heeft Wenen het oudste reuzenrad. Al sinds 1827 draait het Wiener Riesenrad haar rondjes en weten miljoenen bezoekers de imposante staalconstructie met de rode gondels te vinden.

Naast het reuzenrad tref je in het Prater ook andere attracties aan zoals een achtbaan en de hoogste zweefmolen van Europa. Je kunt het Prater gerust de grootste speeltuin van Wenen noemen. Het Prater mag trouwens niet ontbreken in een stedentrip naar Wenen met kinderen.

Veel voordeel bij de bezienswaardigheden in Wenen met de Vienna PASS

Viennapass

Voorkom de lange wachtrijen bij de kassa en koop je kaarten makkelijk en eenvoudig online. Je kunt de kaartjes met iDEAL betalen en je krijgt een online ticket waarmee je de rijen kunt overslaan. 

Met de Viennapass maak je onbeperkt gebruik van de sightseeingbus welke langs alle bezienswaardigheden in Wenen rijdt. . Bovendien krijg je bij de meeste bezienswaardigheden gratis toegang en kun je de rij voor de kassa overslaan. De Viennapass is vooral vanaf 2 dagen een goede besparing.

Hundertwasserhaus

Het Hundertwassserhaus in Wenen

Het is misschien wel het bijzonderste en opvallendste gebouw van Wenen. Het Hundertwasserhaus is een woongebouw met appartementen midden in de stad en werd in 1983 gebouwd in de opvallende stijl van de Oostenrijkse kunstenaar. 

Het Huis is eigenlijk niet te bezoeken, het is namelijk gewoon een wooncomplex. Ondanks dat het een belangrijke toeristische waarde heeft wonen hier gewoon mensen. Die worden soms best wel een beetje gek van al die toeristen die van alles en nog wat foto’s aan het maken zijn. In de passage kun je wel een kleine souvenirwinkel en een cafeetje vinden.  Oja, mocht je een boottocht maken over de Donau, dan kom je langs de vuilverbrandingsinstallatie van Wenen. Deze is ook grotendeels door Friedensreich Hundertwasser ontworpen.

Lees meer over de bijzondere architectuur van Hundertwasser in Oostenrijk

De Naschmarkt

De Naschmarkt in Wenen

Maak een culinaire wereldreis door Wenen. Breng een bezoek aan de Naschmarkt en je bent volledig op de hoogte wat men in het midden-oosten en Azië zoal eet.  De Naschmarkt in Wenen is een verzameling van markt stalletjes waarbij je reuk en smaakpapillen worden getrakteerd op de lekkerste orientaalse geuren en smaken.  Je treft hier veel Oostenrijkse producten aan van boeren uit de omgeving en natuurlijk ook veel delicatessen uit het buitenland. Bij veel van de stalletjes mag je ook proeven en wie éénmaal heeft geproefd koopt ook wat.

De buitenkant van de Naschmarkt biedt veel kleine restaurants waar je al vroeg terecht kunt voor de Weense keuken of een gerecht met veel oriëntaalse invloeden. 

Op zaterdag kent de Naschmarkt ook een grote rommelmarkt. Wie weet vind je hier nog een uniek souvenir of een ander “waardevol” item. De Naschmarkt klinkt misschien niet interessant als een bezienswaardigheid, maar hoort toch echt in de top 10 bezienswaardigheden van Wenen.

Het Museum Quartier

Museum Quartier, een verzameling van bijzondere musea in Wenen.

Verrassend is dit deel van Wenen. In het museum Quartier zijn een aantal befaamde musea van Wenen te vinden. Wat dacht je van het Leopold museum met een grote collectie werken van Egon Schiele of het MUMOK museum een plek waar je de moderne kunst kunt bekijken.  Het leuke aan het Museum Quartier is dat het plein in het midden een hele gezellige plek is om even te relaxen van de drukte van de stad.  Op de grote banken van kunststof die verspreid over het plein staan kun je gewoon lekker even relaxen.  Naast de diverse kunst gerelateerde musea is er een speciaal museum voor kinderen. Het ZOOM museum is een hands-on museum en ontzettend leuk.

Het Museum Quartier ligt aan de rand van het centrum achter het Natuur- en Kunst historische museum. 

De Spaanse Rijschool

Spaanse rijschool

De Spaanse rijschool en de wereldberoemde Lippizaner paarden bieden de hoogste standaard op het gebied van de kunst van het paardrijden. Dat alles vindt plaats op één van de mooiste plekken van Wenen namelijk in de barokke rijzaal van de Hofburg.  De Spaanse rijschool is de enige plek ter wereld waar nog les wordt gegeven in de klassieke paardensport.  Dat lesgeven gebeurt op de beroemde Lipizzaners deze paarden komen uit een eigen stoeterij in Piber in de Steiermark. Het enige Spaans aan de rijschool zijn trouwens de paarden en de vele Spaanse rijmeesters die vroeger in de keizerlijke rijschool werkte.  

Je kunt de Spanische Hofreitschule bijna iedere dag in de ochtend bezoeken. Je krijgt dan een kijkje achter de schermen en mag meekijken bij de trainingen. 

Bronvermelding foto’s:


Foto van Gerhard Bögner auf Pixabay
Foto Naschmarkt  via het zaanse meisje