Bezienswaardigheden Graz

Als je dan toch in Graz bent dan is het natuurlijk ook leuk om de bezienswaardigheden in Graz wat beter te bekijken. Het voordeel van Graz is dat het centrum zeer compact is en het merendeel van de bezienswaardigheden in het centrum liggen.

Mocht je toch moe worden van al het lopen dan kun je in de binnenstad gratis gebruik maken van de trams (Bim genoemd in Graz)  Je mag zonder te betalen namelijk gebruik maken van de trams tussen Jakomiplatz en Hauptplatz en één halte er voor of erna.  Dus je kunt  bij de Schlossberg komen en bij het Kunsthaus zonder een kaartje te kopen. Dit is alleen geldig op de trams en helaas (nog) niet in de bussen.  Je kunt de haltes waar je gratis kun in- en uitstappen herkennen aan een grote sticker met de tekst Altstadt Bim.

Inhoudsopgave Bezienswaardigheden in Graz

Schlossberg

Oostenrijk graz Schlossbergbahn

In het centrum van de stad ligt de Schloßberg. Deze diende tussen 1125 en 1809 als vesting. De berg 474 meter hoog en ligt direct aan de oever van de Mur. Bovenop de berg bevindt zich een Uhrturm, een klokkentoren, de Kasematten, en de 98 meter diepe Turkenbrunnen. De ruïnes van het oude Schloss zijn ook zichtbaar. De Schlossberg maakt deel uit van het UNESCO werelderfgoed en dus één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Graz.

De Schlossberg is op diverse manieren te beklimmen. Via een wandelpad met 260 trapreden of de weg naar boven kom je kosteloos op de berg. Wie geen zin heeft in de inspannende wandeling kan ook kiezen voor de Schlossbergbahn. De kabeltreintjes rijden iedere dag tot laat in de avond naar boven en beneden.

De bergbahn wordt onderhouden door het Grazer Verkehrverbund (GVB). Een andere optie is de Schlossberglift. Deze brengt bezoekers in niet minder dan 30 seconden naar boven. Voor zowel de lift als de bergbahn kost een enkele reis € 1,60.(prijs december 2018) Wie naar beneden wil kan vanaf 2019 ook kiezen voor de Schlossbergrutsche. Dit is de langste glijbaan van Europa. Je neemt plaats op een speciale glijmat en in 40 seconden leg je ruim 175 meter af in het hart van de Schlossberg. 

Uhrturm

Bezienswaardigheden in Graz

Op de Schlossberg staat de 28 meter hoge klokkentoren de Uhrturm. Deze voormalige wachttoren werd in de 13de eeuw gebouwd  maar de huidige toren is uit 1560. Aan alle vier zijden van de toren is een reusachtige klok bevestigd met een doorsnede van meer dan 4 meter. Opvallend aan de klok is dat de wijzers die het uur aangeeft langer is dan de wijzer voor de minuten. Vroeger gaf de toren namelijk alleen maar het uur aan en de wijzers voor de minuten zijn later aangebracht volgens de geschiedenis. De Uhrturm is het symbool van Graz. Je ziet het overal terug komen en deze bezienswaardigheid in Graz mag je dan ook niet missen.

Landeszeughaus

De naam klinkt niet bijzonder, toch heeft dit museum zeker de moeite waard, je treft hier namelijk meer dan 32.000 harnassen, wapens en ander oorlogstuig aan uit de middeleeuwen. Graz heeft door zijn geografische ligging zich zelf ontwikkeld als een belangrijk centrum tegen indringers van buitenaf. In het museum vindt je ook de toeristeninformatie van Graz.

Mocht je jezelf afvragen waarom al dat metaal van de wapens en de prachtige harnassen niet gaat roesten? Alles is goed geconserveerd met was en olie en door de prachtige houten plafonds en vloeren krijgt vocht weinig kans. Hout is namelijk een uitstekende vochtvreter. Het museum is zeker de moeite waard om te bezoeken. Let goed op de details van de wapens. Besef je ook dat alle wapens handgemaakt zijn. Niks is machinaal gemaakt.  Het landeszeughaus hoort echt bij de bezienswaardigheden in Graz die je niet mag missen.

Schloss Eggenberg

De familie Eggenberg had heel wat in de pap te brokkelen, en dat liet men ook graag zien. Dus liet de keizerlijke gouverneur in de 17de eeuw een slot ontwerpen en bouwen met Italiaanse flair door de Noord Italiaanse architect Pietro de Promis. Het kasteel is een pracht plaatje. het is een weerspiegeling van de ideale wereld in een tijdperk van chaos en ontbinding.

Het kasteel is dan ook niet voor niets toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het kasteel is te bezoeken. Je kunt de 24 pronkkamers bekijken en de bijzondere planetenzaal waar je meer dan 500 schilderingen op het plafond aantreft. In het kasteel tref je ook een aantal musea aan. De Alte Galerie en het Archeologisch museum bevatten een bijzondere verzameling kunst en vondsten.

Kunsthaus Graz

oostenrijk graz kunsthaus

Bijzonder lelijk of bijzonder mooi. De meningen zijn er nogal over verdeeld. Het kunsthaus in Graz is anders dan anders. Het maakt deel uit van het museumcomplex Joanneum en werd gebouwd ter gelegenheid van de Culture hoofdstad van Europa een titel die de stad in 2003 mocht dragen. Sindsdien hoort het kunsthaus op het lijstje met de bezienswaardigheden in Graz die je tijdens een bezoek niet mag missen.

Het gebouw ziet er uit als de uiers van een koe, de inwoners van Graz hebben dan ook de bijnaam “Blazen” verzonnen voor het gebouw. De architect noemt het liever een “Friendly Alien” Het gebouw is praktisch geheel van glas en achter ieder glaspaneel bevindt zich een lamp waarmee teksten kunnen worden geprojecteerd. Een livebeeld van deze projecties zie je  op de live webcam van het kunsthaus.

Websitehttps://www.museum-joanneum.at/kunsthaus-graz
Adres: Lendkai 1 Graz

Murinsel

Murinsel Graz

De Mur verdeeld Graz in tweeën. Als onderdeel van de culturele hoofdstad van Europa in 2003 ontwierp een Amerikaanse architect het Murinsel. Een extravagante stalen constructie bestaande uit 2 bruggen en een eiland. Vanaf het eiland krijg je een hele andere kijk op de stad want je bevindt je in eens op het laagste punt, praktisch op de bodem van de Mur.

Op het stalen eiland vindt je een leuk cafe waar je s’ ochtends heerlijk kunt genieten van een Kleine braunen (koffie) of een heerlijk ontbijtje. tijdens het zonnetje in de middag is het geen verkeerde plek voor een lekkere cocktail of een Hugo.

Ook in de avond is het de moeite waard het schip wordt prachtig verlicht.