De Go-Box voor voertuigen zwaarder dan 3.500 kilo

De Go-Box voor voertuigen zwaarder dan 3.500 kilo

Voor het gebruik van de Oostenrijkse autobanen en nog wat andere belangrijke verbindingswegen betaal je tol. Voor normale personen auto’s en motoren gaat dat heel makkelijk door een sticker (vignet) op je voorruit te plakken of een digitaal tolvignet aan te schaffen. Daarover lees je meer op de pagina over tolwegen in Oostenrijk.

Voor voertuigen met een totaal gewicht van meer dan 3.501 kilo (of te wel 3,5 ton en een pak suiker) welke je in theorie dus niet mag besturen met een normaal B rijbewijs betaal je in Oostenrijk echter tol per afgelegde kilometer.

Een beetje knappe camper kan al snel tegen dat gewicht aankomen. Zorg er dus voor dat je het exacte gewicht weet. dit gaat om het totaal gewicht inclusief passagiers en wat je meesleept.

Wat zijn de kosten met een Go-Box

Voor een auto boven de 3.500 kilo betaal je dus met een zogenaamde Go-Box per afgelegde kilometer. Via een ingenieus systeem wordt de tol automatisch berekend.

De tol die je moet betalen wordt berekend aan de hand van de onderstaande variabelen:

  • Emissieklasse van het voertuig
  • Het aantal assen van het voertuig
  • De gereden kilometers
  • Tijdstip van de rit (tussen 22h en 5 h ’s nachts is de tol hoger)

Hoe schoner de motor (dus hoe hoger de emissieklasse) hoe lager de prijs per kilometer.

Hoe kom je aan een Go-box

De box is niet meer dan een babyblauw kastje wat je moet aanbrengen op je voorruit.(let goed op de instructies) Dit kastje krijg je in bruikleen van de ASFINAG (de Oostenrijkse wegbeheerder) daarvoor betaal je eenmalig 5 euro administratiekosten.

De Go-box kun je overal kopen waar je het bord ziet met “Go- Vertriebsstelle: ziet staan. Daar kun je ook gelijk het prepaid tegoed kopen. Op de kaart moet minimaal 75 euro worden geladen. De Go-box kun je al in Duitsland net voor de grens met Oostenrijk kopen bij de grotere tankstations langs de autobaan.

Stuur je Go-box na gebruik altijd terug naar de ASFINAG dan krijg je het tegoed op de prepaid kaart teruggestort op je bankrekening. Het tegoed is maximaal twee jaar geldig.

Moet mijn camper ook een go-box?

Dat hangt dus helemaal van het gewicht af. Bepakt en bezakt en met bestuurder en passagiers mag de camper niet zwaarder zijn dan 3.500 kilo. Daarboven moet je echt een Go-box aanschaffen. Wees hierin niet eigenwijs het is zonde van je geld als je toch door de politie van de weg wordt gehaald. Meer informatie over de Go-box en Go-maut kun je vinden op de website www.go-maut.at rechtsboven kun je Nederlands als taal kiezen)

Let op! De politie en ASFINAG hebben op diverse plekken in Oostenrijk meetstations. Steekproefgewijs worden alle grotere auto’s, bussen en campers gecontroleerd op onder andere het gewicht. Er zijn geen marges, te zwaar = te zwaar.

Deze meetstations worden ruim van tevoren aangegeven en let goed op de matrixborden boven en naast de weg. Vaak worden auto’s vanaf 2.500 kilo al van de weggehaald. Bij het meetstation vindt dan een selectie plaats of je wel of niet gewogen wordt.