Zin in een camperreis naar Oostenrijk? Cultuurrijke steden met veel bezienswaardigheden, regionale lekkernijen en natuurlijk het prachtige landschap met meren en bergen zover het oog reikt – Oostenrijk is gemaakt om te kamperen! We vertellen je hoe je met de camper naar Oostenrijk komt, wat de mooiste routes en hoogtepunten van het land zijn en waar je op moet letten bij het autorijden.
Inhoudsopgave
Met de camper naar Oostenrijk reizen
Vanuit Nederland is de afstand tot Oostenrijk bijna 1000 km. Als alternatief kunt u ook met het vliegtuig naar Graz of Wenen vliegen en vervolgens direct een camper in Oostenrijk huren. Met een camper rijd je minder snel dan met een personenauto, de maximumsnelheid van een grotere camper ligt aanzienlijk lager en bovendien is het rijden met een grote camper toch net even anders dan met je gewone auto. Las dus regelmatig pauzes in en overnacht onderweg in Duitsland een paar keer. Dat is het grote voordeel van een camper, dus gebruik dat voordeel ook.
Met de camper in Oostenrijk – verkeersregels
De maximumsnelheid in Oostenrijk voor campers tot 3500 kg is 50 km/u in de bebouwde kom, 100 km/u buiten de bebouwde kom, tenzij anders aangegeven en op snelwegen en 130 km/u op snelwegen. De alcohollimiet in Oostenrijk is 0,5 promille.
Wettelijke parkeerplaatsen zijn gemarkeerd met een witte markering. Parkeerkaarten zijn verkrijgbaar bij de ÖAMTC, bij de kaartautomaat of via een app zoals Park-now. Deze app kun je koppelen met je creditcard of PayPal account zodat je per minuut kunt betalen.
Als je een rondreis door Oostenrijk maakt in een camper met kinderen, moeten zij tot 14 jaar en een lengte van 1,35 meter in een geschikt kinderzitje zitten of op een stoelverhoger zodat de gordels goed zitten.
Van 1 november tot 15 april moet uw camper uitgerust zijn met winterbanden en/of sneeuwkettingen. All-weather banden hebben een “M+S” markering nodig. Sneeuwkettingen zijn alleen verplicht op speciaal daarvoor aangewezen wegen (rond blauw bord met sneeuwkettingsymbool).
Let op dat je bij het gebruik van de autobaan in Oostenrijk een vignet moet hebben voor je camper. Is de camper zwaarder dan 3,5 ton dan is een G0-BOX verplicht. Met dit kastje wordt de tol per kilometer afgerekend. Naast de tolvignetten zijn er ook diverse stukken van de autobaan waar je extra tol moet betalen. Dit noemen ze Streckenmaut.
Lees ook: Veelgestelde vragen over het Oostenrijkse autobaanvignet
Mag je overal overnachten met een camper in Oostenrijk?
Wildkamperen is in Oostenrijk eigenlijk niet toegestaan, al wordt er wel eens een oogje dichtgeknepen. In Tirol is de politie wel actief om wild kamperende camperaars aan te spreken. Naast een pittige bekeuring word je ook direct weggestuurd. Wildkamperen in natuur- en nationale parken wordt hoog bestraft, boetes tot 3600 euro zijn mogelijk alleen wel uitzonderlijk.
Er zijn diverse handige apps waarmee je in Oostenrijk gratis of voordelige plekken kunt vinden waar je wel mag overnachten. Heb je via een app een plekje gevonden waar je gratis mag staan, zorg er dan voor dat je de lokale economie steunt. Door bijvoorbeeld je brood bij de plaatselijke baker te halen en niet bij de discountsupermarkt of door een hapje te eten bij één van de restaurants in de omgeving.
Handige apps en websites voor camperaars in Oostenrijk zijn:
Veel restaurants staan het toe dat je overnacht op de parkeerplaats. Wanneer je het netjes vraagt en een hapje eet in het restaurant. Vanzelfsprekend laat je de standplaats bij vertrek schoon achter en neem je je eigen rommel weer mee.
Campings voor campers in Oostenrijk

In Oostenrijk kun je op steeds meer campings terecht met een camper. Deze campings hebben uitstekende voorzieningen zoals stroom, wateraansluitingen en de mogelijkheid om een (chemisch) toilet te legen en te reinigen. De prijzen variëren van € 5 tot € 50 per nacht. In veel toeristische dorpen wordt ook veel geïnvesteerd in standplaatsen voor campers. Tegen een kleine vergoeding kun je dan gebruikmaken van een stroomaansluiting. Verder zijn er geen voorzieningen op deze plekken aanwezig.
De beste reistijd voor een vakantie met de camper in Oostenrijk
De beste reistijd voor Oostenrijk met een camper is tussen mei en eind september. De temperaturen zijn dan aangenaam en de nachten niet meer zo koud. Bovendien is dan ook geen sprake van de verplichting voor winterbanden. Ondanks dat het warmer is kan het geen kwaad om een paar warme truien en jassen mee te nemen. Vooral in de hoger gelegen gebieden kan het ’s avonds flink afkoelen.
Kan ik overal komen met mijn camper in Oostenrijk?
Deze vraag laat zich niet makkelijk beantwoorden want dat hangt van meerdere factoren af. Zoals je camper bijvoorbeeld. Een grote camper met een lichte motor zal aanzienlijke problemen hebben met onvoorziene risico’s als deze maximaal wordt belast terwijl je een berg pas oprijdt. Zorg dus altijd voor een motor in topconditie en let op de motortemperatuur.
Stuurmanskunst is ook belangrijk. Bergpassen gaan vaak samen met haarspeldbochten en vragen dus ook om veel aandacht en soms een vooruitziende blik op de verkeerssituatie.
Of je mag overnachten op de bergpassen moet je zelf navragen, ik weet van bekenden en van ervaringen van andere dat je ’s nachts kunt overnachten op bijvoorbeeld de Grossglockner-Hochalpenstrasse. Ik waag me op dit moment niet om een uitspraak over te doen of het mag.
Let bij het rijden met een camper goed op de hoogte van je camper. Tunnels in berggebieden en overhangende rotsen kunnen voor vervelende situaties zorgen.