De negen Deelstaten van Oostenrijk

Dit zijn de deelstaten van Oostenrijk. Nederland en België zijn verdeeld in provincies zo is Oostenrijk opgedeeld in deelstaten. Ook wel Bundeslanden genoemd.  In totaal zijn er negen deelstaten. Neder-Oostenrijk is de grootste en Wenen is de kleinste (maar heeft wel de meeste inwoners)

Een deelstaat in Oostenrijk heeft een eigen bestuur en een deelstaat is op Wenen na opgedeeld in Bezirken (districten) Ieder bundesland heeft een vertegenwoordiging in het Oostenrijkse parlement Ook wel de federatie of de nationale raad genoemd. Voordat je nu in slaap valt ga je eerst meer vertellen over de Bundeslanden.

Wenen

oostenrijk wenen

Wenen is de Hoofdstad van Oostenrijk en één van de zelfstandige deelstaten van Oostenrijk en is ideaal voor een leuke stedentrip. Het is de stad van de klassieke muziek, de stad van Keizerin Sissi met haar prachtige Schloss Schönbrunn en de stad met de beste levenskwaliteit ter wereld. Waarom dat is, lees je hier,=.

Karinthië

Karinthië

Karinthië ligt als Bundesland een beetje geïsoleerd van de rest van Oostenrijk, het ligt aan de zonnige zijde van de Alpen en dankzij de prachtige dorpjes. De mooie (maar koude) bergmeren zijn in de zomer een populaire vakantiebestemming voor gezinnen en sportievelingen.

De Hoofdstad van Karinthië is Klagenfurt en in het Bundesland wonen ongeveer 560.000 inwoners.

Tirol

Een van de deelstaten van Oostenrijk is Tirol
Deels

Tirol is de vakantie regio van Oostenrijk voor Nederlanders en Belgen. Logisch want alle wintersportgebieden liggen in dit prachtige Bundesland van Oostenrijk. Heerlijke berghutten, prachtige pistes en praktisch ieder jaar sneeuwgarantie. Ook tijdens de zomer is Tirol een fijne bestemming. Tirol is trouwens ook één van de bekendste deelstaten van Oostenrijk.

De Hoofdstad van Tirol is Innsbruck en in het Bundesland wonen ongeveer 700.000 inwoners.

Neder-Oostenrijk

Landschap Neder Oostenrijk

Neder-Oostenrijk is het grootste Bundesland van Oostenrijk.  De wijngebieden zoals de Wachau met de prachtige Stift Melk zijn de plekken die je zeker moet bezoeken. Ook fietsen langs de Donau is een populaire bezigheid in dit Bundesland.

De Hoofdstad van Neder-Oostenrijk is Sankt Pölten en in het Bundesland wonen ongeveer 1.700.000 inwoners.

Steiermark

De Steiermark groene hart van Oostenrijk

De Steiermark is het groene hart van Oostenrijk. Het een redelijk onbekende regio van Oostenrijk. Wat ons betreft, komt daar snel verandering in. Bezoek de prachtige barokke stad Graz. Proef de heerlijke wijnen uit de Steiermark en geniet van de gerechten met Kernöl (pompoenpittenolie)

De Hoofdstad van Steiermark is Graz en in het Bundesland wonen ongeveer 1.200.000 inwoners.

Burgenland

Burgenland Neusiedler See

Als ik onderweg ben in Burgenland vraag ik mij altijd af of ik wel in Oostenrijk ben. Het landschap is heuvelachtig, de dorpen en steden klein. Bezoek het prachtige natuurgebied rondom de Neusiedler See of ga genieten van de Wellness in het zuiden van Burgenland.

De Hoofdstad van Burgenland is Eisenstadt en in het Bundesland wonen ongeveer 300.000 inwoners.

Vorarlberg

Vorarlberg één van de Bundeslanden van Oostenrijk

De westelijkste en kleinste deelstaat van Oostenrijk. Ideaal om te verkennen voor zijn prachtige natuur tijdens een wandelvakantie of gewoon om te relaxen. Vorarlberg ligt op slechts negen uur rijden vanaf Utrecht en is dus ideaal als snelle vakantiebestemming.

De Hoofdstad van Vorarlberg is Bregenz en in het Bundesland wonen ongeveer 400.000 inwoners.

Salzburgerland

Hohensalzburg

Een prachtig landschap met glooiende heuvels afgewisseld door majestueuze pieken en bergketens. De muzikale stad Salzburg en prachtige wintersportgebieden dat is het Salzburgerland in een paar woorden. Een vakantiebestemming om van te genieten en waar je heimwee naar krijgt.

De Hoofdstad van het Salzburgerland is natuurlijk Salzburg en in het Salzburgerland wonen ongeveer 560.000 inwoners.

Ober Österreich

De negen Deelstaten van Oostenrijk

Het Salzkammergut, het Mühlviertel en het Donautal zomaar een paar prachtige regio’s in het relatief onbekende Ober Österreich. Een combinatie van historische dorpen, kastelen en de kalksteen formaties van de Kalkalpen. Afgewisseld met oneindig glooiende groene weilanden en prachtige meren om in de zomermaanden verkoeling te zoeken.

De Hoofdstad van Ober Österreich is Linz en in Ober Österreich wonen ongeveer 1. 500.000 inwoners.