Innsbruck - De hoofdstad van Tirol

Innsbruck is de grootste stad van Tirol en vijfde stad van Oostenrijk als het aankomt op de inwoners aantallen.(132.236 (stand 2017) De stad ligt zoals de naam doet vermoeden aan de rivier de Inn. Dankzij de ligging op één van de breedste gedeeltes van de Inn vallei is de stad uitgegroeid tot de stad zoals deze nu is.

Innsbruck ligt aan de voet van diverse hoge bergen en is daarmee in de winter een epicentrum voor de wintersport. De internationale luchthaven handelt tijdens de wintermaanden veel charter- en lijnvluchten af van onder andere Transavia en Easy Jet.

Overnachten en Accommodaties in Innsbruck

Het kan erg druk zijn in Innsbruck, vooral tijdens de wintermaanden en de zomervakanties barst de stad uit zijn voegen. Er zijn dan ook diverse hotels en andere accommodatie vormen in Innsbruck te vinden. Van superluxe hotels met alle voorzieningen tot typische Oostenrijkse gastheren met de huiselijke sfeer van vroeger. Boek verstandig en boek op tijd.

Bezienswaardigheden Innsbruck

GOUDEN DAK INNSBRUCKDe stad Innsbruck is echt de moeite waard om te bezichtigen, ondanks dat het een drukke toeristische stad is is het er gezellig druk en zeker niet overlopen. Het openbaar vervoer in de stad is goed geregeld maar het meeste kun je lopend bekijken. Dankzij de gastvrije Oostenrijkers voel je al snel thuis in deze alpenstad.

De vele bezienswaardigheden waaronder het Goldenes Dachl, De hofburg en de Swarovski welten hebben we uitvoerig beschreven op de pagina met bezienswaardigheden in Innsbruck.

Natuurlijk heeft Innsbruck ook bijzondere musea. Voor de geschiedenis van Tirol en Tiroler kunst bezoek het Tiroler Landsmuseum. Met kinderen mag een bezoek aan de Alpenzoo niet ontbreken deze dierentuin is de hoogst gelegen Zoo van europa je kunt hier voornamelijk dieren bekijken die veel voorkomen in de Alpen en berggebieden.

Ook voor kastelen ben je in Innsbruck op het goede adres, rondom de stad liggen diverse leuke kastelen om te bezoeken. Zoals het Schloß Ambras.

Ben je gek op alles wat glimt en glinstert? Dan heb je waarschijnlijk de winkel van Swarovski in de binnenstad al gezien. Spectaculair is het juiste woord hier. Maar het kan nog gekker. Net buiten Innsbruck ligt het plaatsje Wattens. Hier vindt je de fabriek van Swarovski en tevens de Kristallwelten, hier duik je in de wereld van kristallen en bijzonder verfijnde sieraden. Absoluut een bezoek waard.

Wintersporten in en om Innsbruck

Niet bang voor een avontuurtje? Ga dan Skischansspringen. Nee doet trouwens maar niet laat dat maar aan de professionals over Innsbruck heeft namelijk de Bergiselschanze deze schans werd voor de Olympische spelen gebouwd en maakt nu onderdeel uit van het Vierschansen toernooi. Innsbruck is de derde in de rij en ieder jaar wordt er op 3 of 4 januari weer gesprongen van deze Innsbrucker schans, welke je trouwens vanuit het centrum kunt zien.

Rondom Innsbruck liggen diverse skigebieden van klein en familiar tot groot met honderden kilometers aan pistes.

Hoe kom je in Innsbruck

Met de auto:

Langs Innsbruck ligt de Inntal Autobahn (A12), deze loopt van de Duitse grens bij Kufstein/Kiefersfelden via Innsbruck naar de Brenner autobahn. De Autobahn is de belangrijkste verbindingsweg in Tirol en is de doorgaande route vanuit München naar Salzburg en het Italiaanse Verona

Innsbruck kun je dus op verschillende manieren bereiken, de snelste route is altijd een beetje afhankelijk van het weer. ga je op zeker dan rij je via Munchen, Kufstein en de bovengenoemde autobahn. Je kunt ook via de Fernpaß naar Innsbruck, Vanuit Duitsland volg je de A7 richting Kempten, de Duitse Autobahn gaat ter hoogte van Füssen over in een Bundesstraße Al slingerend door het prachtige dal bereik je de Fernpaß. na ongeveer 30 minuten rij je weer op de A12 Inntal Autobahn. Vergeet trouwens niet om een vignet te kopen.

Met het vliegtuig:
Innsbruck beschikt over een internationale luchthaven in het westen van de stad. sinds de Olympische steden in 1964 en 1976 groeide de luchthaven sterk. Transavia vliegt praktisch het hele jaar op deze luchthaven vanaf Amsterdam en tijdens de winter meerdere keren per dag vanaf Rotterdam en Eindhoven.

Met de trein:
Geduld is een schone zaak, maar niettemin is de ervaring bijzonder te noemen. NS international reist namelijk vanaf Amsterdam Centraal met een dagtrein (2 of 3 x overstappen) en een nachttrein (zonder overstap) Naar Innsbruck. De reistijd varieert een beetje door de overstap mogelijkheden maar reken op een reistijd van 10 a 12 uur.

De prijzen zijn geheel afhankelijk van je flexibiliteit. Bekijk de website van NS international voor meer informatie.

In de stad zelf is zoals gezegd het openbaar vervoer goed geregeld, je kunt gebruik maken van de tram en het netwerk van (post)bussen.  kom je met het vliegtuig naar Innsbruck en heb je vervoer nodig naar je skigebied dan zijn er veel opties. Je kunt bijvoorbeeld een charter bus nemen of een gedeelde taxi. Ook het huren van een auto is een optie. Reis je met meerdere personen dan is dit een goed alternatief.