Klagenfurt am Wörthersee

In ben heel eerlijk, Klagenfurt is niet zo hip en uniek als Wenen en Graz, en je gaat niet op vakantie naar Karinthië om een winkelstad te bezoeken. Je bezoekt deze Oostenrijkse deelstaat voor haar prachtige natuur, om te wandelen, te fietsen of gewoon om te genieten van al die mooie uitzichten en panorama’s. Toch mag je de stad niet overslaan, ik leg je hieronder uit waarom de stad toch leuk genoeg is om te bekijken.

Klagenfurt is echter een stad die de moeite best waard is om te bezoeken. Het historische centrum leent zich goed voor een middagje shoppen. Er zijn ook leuke dingen om te bekijken de bezienswaardigheden in Klagenfurt benoem ik later in dit artikel. Oja, eigenlijk heet de stad sinds 2007 officieel Klagenfurt am Wörthersee, beetje raar want de stad ligt bijna 5 kilometer van het beroemde meer vandaan. In dit artikel gebruik in de namen door elkaar.

Algemene informatie

Klagenfurt is de zesde stad van Oostenrijk. Er woonde op 1 januari 2018 ongeveer 100.369 inwoners. Klagenfurt am Wörthersee richt zich grotendeels op het toerisme. De stad heeft een universiteit en een kleine (internationale) luchthaven.

Bezienswaardigheden

De historische deels autovrije binnenstad is zeker de moeite waard. De indeling van de stad lijkt op dat van den dam- of schaakbord. Het centrum van de binnenstad van Klagenfurt ligt rondom de Alter Platz. Het is een uitgestrekt plein met een willekeur aan bijzondere gebouwen. Het grootste deel van de gebouwen is gebouwd tussen de 16 den de 17de eeuw. De Hertog Bernard stichtte op deze plek de Stad Klagenfurt. Aan de Westzijde van de Alter Platz bevindt zich het gebouw “Zur Goldenen Gans” en midden op het plein staat de beroemde pestzuil van Klagenfurt.

Altes Rathaus

Aan het hier boven genoemde Alter Platz staat ook het Alter Rathaus van Klagenfurt, tot 1918 was dit voormalige paleis Welzer het stadhuis voor de gemeenteraad en de burgemeester van Klagenfurt. Het raadhuis heeft een prachtige arcade welke de moeite waard is om te bekijken en boven de poort zie je nog een mooie fresco met het wapen van Karinthië.

Haus zur Goldener Gans

Het gebouw valt eigenlijk helemaal niet op, en als je voor het gebouw staat sta je er niet bij stil dat je nu voor het oudste gebouw van Klagenfurt staat. Het gebouw werd door Keizer Friedrich III aan de stad klagenfurt geschonken. De prachtige doch eenvoudige façade is voorzien van een goudkleurige gans. Welke de naamgever is van dit bouwwerk. Loop gerust door naar het mooie binnenhof. Sinds enkele jaren staat de gouden gans weer te pronken bij de ingang. Lange tijd was de gans alleen te zien in het museum.

Bambergerhof

Het voormalige paleis behoorde tot 1614 tot de protestante arts Urban Zusner von Zusnerberg. In 1759 werd het paleis eigendom van de Bischop van Bamberg. De buitengevels zijn in de 19de eeuw volledig gerenoveerd en deels vervangen. Het prachtige binnenhof met veel invloeden uit de Renaissance met de mooie opbouw uit boven is nog grotendeels origineel en werd gebouwd in 1650. Via het binnenhof kom je uit op de Renngasse.

Het Landhaus met wapenzaal

Tussen de Alter Platz en het Heiligengeistplatz bevindt zich het Landhaus met de indrukwekkende wapenzaal. Het prachtige gebouw werd tussen 1574 en 1594 gebouwd. De prachtige façade is een bezoek meer dan waard. Ook de wapenzaal is de moeite waard deze beschikt namelijk over een collectie van ruim 650 helmtekens van ridders en de adelen welke veel zeggenschap hadden in Karinthië.

Neuer Platz

Het Neuer Platz kun je vinden voor het nieuwe en huidige raadhuis van Klagenfurt en is nu het eigenlijke centrum van de stad. Het plein werd in 2008 ontworpen door de gerenommeerde architect Boris Podrecca en is daarmee een modern stadsplein geworden waarbij het detail van de monumenten in de omgeving zeker niet is vergeten. Op het plein kun je ook het typische oriëntatiepunt van de stad vinden. De Lindwurmbrunnen, deze fontein werd in 1853 gebouwd en is een bijzonder gedetailleerd kunstwerk van een kruising tussen een draak en een slang welke tijdens de opbouw van Klagenfurt door de ridders om het leven is gebracht.

Klagenfurter Dom

De dom van Klagenfurt werd ooit gebouwd als protestante preekkerk en was destijds de grootste ooit in Oostenrijk gebouwde protestante kerk. Tijdens de reformatie werd de kerk in de 16de eeuw gesloten en in vier jaar tijd overgedragen aan de katholieken. Ondertussen is de Dom van Klagenfurt onderdeel van het Bisdom Gurk.

Winkelen in Klagenfurt am Wörthersee

Het leuke aan het centrum van Klagenfurt is dat ieder stadsdeel en praktisch iedere straat een soort van eigen flair heeft. Van extravagante winkels tot de mainstream winkelketens. In Klagenfurt is het centrum zeer afwisselend. Het aanbod van mode, sieraden en schoenenwinkel is perfect en het aanbod is groot genoeg om naar hartenlust te winkelen.

ECE city Arkaden

Het grootste winkelcentrum in Klagenfurt is de City Arkaden, het ligt direct aan de ring en is niet ver van het Alter Platz te vinden. Je kunt hier je hart ophalen bij meer dan 120 winkels. De bijbehorende parkeergarage is handig en zeer betaalbaar. Dus ideaal voor een bezoek aan de stad met de auto

Musea

Klagenfurt am Wörthersee beschikt over een gevarieerd aanbod van musea en galerijen. De kunstwerken van onder andere Andy Warhol, Oskar Kokoschka, Paul Klee en Gustav Klimt waren bijvoorbeeld al te zien in de Stadtsgalerie.

Museum voor Moderne Kunst Karinthië

Het Museum Moderner Kunst Kaernten is een instituut voor de moderne kunst in Karinthië. Het museum beschikt over een tentoonstellingsruimte van 1.000 m2 en heeft regelmatig wisselende tentoonstellingen. Het museum is maandag gesloten en dinsdag tot zondag van 10 tot 18 uur geopend. Op donderdag is het museum tot 20.00 geopend.

adres:Burggasse 8, 9021 Klagenfurt am Wörthersee

website: http://www.mmkk.at/

Stadtgalerie

In de stadtgalerie worden ieder jaar 3 tot 4 exposities gehouden van klassieke, internationale, maar ook moderne kunst en speciale gethematiseerde exposities. De afgelopen jaren waren er onder andere exposities van Egon Schiele, en Andy Warhol. Naast de tentoonstellingen is er ook een uitgebreid programma van rondleidingen en workshops.

adres: Theatergasse 4 Klagenfurt am Wörthersee

website: http://www.stadtgalerie.net

Openluchtmuseum Maria Saal

Vier eeuwen aan geschiedenis over het leven op de boerderij in Karinthië komen in dit oudste openluchtmuseum van Oostenrijk tot zijn recht. Op het 4 hectare grote landgoed krijg je als bezoeker een goede indruk over de levensvormen van de boeren in Oostenrijk.

Adres: Museumweg 10 9063 Maria Saal

Website: http://www.freilichtmuseum-mariasaal.at

Aan de Wörthersee

Worthersee

De Wörthersee is het grootste meer van Oostenrijk en een perfecte plek om te genieten van de vele watersport mogelijkheden die het meer te bieden heeft. Door de toevoer van water uit diverse beekjes en kleinere riviertjes is de watertemperatuur in de zomer circa 25 graden en dat is zeer aangenaam in de warme zomermaanden. Omdat er over de Wörthersee zoveel te melden is krijgt dit prachtige meer een eigen pagina. 

→ Lees ook De 10 mooiste meren van Oostenrijk

Klimaat klagenfurt

Omdat Klagenfurt aan alle kanten wordt omsloten door hoge gebergtes is er indirect sprake van een landklimaat. Dit zie je voornamelijk in de winters. Het is dan namelijk veel kouder dan in de andere Oostenrijkse steden. De kans dat er tijdens de wintermaanden sneeuw in de stad ligt is dan ook zeer groot.

In de zomermaanden stijgt de temperatuur aanzienlijk, en helaas ook de neerslagkans. De zomermaanden zijn met temperaturen boven de 25 graden zeer aangenaam en met de Wörthersee om de hoek natuurlijk een ideale bestemming voor de zomervakantie.

Hoe kom je in Klagenfurt

Vanuit Nederland is Klagenfurt het beste met eigen vervoer te bereiken. Een auto is namelijk tijdens een vakantie in Karinthië erg makkelijk. Vanuit Nederland is het zonder tussenstops en files 10,5 uur rijden. De snelste route volgens Google maps is door Duitsland via de A3, A9 A99, en de A8 dan in Oostenrijk verder op de A10 richting Villach en bij Villach verder op de A2 richting Klagenfurt. Op de Oostenrijkse autowegen moet je tol betalen door middel van een autobahn-vignet.

Vliegen naar Klagenfurt

Vanuit Nederland zijn er geen rechtstreekse vluchten naar Klagenfurt. De dichtstbijzijnde luchthaven met een verbinding is Salzburg. Op de luchthaven kun je makkelijk een auto huren.

De trein naar Klagenfurt

De trein is een goed alternatief voor de auto. Klagenfurt is met de internationale treinen in 14 a 16 uur bereikbaar. De nachttreinen (Nightjet) is een aanrader voor deze lange treinreis. Je vertrekt dan om 19 uur ’s avonds uit Utrecht en staat de volgende dag rond 11 uur in de ochtend op het hauptbahnhof van de stad.