Burcht Hohenwerfen

Het kasteel Hohenwerfen biedt kinderen en volwassenen een verscheidenheid aan aanbiedingen en entertainment. De Burcht ligt boven het plaatsje Werfen in het Salzburgerland en is een sterk en imposant  middeleeuws fort ingeklemd tussen de bergketens van de omgeving. Schloss Hohenwerfen is één van de best bezochte bezienswaardigheden in Oostenrijk.

Geschiedenis van Hohenwerfen

De bouw van de burcht begon tussen 1075 en 1078 met als opdrachtgever de Aartsbisschop Gebhard von Salzburg. Het kasteel werd in een eenvoudige architecturale stijl gebouwd. Voor het gemak werd gebruikgemaakt van het lichtere en makkelijker te hanteren baksteen. Rond 1127 werd het kasteel voltooid op kleine wijzigingen en verbouwingen na.

Tijdens de boerenoorlog van 1525 werd het kasteel in brand gestoken en grotendeels beschadigd. Gelukkig werd dit snel weer hersteld en vonden belangrijke renovaties plaats om het kasteel te behouden. Puur om de dreiging van de Turken die toen erg geïnteresseerd waren in Oostenrijk te kunnen overheersen.

In 1898 werd het kasteel door Aartshertog Eugen gekocht en werd de Burcht Hohenwerfen onderdeel van zijn vorstelijke zetel in Oostenrijk. Hij gebruikte de burcht als een verzamelplaats van zijn uitgebreide kunstcollectie en wapenarsenaal.

In 1931 brak er een brand uit, de oost- en zuidzijde en de kapeltoren van de burcht raakte daardoor ernstig beschadigd. Ondanks dat grote delen van de inventaris en de klokken gered konden worden was de schade aanzienlijk.

Omdat men in Oostenrijk de waarde van het slot inzag besloot men al snel tot renovatie. Grote delen van Burcht Hohenwerf werden herbouwd.

In 1938 moest de Aartshertog Eugen het kasteel noodgedwongen verkopen aan de NSDAP. Welke het kasteel tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte als opleidingscentrum voor militaire leiders. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel eigendom van het Land Salzburg. Het kasteel werd tot 1987 gebruikt als politieschool. Pas sinds 1987 is het kasteel als bezienswaardigheid van Oostenrijk in gebruik.

Hoe kom je bij de Burcht Hohenwerfen

De Burcht Hohenwerfen ligt ongeveer 40 kilometer zuidelijk van de stad Salzburg. Het kasteel is makkelijk met eigen vervoer of het openbaar vervoer te bereiken.

Met de auto

Het dorp Werfen is vanuit alle richtingen bereikbaar via de Tauernautobahn (A 10). Komend vanuit het noorden, neemt u de afslag “Pass Lueg” en vervolgt u de hoofdweg Salzachtal (B159) in zuidelijke richting. Na het dorp Tenneck bereikt u het kasteel Hohenwerfen, waarvan de parkeerplaats direct aan de hoofdweg ligt. Komende vanuit het zuiden, verlaat de snelweg bij de afrit “Pfarrwerfen / Werfen” en vervolg in de richting van Werfen. Het is van daar ongeveer twee kilometer naar de parkeerplaats van kasteel Hohenwerfen.

Met het openbaar vervoer

Het treinstation van Werfen heeft een eigen ÖBB- en S-Bahn-station met directe verbindingen naar de stad Salzburg en Bischofshofen. De S-Bahn rijdt elk half uur tussen de stad Salzburg en Werfen, de treinreis duurt ongeveer 45 minuten. Vanaf het station leidt een schaduwrijk voetpad rechtstreeks naar het kasteel, dat in ongeveer een half uur te bereiken is.

Hohenwerfen met kinderen

Fantastische roofvogelshows, een spannende speurtocht voor kinderen, rondleidingen voor volwassenen en kinderen, speciale tentoonstellingen en veel plezier wachten op je in kasteel Hohenwerfen. Het  bijna 1.000 jaar oude versterkte kasteel brengt de Middeleeuwen tot leven en is een van de meest populaire bezienswaardigheden voor gezinnen met kinderen. Het kasteel is perfect voor een dagtocht in het Salzburger Land.

Burcht Hohenwerfen


Met kinderwagens is het kasteel maar gedeeltelijk toegankelijk!

Speciale audiotour voor kinderen

Kinderen hebben hun eigen manier van leren en ontdekken. Daarom zijn er speciale audiogidsen ontwikkeld die zijn afgestemd op de behoeften van kinderen. De audiogidsen voor kinderen is beschikbaar in het Nederlands. Je ontvangt de audiogidsen aan het begin van de tour in Burghof.