Kasteel Hohenwerfen

Burcht Hohenwerfen

Het kasteel Hohenwerfen biedt kinderen en volwassenen een verscheidenheid aan aanbiedingen en entertainment. De Burcht ligt boven het plaatsje Werfen in het Salzburgerland en is een sterk en imposant  middeleeuws fort ingeklemd tussen de bergketens van de omgeving. Schloss Hohenwerfen is één van de best bezochte bezienswaardigheden in Oostenrijk

Inhoudsopgave:

Geschiedenis van Hohenwerfen

De bouw van de burcht begon tussen 1075 en 1078 met als opdrachtgever de Aartsbisschop Gebhard von Salzburg. Het kasteel werd in een eenvoudige architecturale stijl gebouwd. Voor het gemak werd gebruik gemaakt van het lichtere en makkelijker te hanteren baksteen. Rond 1127 werd het kasteel voltooid op kleine wijzigingen en verbouwingen na. 

Tijdens de boerenoorlog van 1525 werd het kasteel in brand gestoken en grotendeels beschadigd. Gelukkig werd dit snel weer hersteld en vonden belangrijke renovaties plaats om het kasteel te behouden. Puur om de dreiging van de Turken die toentertijd erg geïnteresseerd waren in Oostenrijk te kunnen overheersen. 

In 1898 werd het kasteel door Aartshertog Eugen gekocht en werd de Burcht Hohenwerfen onderdeel van zijn vorstelijke zetel in Oostenrijk. Hij gebruikte de burcht als een verzamelplaats van zijn uitgebreide kunstcollectie en wapenarsenaal. 

In 1931 brak er een brand uit, de oost- en zuidzijde en de kapeltoren van de burcht raakte daardoor ernstig beschadigd. Ondanks dat grote delen van de inventaris en de klokken gered konden worden was de schade aanzienlijk.

Omdat men in Oostenrijk de waarde van het slot inzag besloot men al snel tot renovatie. Grote delen van Burcht Hohenwerf werden herbouwd.

In 1938 moest de Aartshertog Eugen het kasteel noodgedwongen verkopen aan de NSDAP. Welke het kasteel tijdens de tweede wereld oorlog gebruikte als opleidingscentrum voor militaire leiders. Aan het eind van de tweede wereld oorlog werd het kasteel eigendom van het Land Salzburg. Het kasteel werd tot 1987 gebruikt als politieschool. Pas sinds 1987 is het kasteel als bezienswaardigheid van Oostenrijk in gebruik.

Hoe kom je bij de Burcht Hohenwerfen

De Burcht Hohenwerfen ligt ongeveer 40 kilometer zuidelijk van de stad Salzburg. Het kasteel is makkelijk met eigen vervoer of het openbaar vervoer te bereiken.

Met de auto

Het dorp Werfen is vanuit alle richtingen bereikbaar via de Tauernautobahn (A 10). Komend vanuit het noorden, neemt u de afslag “Pass Lueg” en vervolgt u de hoofdweg Salzachtal (B159) in zuidelijke richting. Na het dorp Tenneck bereikt u het kasteel Hohenwerfen, waarvan de parkeerplaats direct aan de hoofdweg ligt. Komende vanuit het zuiden, verlaat de snelweg bij de afrit “Pfarrwerfen / Werfen” en vervolg in de richting van Werfen. Het is vandaar ongeveer twee kilometer naar de parkeerplaats van kasteel Hohenwerfen

Met het openbaar vervoer

Het treinstation van Werfen heeft een eigen ÖBB- en S-Bahn-station met directe verbindingen naar de stad Salzburg en Bischofshofen. De S-Bahn rijdt elk half uur tussen de stad Salzburg en Werfen, de treinreis duurt ongeveer 45 minuten. Vanaf het station leidt een schaduwrijk voetpad rechtstreeks naar het kasteel, dat in ongeveer een half uur te bereiken is.

Hohenwerfen met kinderen

Fantastische roofvogelshows, een spannende speurtocht voor kinderen, rondleidingen voor volwassenen en kinderen, speciale tentoonstellingen en veel plezier wachten op je in kasteel Hohenwerden. Het  bijna 1.000 jaar oude versterkte kasteel brengt de Middeleeuwen tot leven en is een van de meest populaire bezienswaardigheden voor gezinnen met kinderen. Het kasteel is perfect voor een dagtocht in het Salzburger Land.

Let op: bij kinderwagens is het kasteel maar gedeeltelijk toegankelijk!

Speciale audiotour voor kinderen

Kinderen hebben hun eigen manier van leren en ontdekken. Daarom zijn er speciale audiogidsen ontwikkeld die zijn afgestemd op de behoeften van kinderen. De audiogidsen voor kinderen is beschikbaar in het Nederlands. Je ontvangt de audiogidsen aan het begin van de tour in Burghof.

Bronvermelding foto’s:

titelfoto van AndreasS4 via Pixabay

KRAS vakanties in Oostenrijk

Tui vakanties in DuitslandTui vakanties DuitslandEen Autovakantie naar de mooiste plekken van Oostenrijk. Die boek je bij de specialist. KRAS dus.

Landal vakantieparken

Landal vakantieparken in DuitslandLandal vakanties DuitslandLandal is op tien van mooiste plekken in Oostenrijk aanwezig met prachtige vakantieparken.

TUI vakanties in Oostenrijk

Tui vakanties in DuitslandTui vakanties DuitslandZoek je een betaalbare vakantie in Oostenrijk? Bekijk dan het grootste aanbod van reizen bij TUI.

skipassen 2020/2021 weer duurder

Skipassen komende seizoen duurder De prijzen van skipassen in Karinthië doorbreken dit seizoen voor het eerst de 50 euro grens. Een dagkaart voor het skigebied Bad Kleinkirchheim wat zeer populair is onder Nederlanders kost dit seizoen 51 euro. Net als in het...

Lees meer
Wintersport in Oostenrijk tijdens Corona

Wintersport in Oostenrijk tijdens Corona

Wintersport in Oostenrijk tijdens Corona Mijn mailbox begint alweer lekker vol te raken met mails over de komende wintersport. concreet gaan de vragen allemaal over de gevolgen van Corona in Oostenrijk en hoe de wintersportgebieden er mee omgaan. Op deze pagina ga ik...

Lees meer
Netflix kijken in Oostenrijk

Netflix kijken in Oostenrijk

Nederlandse Netflix bekijken vanuit Oostenrijk Niets is zo leuk als in je vrije tijd genieten van de films en series die je op Netflix kunt vinden. Alleen Netflix heeft een groot nadeel: de geografische restricties die zijn afgesproken rondom de rechten. Als je vanuit...

Lees meer