Wenen

De grootste en belangrijkste stad van Oostenrijk is Wenen, Het is niet alleen de hoofdstad van Oostenrijk, het is internationaal gezien ook een zeer belangrijke stad als het aankomt op internationale organisaties. Denk aan de Verenigde Naties, de OPEC, maar ook het internationale atoomgezelschap hebben een standplaats in Wenen.

Wenen is ook bekend als de city of Music, de stad van de muziek, veel beroemde componisten groeide op in de stad of wisten hier de harten van de luisteraars te veroveren. Bekende namen als Mozart, Beethoven en Haydn staan hoog aangeschreven in Wenen.

Algemene informatie

Wenen heeft voor de toerist of bezoeker van de stad ontzettend veel te bieden, de klassieke binnenstad heeft een brede selectie musea, paleizen en talrijke schitterende parken, pleinen en tuinen. Logisch dat de oude binnenstad van Wenen dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO is gezet.

Wenen is een grote stad, op 1 januari 2022 woonde er in Wenen meer dan 1,98 miljoen inwoners in de binnenstad. Het totale Bundesland Wien kent 2,5 miljoen inwoners. Wenen is een Bundesland. Het is echter wel de kleinste deelstaat van Oostenrijk.

De deelstaat heeft geen grenzen met het buitenland en is volledig omsloten door de deelstaat Nieder-Oesterreich. (Neder-Oostenrijk)

Wenen

Er is ontzettend veel te doen en te zien. Zoveel dat het niet in een stedentrip naar Wenen gaat passen. Wil je alles zien dan heb je beslist meerdere dagen nodig. Wenen heeft namelijk een rijke historie. Van 1483 tot 1806 was de stad namelijk de hoofdstad van het Habsburgse Rijk.

Veel van deze invloeden zijn gelukkig goed bewaard gebleven en zie je nu nog terug in de stad. Maar ook de beroemde Stephansdom. Het Reuzenrad bij het Prater en de Karlskirche hebben een eervolle vermelding op de pagina met bezienswaardigheden. We gaan hier niet alle bezienswaardigheden noemen, hier schrijven we binnenkort een uitgebreide extra pagina over. Hou deze website dus goed in de gaten

Muzikaal Wenen

Muziek en Wenen is een ideale combinatie, over het algemeen wel klassieke muziek. Ieder jaar is de Oostenrijkse hoofdstad het middelpunt van belangstelling tijdens het Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philamoniker in de beroemde musikverein.

Wie de kans krijgt moet een keertje gaan kijken bij een concert. Wenen is natuurlijk de stad van de muziek, alle beroemde en bekende componisten hebben hier gewoond, muziek geschreven en ten oren gebracht. Bekende namen zijn Beethoven, Haydn, Mozart, Schubert. Strauss en Brahms.

Musea in Wenen

Ben je een kunstliefhebber? Dan moet je echt naar Wenen, je kunt hier echt dagen vullen met het bekijken van musea. Het prachtige Albertina bijvoorbeeld, of het moderne MQ (MuseumQuartier) het gaat te ver om alle musea hier te beschrijven, dus maken we daar binnenkort een eigen pagina over.

Viennapass

Met de Viennapass krijg je in Wenen gratis toegang tot bijna alle attracties. Alle bezienswaardigheden in de Hofburg zijn in ieder geval ingegrepen bij deze handige kaart waarmee je tevens onbeperkt gebruik kunt maken van de hop-on hop-off bus.  De kaart kun je voor één of meerdere dagen aanschaffen en hoe  meer dagen hoe goedkoper de kaart uiteindelijk wordt.  De Viennapass is al beschikbaar vanaf € 59,- per persoon per dag.

Bestel de Viennapass online, dan heb je altijd de laagste prijs en kun je direct gebruikmaken van de kaart.

Paleizen in Wenen

Kastelen in Wenen - Schloss Schonbrunn

Als je als stad zolang de hoofdstad van een gigantisch gebied bent geweest dan zijn er paleizen. Wenen telt er heel wat. De Hofburg, Schloss Schönbrunn, en Schloss Belvedere zijn zomaar wat namen. We gaan ook de kastelen en paleizen van Wenen op een eigen pagina beschrijven.

Winkelen in Wenen

Wenen

Wie van winkelen houdt, is in Wenen aan het goede adres. De binnenstad is een paradijs voor liefhebbers van dure merken. Op de Kohlmarkt vind je veel juweliers en een bijzondere winkel, namelijk een culinair paradijs van Julius Meindl.

Het Goldenes Quartier is het dure hoekje van Wenen, veel designerlabels, en veel luxe winkels. Het zou zo maar eens kunnen dat je hier een beroemdheid tegen het lijft loopt of ondersteboven wordt gelopen door één van de vele lijfwachten.

De Marihilferstrasse, ook wel de Mähu genoemd, is de langste winkelstraat van Wenen. Alle bekende modelabels in de verschillende prijsklassen hebben hier een winkel er is er ook een Hema. Tussen het winkelen door is het leuk om te stoppen bij één van de leuke cafés voor een echte Wiener Melange en een passend gebakje.

Markten zijn er ook genoeg in Wenen, op de Naschmarkt vindt je zes dagen in de week een internationaal aanbod van groente, fruit en specerijen. Bij veel stalletjes kun je je aankopen, ook direct op eten. De Naschmarkt is tegenwoordig ook een grote biologische markt met veel streek en lokale producten van boeren uit de omgeving van Wenen, een bezoek is zeker de moeite waard.

Hoe kom je in Wenen

Wenen is makkelijk bereikbaar vanuit Nederland en België. De autorit is echter wel een lange en vermoeide rit ondanks dat je voornamelijk over de autobahnen zoeft. Vergeet niet dat je voor de autobaan in Oostenrijk een tolvignet nodig hebt.

Naar Wenen met de trein

Vanuit Nederland is Wenen via de hogesnelheidstreinen van de Duitse Bahn en de ÖBB binnen 11 uur te bereiken vanaf Utrecht. Je dient dan wel over te stappen in München. Treinkaartjes zijn niet echt voordelig, en omdat de treinreis vrij lang duurt, is het vliegtuig vaak een sneller en voordeliger alternatief. Wie toch met de trein wil reizen kan het beste terecht op de website van NS international. Tegenwoordig kun je ook comfortabel met de nachttrein vanuit Amsterdam naar Wenen. Boek de tickets voor de Nightjet wel op tijd want de nachttrein is erg populair als milieubewust alternatief voor het vliegtuig naar Wenen.

Met het vliegtuig naar Wenen

De snelste optie om naar Wenen te komen is het vliegtuig. Zelf vlieg ik meerdere keren per jaar naar de Oostenrijkse hoofdstad en in minder dan 2 uur sta je bij de Stephansdom in de binnenstad. Vanaf Amsterdam en Rotterdam vertrekken dagelijks meerdere rechtstreekse vluchten naar Wenen.

KLM en Austrian Airlines verzorgen deze vluchten. Woon je in de grensstreek met Duitsland of België kijk dan ook even bij de luchthavens in de buurt. Vooral Keulen en Düsseldorf zijn interessante voordelige luchthavens.

Vanaf de Luchthaven in Wenen kun je met de CAT (City Airport Train) binnen 15 minuten in de binnenstad zijn. De voordeligste tickets zoek je natuurlijk op de website van KLM.

Met de auto naar Wenen

De reistijd met de auto is ongeveer 11 uur zonder tussenstops, het grootste deel van de route gaat over de Duitse Autobahn. Zodra je de grens met Nederland bent gepasseerd volg je de A3 richting Passau en vervolgens in Oostenrijk de snelwegen naar Wien. Het is een beste zit en vooral na Nürnberg is de Autobahn A3 een vermoeiend lang en saai stuk snelweg.

Ik kies er dan ook voor om te overnachten, dat zorgt er ook voor dat je uitgerust in Wenen aankomt. Aangekomen in de Oostenrijkse hoofdstad begint het volgende probleem. Waar parkeer je je auto? Rondom de stad zijn diverse P+R terreinen aangelegd. Hier kun je voordelig parkeren en verder reizen met het openbaar vervoer. Veel hotels hebben ook een parkeergarage, alleen de prijzen zijn hoog.  

Het openbaar vervoer in Wenen

Wenen

In Wenen zelf heb je geen auto nodig, het openbaar vervoer in de stad is perfect geregeld. Met de Viennacard of Wienkarte kun je gedurende de dag onbeperkt gebruikmaken van al het openbaar vervoer in de stad. De U-bahn (Metro) van Wenen is een efficiënt en gebruiksvriendelijke manier om de stad te verkennen.

Overnachten in Wenen

Zoals je mag verwachten van een wereldstad zijn er in Wenen honderden hotels. Van eenvoudig (noem het spartaans) tot super-de-luxe (ik noem hotel Sacher) Het gaat te ver om al deze hotels te gaan benoemen op deze site. Ik heb wel een top 10 van hotels in Wenen in de planning. Deze kun je binnenkort dus lezen op deze website.

Lees ook de hotelreview van het 25 hours hotel in Wenen