Hundertwasser in Oostenrijk

Friedensreich Hundertwasser met recht een persoonlijkheid, zijn gedachtegoed zie je overal in Oostenrijk op de meest bijzondere plekken terug. Soms opvallend en soms moet je er even voor op zoek. Stuk voor stuk vallen zijn kunstige bouwwerken op. Veel kleur en vooral veel groen elementen kenmerken zijn stijl.

Dat Oostenrijk verliefd is op zijn bouwwerken is goed te zien. Van tankstations tot woonhuizen en van kuurorden tot markthallen. Niet alleen in Oostenrijk is men gecharmeerd van zijn bouwstijl. Ook in Duitsland kom je diverse creaties van friedensreich Hundertwasser tegen zoals het hotel “Die Grüne Zitadelle”  in Magdenburg en het Ronald McDonald-Haus in Essen.

Het Hundertwasserhaus in Wenen

in 1983 werd begonnen met de bouw van het Hundertwasserhaus in Wenen, Misschien wel één van zijn bekendste bouwwerken, het wooncomplex is meer dan uniek en kent 52 woningen welke stuk voor stuk ook nog in gebruik zijn als woning. op de begane grond vindt je een aantal winkeltjes en een klein museum. De woningen zijn niet te bezichtigen (privacy) Op het dak van het wooncomplex is een klein park aangelegd met ongeveer 250 bomen. een typisch kenmerk van zijn bouwstijl.

Het Hundertwasserhaus mag ieder jaar rekenen op enkele honderdduizend bezoekers, en behoord dan ook tot de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Wenen.

Bad Blumau

Tijdens de jaren zeventig werd er hevig gezocht naar aardolie in Oostenrijk, ook in Bad Blumau. Echter vond men geen olie maar een heet water bron. kokend water spoot met grote druk uit het 3.000 meter diepe boorgat.  Het boorgat werd direct weer gesloten maar niet vergeten. In 1992 besloot Robert Rogner samen met Friedensreich Hundertwasser hier een hotel met kuuroord te ontwikkelen. Het water heeft namelijk ook een heilzame werking.  Het hotel en het kuuroord is inclusief de parken 40 hectare groot.  In 1993 werd begonnen met de bouw van het kuuroord welke in 1997 werd geopend. Het complex bestaat uit bonte vormen en kleurrijke gevels en natuurlijk zijn de daken voorzien van veel groen.  De 330 zuilen welke het bouwwerk onderscheiden zijn stuk voor stuk uniek net als de meer dan 2.400 ramen.

Bad Blumau is een hotel, je kunt dus in één van de (luxe) kamers overnachten, meer informatie over Bad Blumau

Hundertwasserkirche

Hundertwasser kirche Bärnbach

De Rooms-katholieke Pfarrkirche in het Steirische Bärnbach wordt ook wel de Hundertwasserkirche genoemd. De kerk werd na de tweede oorlog herbouwd en in 1987 door Friedensreich Hundertwasser omgebouwd.

De strenge klassieke stijl werd doorbroken met veel kleurige vlakken uit keramiek en mozaïeken. De vergulde uivormige koepel op de toren is een opvallende verschijning in de omgeving. Van binnen is de kerk redelijk sober.

In de Steiermark vindt je zowiezo veel van Friedensreich Hundertwassers ontwerpen.

Vuilverbranding-installatie Wenen

Het grootste deel van het afval uit Wenen en omgeving wordt verbrandt in één van de drie vuilnisverbrandingsinstallaties rondom de stad. Vanzelfsprekend wordt de vrijgekomen warmte gebruikt voor het verwarmen van 60.000 huishoudens in Wenen en het ziekenhuis.

De schoorsteen van de installatie werd door Hundertwassser voorzien van een goudkleurige bolvorm en de toren zelf werd met een mozaïek aangekleed. De gevels werden kleurrijk beschilderd en natuurlijk ontbreken de typerende bollen niet op het bouwwerk.  Op het dak van de installatie zijn vindt je veel bomen en gras.

Hundertwasser wegrestaurant

Hundertwasser restaurant langs de A2

Langs de Oostenrijkse Sudautobahn van Wenen naar Graz heeft ten hoogte van Bad Fischau een wegrestaurant in Hundertwasser stijl. Sinds 2012 is het restaurant een Mc Donalds gevestigd met een McCafe. Ook al ben je geen fan van het Amerikaanse Fastfood restaurant, dit tankstation en wegrestaurant moet je gewoon even gezien hebben.

Natuurlijk kun je er ook gewoon even stoppen voor een sanitaire stop. Zelfs de toiletten in het gebouw zijn namelijk in Hundertwasser-stijl uitgevoerd. Het gebruik van de toiletten kost wel 50 cent, deze krijg je weer terug als je een burger of een kop koffie koopt.

terug

Lente in Oostenrijk

Brand Gleinalmtunnel

volgende