Hundertwasser in Oostenrijk

Friedensreich Hundertwasser met recht een persoonlijkheid, zijn gedachtegoed zie je overal in Oostenrijk op unieke plekken terug. Soms opvallend en soms moet je er even voor op zoek. Stuk voor stuk vallen zijn kunstige bouwwerken op. Veel kleur en vooral veel groen elementen kenmerken zijn stijl.

Hundertwasser in Oostenrijk

Dat Oostenrijk verliefd is op zijn bouwwerken is goed te zien. Van tankstations tot woonhuizen en van kuurorden tot markthallen. Niet alleen in Oostenrijk is men gecharmeerd van zijn bouwstijl. Ook in Duitsland kom je diverse creaties van Friedensreich Hundertwasser tegen zoals het hotel “Die Grüne Zitadelle”  in Magdenburg en het Ronald McDonald-Haus in Essen.

Het Hundertwasserhaus in Wenen

In 1983 werd begonnen met de bouw van het Hundertwasserhaus in Wenen, Misschien wel één van zijn bekendste bouwwerken. Het wooncomplex is meer dan uniek en kent 52 woningen die stuk voor stuk ook nog in gebruik zijn als woning. Op de begane grond vind je enkele winkeltjes en een klein museum. De woningen zijn niet te bezichtigen in verband met de privacy van de bewoners. Op het dak van het wooncomplex is een klein park aangelegd met ongeveer 250 bomen. Een typisch kenmerk van zijn bouwstijl.

Het Hundertwasserhaus mag ieder jaar rekenen op enkele honderdduizend bezoekers en behoort dan ook tot de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Wenen .

Bad Blumau

Tijdens de jaren zeventig werd er hevig gezocht naar aardolie in Oostenrijk, ook in Bad Blumau. Men vond geen olie maar een heetwaterbron. Kokend water spoot met grote druk uit het 3000 meter diepe boorgat. 

Het boorgat werd direct weer gesloten maar niet vergeten. In 1992 besloot Robert Rogner samen met Friedensreich Hundertwasser hier een hotel met kuuroord te ontwikkelen. Het water heeft namelijk ook een heilzame werking.  Het hotel en het kuuroord is inclusief de parken veertig hectare groot. 

In 1993 werd begonnen met de bouw van het kuuroord dat in 1997 geopend werd. Het complex bestaat uit bonte vormen en kleurrijke gevels en natuurlijk zijn de daken voorzien van veel groen.  De 330 zuilen die het bouwwerk onderscheiden zijn stuk voor stuk uniek net als de meer dan 2400 ramen.

Bad Blumau is een hotel, je kunt dus in één van de (luxe) kamers overnachten, meer informatie over Bad Blumau. Het kuuroord is trouwens al jaren beoordeeld als beste wellneshotel van Oostenrijk. Tijdens je zoektocht naar Hundertwasser in Oostenrijk mag een overnachting hier eigenlijk niet ontbreken.

Hundertwasserkirche

Hundertwasser Kirche Barnbach

De Rooms-katholieke Pfarrkirche in het Steirische Bärnbach wordt ook wel de Hundertwasserkirche genoemd. Is een ander voorbeeld van één van de bouwwerken van Hundertwasser in Oostenrijk. De kerk werd na de tweede oorlog herbouwd en in 1987 door Friedensreich Hundertwasser omgebouwd.

De strenge klassieke stijl werd doorbroken met veel kleurige vlakken uit keramiek en mozaïeken. De vergulde uivormige koepel op de toren is een opvallende verschijning in de omgeving. Van binnen is de kerk redelijk sober.

In de Steiermark vindt je sowieso veel van Friedensreich Hundertwasser zijn ontwerpen.

Vuilverbrandingsinstallatie Wenen

Het grootste deel van het afval uit Wenen en omgeving wordt verbrand in één van de drie vuilnisverbrandingsinstallaties rondom de stad. Vanzelfsprekend wordt de vrijgekomen warmte gebruikt voor het verwarmen van 60.000 huishoudens in Wenen en een ziekenhuis.

De schoorsteen van de installatie werd door Hundertwassser voorzien van een gouden bolvorm en de toren zelf werd met een mozaïek aangekleed. De gevels werden kleurrijk beschilderd en natuurlijk ontbreken de typerende bollen niet op het bouwwerk.  Op het dak van de installatie zijn vind je veel bomen en gras.

Hundertwasser wegrestaurant

Hundertwasser wegrestaurant

Langs de Oostenrijkse Sudautobahn van Wenen naar Graz heeft ten hoogte van Bad Fischau een wegrestaurant in Hundertwasser stijl.

Sinds 2012 is het restaurant een McDonald’s gevestigd met een McCafe. Ook al ben je geen fan van het Amerikaanse Fastfood restaurant, dit tankstation en wegrestaurant moet je gewoon even gezien hebben.

Natuurlijk kun je er ook gewoon even stoppen voor een sanitaire stop. Zelfs de toiletten in het gebouw zijn namelijk in Hundertwasser-stijl uitgevoerd. Het gebruik van de toiletten is niet gratis, bewaar wel het bonnetje. Je krijgt namelijk de kosten voor je sanitaire stop weer terug als je een kop koffie of een burger koopt.

terug

10 tips voor de F1 Oostenrijk 2023

Besparen op je reis naar Oostenrijk

volgende