Villach

De tweede stad van Karinthië. Villach is na Klagenfurt met 59.000 inwoners een gezellige stad met een rijkelijke Italiaanse invloed. Villach ligt aan de rivier de Drau en is omgeven door de uitlopers van de Alpen.  De Geschiedenis van Villach gaat heel ver, in 1348 werd een groot deel van de stad verwoest door een zware aardbeving. Helaas bleef de stad andere rampen niet bespaard, 300 jaar later in 1690 kreeg de stad opnieuw te maken met een aardbeving en zware branden. In de 16de eeuw zorgde de eerste burgemeester van de stad voor de wederopbouw. Gelukkig zijn er veel monumentale panden bewaard gebleven in de prachtige binnenstad van Villach.

De italiaanse flair zie en proef je overal in de stad, Dolce Vita, geniet van het leven is het motto van de inwoners van Villach.

Dankzij de ligging van de Ossiacher See aan de rand van de stad is de stad geliefd bij watersporters met tientallen watersportmogelijkheden.

Bezienswaardigheden

In en om Villach zijn genoeg leuke dingen te zien en te doen. We hebben er een paar voor je uitgelicht.

Binnenstad van Villach

Het oude centrum van de stad rondom de Hauptplatz en Kirchenplatz is zeker het bekijken waard, de kerktoren van de St. Jakobskirche is 94 meter hoog en daarmee de hoogste kerktoren van Karinthië.  Tijdens de zomermaanden is de oude binnenstad gevuld met gezellige terrassen en kun je volop genieten van de zon en je heerlijke drankje. De binnenstad van Villach bestaat uit veel huizen uit de barokke periode. Deze herken je direct aan de gevels in de pastelkleuren. Naast de bekende winkelketens vind je in het centrum van Villach ook veel leuke winkeltjes met Oostenrijkse kleding en hebbedingetjes. Verder tref je naar de bekende fastfood-restaurants ook gezellige en knusse Oostenrijkse restaurants aan.

Aan de oevers van de Drau kun je ook heerlijk slenteren en zijn diverse restaurants en cafes te vinden waar je van een lekker drankje kunt genieten. Het centrum van Villach is niet groot en buiten het hoogseizoen is het centrum niet overdreven druk.

Atrio Winkelcentrum

Wie niet slaagt in het oude stadscentrum kan altijd nog naar het Atrio winkelcentrum aan de zuidkant van de stad. Een overdekt winkelcentrum met ruim 90 winkels en restaurants. Je treft hier voornamelijk de bekende labels aan zoals Northland (buitensport kleding) New Yorker, Holister en Vero Moda. Een opvallende highlight van het winkelcentrum die ik als voormalig landmeetkundige/cartograaf wel kan waarderen is de reusachtige luchtfoto van Karinthië in het midden van het winkelcentrum waar je overheen kunt lopen en je hotel of camping kunt opzoeken. Boodschappen kun je trouwens doen in de grote Interspar direct in het winkelcentrum. Parkeren is gratis en er zijn ook oplaadpunten voor je e-auto.

St. Jakobskirche

De gotische kerk in de binnenstad met een toren van 95 meter hoog is een blikvanger in het centrum van Villach . In de zomermaanden en tijdens bijzondere gelegenheden kun je tegen betaling de toren beklimmen en word je na de klim beloond op een prachtig uitzicht over de stad. In de boeken wordt de kerk voor het eerst in 1130 genoemd. Volgens archeologen was dat na de bouw van twee eerdere kerken op dezelfde plek. Tijdens een aardbeving in 1348 storte grote delen van de kerk in, alleen de toren heeft de aardbeving overleefd.

Villacher Fasching

Villach heeft een extra jaargetijde. In januari en februari staat de stad letterlijk weken lang op zijn kop en in het teken van carnaval (Fasching op zijn Oostenrijks). Meer dan 100 carnavalsgroepen trekken op Fasschingssamstag door de stad met prachtige kleding. Ieder jaar kijken ruim 20. 000 bezoekers toe hoe men in Villach dit spektakel viert.

Burg Landskron

Burg landskron

De Burg Landskron is een kasteel/slot aan de noordoostelijke kant van Villach. Het kasteel staat op een rots 135 meter hoog.  Tijdens de zomermaanden worden er in het slot roofvogelshows gegeven. Het gebied en de rotsen rondom het kasteel worden al sinds 800 voor Christus bewoond.  Nu is het kasteel een bezienswaardigheid die je kunt bezoeken, vanaf de terrassen heb je een prachtig uitzicht over Villach en de Karawanken.  In het kasteel zelf zijn 3 restaurants ondergebracht, waaronder het Haubenlokal (sterrenrestaurant) Kronenzaal.

Rondom de Burg leven op de “Affenberg” diverse apen in de vrije natuur. Je kunt het park wel vergelijken met de Apenheul.

Meer informatie: www.burg-landskron.at

Villach met kinderen

Villach en de omgeving zijn ideaal voor een gezinsvakantie, een dagje naar de bovenvermelde Burg Landskron vinden kinderen die nog in het ridder en prinsessen tijdperk zijn ideaal. Een andere leuke activiteit in de omgeving van Villach is de Märchenwandermeile. Deze drie kilometer lange sprookjeswandeling. Onderweg bedwing je één van de langste hangbruggen van Oostenrijk. De wandeling is makkelijk te doen met een kinderwagen.

Gezinsvriendelijke accommodaties

Rondom Villach zijn diverse gezinsvriendelijke accommodaties te boeken

Jeudherberg - Nockberge Karinthië Villach

De jeugherberg Jufa Nockberge ligt een stukje buiten Villach in een prachtige omgeving die uitnodig voor wandelingen en leuke buitensport activiteiten in de omgeving. Deze vriendelijke jeugdherberg beschikt over familiekamers en goede voorzieningen voor gezinnen.

Landal Bad kleinkirchheim in de zomer

Landal Bad Kleinkirchheim is één van de twee vakantieparken van Landal in Karinthië. Het gezinsvriendelijke vakantiepark is ideaal voor een uitstapje naar Villach en natuurlijk de meren rondom het park zoals de Millstäter see en de Ossiacher see.