Stift Admont grootste kloosterbibliotheek ter wereld

De allergrootste klooster bibliotheek van de wereld ligt in het dorpje Admont. Een klein dorpje met net geen 2.500 inwoners gelegen aan de westkant van het nationaal park Gesause. Admont is niet alleen bekend vanwege de boekentempel van wereldniveau maar ook als universiteit voor bergbeklimmers.

De benedikterstift van Admont

Een rijke verzameling aan boeken, meer dan 200.000 waarvan het grootste deel meer dan 500 jaar oud is. 1.400 handgeschreven verven, en talloze andere kunstvoorwerpen zijn te zien in de bibliotheek van Stift Admont. De Benedikterstift (klooster) is het oudste nog bestaande klooster van de Steiermark en een belangrijk centrum op het gebied geestelijke verzorging, cultuur maar ook op voor de landbouw in de regio.

Admont klooster bibliotheek

De abdij werd in 1074 door de aartsbisschop van Salzburg Gebhard gebouwd de abdij beschikt over torens van meer dan 70 meter en brandde in 1885 tot de grond toe af. Na de brand werd alles in een neogotische stijl weer herbouwd.

Het achtste wereldwonder?

Stel je even voor, 72 meter lang, 14 meter breed en 13 meter hoog. De boekentempel van Admont is indrukwekkend. Niet alleen in cijfers ook in het echt. Dankzij de 48 grote ramen is het in de bibliotheek verrassend licht. Let ook goed op de details in de fresco’s die op verschillende plekken zijn aangebracht. Met de fresco’s zoekt men naar de verbinding tussen religie en wetenschap.

Nu proberen de monniken alle boeken te conserveren, de boeken zijn in de jaren aangetast door insecten zoals zilvervisjes, kevers en andere beestjes die je liever niet tegenkomt in één van de oudste boeken collecties ter wereld. Met uiterste precisie worden de boeken schoongemaakt. Een woordgrapje is hier wel op zijn plaats wat dit noem je nu monnikenwerk.

Monniken

Ora et labora et lege – Bid, werk en lees, dat is het motto van de monniken van Stift Admont, Werken doen ze keihard niet alleen in het klooster. De stift is namelijk ook eigenaar van een eigen skigebied (Kaiserau onderdeel van de Schneebergbaren), een wijngoed in Slovenië, een houtbewerkingsbedrijf en een investeringsmaatschappij in vastgoed. Bij elkaar werken er meer dan 1.000 mensen voor de stift.

Leuk feitje, de stift heeft ook 8 kleine waterkrachtcentrales en één biomassacentrale waarmee de stroom voor de volledige stift en de vier dorpen in de buurt wordt opgewekt.

Wat kun je verder doen in Admont

Naast dat je niet om een bezoek aan het klooster ontkomt is er in de regio nog veel meer te doen. Vooral bergsporten zijn populair. Admont is namelijk het vertrekpunt voor veel wandelingen in het nationaal park de Gesäuse. In het dorpscentrum zijn meerdere goede gasthauser te vinden met stuk voor stuk een uitstekende keuken en waar je heerlijk culinair verrast wordt.

Geologisch museum

Een reis door de tijd maak je in het geologisch museum, je krijgt op een innovatieve en zeer leuke manier uitleg over het ontstaan van het natuurgebied de Gesäuse, wetenschap wordt hier met behulp van animaties en beleving gecombineerd.

Perfect dus om met kinderen te bezoeken. Zelfs een virtuele klettersteig (alpine wandel/klim route) hoort tot het museum. Hier kun je testen hoe het zit met je hoogtevrees.

Naast informatie en veel interactie kun je bij het museum ook een fiets huren om het park te ontdekken. Er is tevens een gezellig restaurant.

Informatie

Openingstijden: 1 mei tot 31 oktober dagelijks van 10.00 – 18.00

Website: www. gesaeuse.at/poi/nationalpark-pavillon-gstatterboden

Overnachten in Admont

er zijn een aantal hotels en gasthauser in Admont, voor gezinnen is de gezellige jeugdherberg in Schloss Röthelstein een unieke plek. De gezinskamers zijn ruim opgezet.

Meer hotels/accommodatie in Admont

kamperen in Admon

In de omgeving is ook de gezellige kleine camping “Campingplatz Forstgarten” te vinden, deze camping wordt beheerd door de Steiermarkische Landforste (vergelijkbaar met Staatsbosbeheer) De camping ligt op één van de mooiste plekken in het nationaal park de Gesäuse en beschikt over kampeerplekken voor tent, caravan en camper. Daarnaast is er een kleine winkel met regionale producten en kun je er kleine eenvoudige cabins huren.