26 Oktober National Feiertag Oostenrijk

De datum 26 oktober markeert een belangrijke gebeurtenis in Oostenrijk, en op deze dag wordt de National Feiertag (Nationale Feestdag) gevierd. Deze nationale feestdag herinnert aan het moment waarop Oostenrijk zijn verklaring van eeuwige neutraliteit aflegde. Deze historische verklaring werd op 25 oktober 1955 ondertekend, nadat de laatste geallieerde troepen het land hadden verlaten. Na de Tweede Wereldoorlog was Oostenrijk tien jaar lang bezet geweest door de geallieerden.

De Anschluss – annexatie door Duitsland

Het is belangrijk om te weten dat Oostenrijk zelf niet rechtstreeks betrokken was bij de oorlog als een afzonderlijk land. Het raakte betrokken nadat het in 1938 door Duitsland werd geannexeerd in de gebeurtenis die bekend staat als de Anschluss.

Hoewel De man waarvan we de naam op deze website niet uitspreken Oostenrijk als een integraal onderdeel van Duitsland beschouwde, verschilde dit standpunt van dat van de geallieerden. Na de oorlog, in de Verklaring van Moskou van 30 oktober 1943. Stelden de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Sovjet-Unie dat Oostenrijk het eerste slachtoffer van agressie was en dat het land na de oorlog zou worden bevrijd van de Duitse overheersing.

Bezetting en verdeling

Op 13 april 1945 werd Wenen veroverd door het Rode Leger, en op 27 april 1945 werd Oostenrijk verdeeld onder de vier geallieerde landen: de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, de Sovjet-Unie en Frankrijk. Zelfs Wenen werd, naar het voorbeeld van Berlijn, in vier zones verdeeld en het historische stadscentrum werd gezamenlijk bestuurd door deze vier landen. Het werd ook afgesproken dat Oostenrijk ongewapend en neutraal zou blijven.

Als onderdeel van deze overeenkomst kreeg Oostenrijk een vorm van neutraliteit, en deze neutraliteit is tot op de dag van vandaag grotendeels behouden. Desondanks heeft Oostenrijk deelgenomen aan diverse vredesmissies en zelfs enkele vredesmissies van de NAVO. Hoewel Oostenrijk tot op de dag van vandaag niet is aangesloten bij de NAVO, net als Zweden, Ierland, Malta, Finland en Zwitserland. Oostenrijk was er dan ook niet over te spreken dat tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië het Oostenrijkse luchtruim werd gebruikt door de straaljagers van de NAVO.

Wat kun je verwachten op 26 oktober National Feiertag in Oostenrijk

26 Oktober National Feiertag Oostenrijk

Op de Nationale Feestdag zijn eigenlijk alle winkels gesloten, en ziekenhuizen, apotheken en andere medische dienstverleners draaien een dienstregeling vergelijkbaar met die op zondag. Musea in grote steden zijn echter vaak geopend, maar hanteren doorgaans de openingstijden die gebruikelijk zijn op zondag.

Normaal gesproken is Wenen het toneel van verschillende (militaire) festiviteiten ter ere van deze dag. Veel van de ministeries in Wenen zoals het Bundeskanzleramt, het Finanzministerium en het Auenministerum houden op 26 oktober een open dag. Op diverse plekken in Wenen laat de Oostenrijkse landmacht (Bundesheer) zien wat ze in huis heeft. Ondanks dat Oostenrijk geen deelnemer is van de NAVO beschikt het wel over een goed leger. Lees meer over het programma op 26 oktober (in het Duits)

terug

Reizen in stijl: Business Class in de Railjet treinen van de ÖBB

Top 10 skigebieden in Oostenrijk 2023/2024

volgende