Als geen ander vakantieland is Oostenrijk goed bereikbaar met de auto, en kom je onderweg de mooiste plekken en natuurgebieden tegen. Maar hoe kom je deze zomer nu zo snel mogelijk in Oostenrijk met de auto?
De beste route naar Oostenrijk vanuit Nederland en België hebben we voor je op een rijtje gezet. Aangevuld met leuke hotels om onderweg te stoppen.
Wat is de beste route naar Oostenrijk met de auto?

Natuurlijk hangt de beste route naar Oostenrijk af van enkele factoren waar we niet altijd invloed op hebben. Het weer, de werkzaamheden en het vakantieseizoen kunnen de reistijd op een vervelende manier beïnvloeden. In dit artikel dan ook handige tips hoe je de reistijd naar Oostenrijk kunt beperken.
De Beste route naar Oostenrijk vanuit Nederland
We nemen voor de snelste en beste reisroute naar Oostenrijk vanuit Nederland Utrecht als middelpunt. Kom je uit het noorden dan weet je waarschijnlijk zelf wel hoe je snel op de juiste snelwegen in Duitsland komt. Idem voor iedereen die in Limburg en Brabant wonen.
De Beste en snelste route vanuit Nederland is deze zomer zonder twijfel de A3, deze loopt vanaf de grensovergang bij Zevenaar door tot Passau en wie richting Tirol en Karinthië reist neemt net na Neurenberg de A9 richting München. Dit wordt trouwens ook wel de Rechtrheinische route genoemd.
Een Alternatief voor de route naar Tirol en Karinthië is de A61 richting Karlsruhe. Daarmee vermijd je de drukte bij München, al is de reistijd op deze route wel iets langer. Deze route naar Oostenrijk is ook wel bekend als de Linksrheinische route.
Naar Karinthië kun je ook de route nemen over de A61 naar de A6 richting Neurenberg. Dan verder op de A9 richting München. Je mist dan het drukke knooppunt Karlsruhe/Pforzheim. Wie naar Tirol wil rijden zou dan halverwege alsnog de A7 kunnen kiezen. Deze tip kwam binnen via onze facebook pagina..
Vanwege de langdurige werkzaamheden aan de A45 (De Sauerlandroute) noemen we deze route dit jaar niet in het overzicht. Daar is één van de bruggen afgekeurd en de omleidingsroute is regelmatig in het weekeind overbelast. Waardoor de reistijd behoorlijk met meer dan een uur vertraging kan oplopen.
De beste route naar Oostenrijk vanuit België
Voor onze belgische lezers nemen we Brussel als middelpunt.
Vanuit België is het slim om te kiezen voor de route via de A8 Deze brengt je snel naar Oostenrijk. Je kunt er nog voor kiezen om via Luxemburg te rijden. Dan kun je nog even de tank volgooien met goedkope benzine en alvast wennen aan de brandstofprijzen in Oostenrijk.Deze zijn verhoudingsgewijs ook laag vergeleken met de prijzen in België. Afhankelijk vanwaar je moet zijn in Oostenrijk Kun je bij Ulm een keuze maken van je vervolg route.
Tol onderweg?
Op de autowegen in Duitsland betaal je geen tol, (maar niet als je auto + aanhanger zwaarder is dan 3,5 ton (dan heb je een tol kastje nodig). Voor de autobanen in Oostenrijk heb je een vignet nodig. Deze kun je vooraf online bestellen op de website van Asfinag.at (betalen gaat makkelijk met PayPal of een creditcard) vergeet niet dat je deze minstens 14 dagen vooraf al koopt. Je kunt de vignetten ook kopen in de webshop van de ANWB, echter rekenen zijn ondanks dat je lid bent voor een digitaal vignet een kleine vergoeding voor de administratie.
De snelwegen in Duitsland

Hoe je het ook bekijkt, de snelste reisroute naar Oostenrijk gaat via Duitsland. De snelwegen (ook wel de autobahn genoemd) zijn een snelle manier om in Oostenrijk te komen. De meeste wegen zijn in een goede conditie en bij drukke steden vaak uitgebouwd tot 3 tot 4-baans wegen.
Op veel stukken van de Duitse autobaan is er geen snelheidslimiet. Dit schiet dus lekker op. Maar je verbruikt ook meer brandstof. Helaas komen deze stukken steeds minder voor en dan is het goed opletten op je snelheid want ook in Duitsland wordt door de politie gecontroleerd op snelheid.
Als er geen snelheidsbeperking is de advies snelheid 130 kilometer per uur. Probeer zoveel mogelijk van de linkerbaan te blijven, voor je het weet hangt er een snelle Duitser op je bumper die wild met zijn lichten knippert dat je aan de kant moet.
De beste vertrektijd naar Oostenrijk
De vroege vogel vangt de worm, dus wie vroeg vertrekt, is vroeg in Oostenrijk en vaak ook nog sneller. Probeer je vertrektijd zo te plannen dat je niet in de spitstijden bij een grote stad aankomt. Hieronder tref je mijn beste tips aan:
Rij ’s nachts naar Oostenrijk: Het is niet mijn favoriete tijdstip om te rijden, vooral als het regent is het geen pretje. Het is echter wel rustig op de snelwegen in Duitsland. Er is vooral vrachtverkeer van de posterijen en pakketbezorgers onderweg en verder een enkele nachtwerker. Nadeel kan zijn dat ook bijzonder transport ’s nachts rijdt. Het kan dus maar zo zijn dat je 100 kilometer achter een breed transport hangt wat je niet mag inhalen.
Rij op zondag: Op zondag tussen 0.00 en 22.00 mag er in Duitsland geen vrachtverkeer onderweg zijn (behalve met bederfelijke waren zoals levensmiddelen, bloemen en vee) Dat scheelt aanzienlijk in de verkeersdrukte en dat schiet dus lekker op. Helemaal als je vroeg vertrekt.
Boek een overnachting onderweg: De rit naar Oostenrijk kan best lang zijn en vermoeid reizen is een slecht begin van je vakantie. Overweeg dus eens een overnachting in te plannen tijdens de reis naar Oostenrijk. Langs de snelweg vind je tientallen goede hotels met betaalbare prijzen. We hebben onze favoriete hotels voor je op een rijtje gezet.
Lees ook: hotels onderweg naar Duitsland.
Check de wegwerkzaamheden
De Duitse snelwegen worden op veel plekken verbreed en bruggen worden vervangen. Dat zorgt voor langdurige werkzaamheden en het kan voorkomen dat in de weekeinden een deel snelweg wordt afgesloten. Deze afsluitingen zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Controleer dus voor vertrek met bijvoorbeeld Google maps of er een weg afsluiting is onderweg.
Tanken onderweg

De benzineprijzen vliegen alle kanten op momenteel. Zodra je in Oostenrijk bent spring je waarschijnlijk een gat in de lucht want de prijzen liggen daar een flink stuk lager (reken met 40 a 50 cent per liter op benzine). Tank echter niet op een parkeerplaats aan de snelweg dan zijn de prijzen namelijk wel hoog. Zoek dus altijd een tankstation wat verder van de snelweg op. Dat scheelt je al snel één of twee tientjes op een volle tank.
Dit geldt trouwens niet alleen in Oostenrijk. Ook in Duitsland zijn de brandstofprijzen langs de autobaan soms wel 40 cent hoger dan bij een tankstation wat verder van de snelweg.
Lees ook: Alles over de brandstofprijzen in Oostenrijk.
Controleer je auto voor vertrek
Natuurlijk is je auto in tip-top conditie als je naar Oostenrijk reist. Controleer voor vertrek nog even of je verbandtrommel compleet en niet over de houdbaarheidsdatum is controleer ook of je gevarendriehoek en voldoende vestjes voor alle inzittende aanwezig zijn.
Dit is namelijk typisch zo’n ding waar de Oostenrijkse Politie graag op controleert. Natuurlijk zijn je banden in een goede conditie en vul je de ruitensproeiervloeistof voor vertrek even bij.
Hotels onderweg naar Oostenrijk
Hieronder vind je onze favoriete hotels om te overnachten op de beste route naar Oostenrijk. Het zijn stuk voor stuk gezellige en we proberen altijd te kiezen voor een familie vriendelijk hotel. Voor je een hotel gaat boeken kun je eerst de prijzen in de omgeving bekijken met de handige website van Trivago.
Gasthof Herderich
Dit kleinschalige gasthof ligt aan de A3 bij het dorp Schlüsselfeld tussen Würzburg en Neurenberg in. Het hotel heeft moderne en verzorgde kamer en een gezellig restaurant met voornamelijk regionale gerechten op de kaart. De volgende ochtend staat al vroeg een ontbijt klaar zodat je op tijd weer kunt vertrekken. Meer informatie en direct boeken.
Hotel Brunnenhof
Ook dit hotel ligt aan de A3 precies op de helft van de route ligt in het dorp Weibersbrunn het Hotel Brunennhof. De kamers zijn ruim en goed geïsoleerd. In het restaurant kun je de hele dag terecht voor een goede stevige maaltijd. Wie ‘s avonds nog een afzakkertje wil halen kan aan de bar terecht. Het hotel heeft een grote tuin en een gezellig terras. Meer informatie en direct boeken.
Hotel Seligweiler
Aan de A8 net voor Ulm ligt hotel restaurant Seligweiler. Hier tref je betaalbare en moderne kamers aan. Leuk detail is dat de grens van twee bundeslanden dwars door het hotel loopt. Het hotel heeft 3 restaurants met een gevarieerde keuken en natuurlijk iedere ochtend een goed ontbijt. Het hotel beschikt verder over een binnenzwembad en een heerlijke sauna zodat je na je reis nog even kunt ontspannen. Meer informatie en direct boeken.
Trip inn Hotel Augsburg
Ook aan de A8 net voor Augsburg ligt het Trip Inn hotel, de kamers zijn ruim en schoon. Vriendelijke receptie en ook hier kun je na de lange reis ontspannen in de sauna. Helaas geen restaurant bij dit hotel, natuurlijk wordt er wel een goed ontbijt geserveerd. Dit hotel beschikt trouwens over familiekamers. Meer informatie en direct boeken.