Donauradweg van dag tot dag

De Donauradweg, een van Europa’s meest geliefde fietsroutes, is niet alleen een sportieve uitdaging, maar ook een culturele en natuurlijke ontdekkingstocht. Wij nemen je van dag tot dag mee langs één van de langste rivieren van Europa.

Van de kronkelende rivierbochten tot historische steden en serene natuurreservaten, elke dag op de Donauradweg onthult nieuwe facetten van Oostenrijks prachtige landschap en rijke historie.

Naarmate je verder fietst, leidt de route je langs charmante stadjes zoals Engelhartszell, beroemd om zijn Trappistenklooster, en door het Donauleiten natuurreservaat. Hier kruisen de paden van een rijke biodiversiteit en frisse lucht, waardoor je een unieke kans krijgt om de natuur op zijn best te ervaren.

Elke etappe van deze reis brengt je naar nieuwe, fascinerende plaatsen. Van Aschach, rijk aan middeleeuwse geschiedenis, tot het levendige Linz, waar geschiedenis en moderniteit hand in hand gaan. In Ottensheim en Wilhering ontdek je de charme van traditionele Oostenrijkse architectuur, terwijl de cisterciënzer abdij in Wilhering een spirituele en artistieke ervaring biedt.

De reis langs de Donauradweg is meer dan alleen fietsen; het is een reis door de tijd. In steden als Enns, Wallsee en het barokke Grein voel je de echo’s van de geschiedenis terwijl je door de eeuwenoude straten en langs historische bouwwerken fietst. Elk van deze plaatsen heeft zijn eigen verhaal te vertellen,

De laatste etappe naar Wenen, de grand finale van deze tocht. Hier verandert het landschap van rustige rivieroevers naar de levendige straten van een van Europa’s meest iconische steden. Met haar rijke geschiedenis, bruisende koffiehuizen en culturele schatten, biedt Wenen een waardige afsluiting van deze onvergetelijke fietstocht.

Elke kilometer van de Donauradweg is een uitnodiging om de pracht van Oostenrijk te ontdekken, waar natuur, cultuur en geschiedenis samenkomen in een harmonieuze symfonie van Mozart.

De Donauradweg van dag tot dag

Hieronder tref je een overzicht aan van de Donauradweg van dag tot dag. Per etape geven we informatie over de afstand, de hoogtemeters en het hoogste punt. Je kunt de fietsroute van Passau naar Wenen zowel zelf organiseren of met een reisorganisatie boeken. Bij een reisorganisatie kun je ook vaak de fiets huren.

Dag 1: van Passau/Schärding am Inn naar de Donauschlinge (40-55 km)

Schlögener Schlinge - Dag 1 donauradweg

Jouw reis langs de Donauradweg begint vandaag met frisse energie na een heerlijk ontbijt. De eerste etappe brengt je naar de indrukwekkende Donauschlinge, een natuurwonder waar je zeker naar uitkijkt. Na het verlaten van Passau, de ‘Drie-Rivieren-Stad’, fiets je richting Obernzell. Dit charmante stadje, genesteld langs de oevers van de Donau, is een perfecte plek voor een korte pauze. Geniet van het uitzicht op de rivier en misschien zelfs van een kopje koffie voordat je verder fietst.

De volgende stop is Engelhartszell, beroemd om zijn Trappistenklooster , het enige in Oostenrijk. Dit klooster biedt niet alleen spirituele rust, maar is ook bekend om zijn zelfgemaakte likeuren en kazen. De serene sfeer van het klooster, tegen de achtergrond van het weelderige groen, maakt het een onvergetelijke ervaring.

Terwijl je verder fietst, kom je door het Donauleiten natuurreservaat. Dit gebied staat bekend om zijn rijke biodiversiteit en is een paradijs voor natuurliefhebbers. Het pad door het reservaat is niet alleen een kans om de lokale flora en fauna te bewonderen, maar ook om te genieten van de frisse lucht en rust.

Het hoogtepunt van de dag is ongetwijfeld de Schlögener Schlinge of de Donauschlinge. Hier maakt de Donau een dramatische bocht van bijna 180 graden, wat een adembenemend uitzicht oplevert. Het is aan te raden om even de tijd te nemen en naar het hoogste punt te klimmen voor een spectaculair panorama over dit natuurlijke spektakel. Het uitzicht vanaf dit punt is een van de meest gefotografeerde in heel Oostenrijk en vormt een perfecte afsluiting van je eerste etappe op de Donauradweg.

Deze dag biedt een perfecte mix van natuurlijke schoonheid, culturele inzichten en fysieke activiteit, waardoor het een onvergetelijke ervaring wordt op de Donauradweg.

Afstand:40-55 km
Klimmen ▲:62 m
Dalen ▼: 84 m
Hoogste punt: 322 m
Fietstijd zonder pauzes:3:00

Dag 2: Donauschlinge naar Linz (55-60 km)

We verlaten de accommodatie in de buurt van de Donauschlinge en fietsen verder langs de oevers van de Donau.

In Aschach, een dorp met een rijke historie, kun je je onderdompelen in de sfeer van de middeleeuwen. De marktplaats is een prachtig voorbeeld van architecturale diversiteit met zijn gotische, barokke en renaissance hofjes. Neem zeker de tijd om het lokale scheepsbouw- en visserijmuseum te bezoeken, waar je een uniek inzicht krijgt in de traditionele levenswijzen langs de Donau.

Als je verder fietst, kom je door het Eferdinger Becken, bekend om zijn uitgestrekte groenteteelt. Dit gebied, bekend om zijn vruchtbare grond, biedt prachtige uitzichten over velden en boerderijen, een rustige afwisseling van het stedelijke leven.

In Ottensheim, een ander pittoresk dorpje langs de route, wordt de charme van Oostenrijk echt zichtbaar. Hier vind je traditionele Oostenrijkse architectuur en een warme, uitnodigende sfeer. De Drahtseilbrücke, een opmerkelijke hangbrug, brengt je naar Wilhering, bekend om zijn indrukwekkende cisterciënzer abdij met prachtige fresco’s en kunstwerken.

Als je Linz nadert, voel je de overgang van landelijk naar stedelijk. Linz zelf, een bruisende stad, biedt een prachtige mix van historie en moderniteit. De stad, die ooit de titel Cultuurhoofdstad van Europa droeg, staat bol van culturele bezienswaardigheden. Mis het Lentos Kunstmuseum niet, een icoon van moderne architectuur aan de Donau, en het Brucknerhaus, een centrum voor festivals en evenementen. De rit naar de top van Pöstlingberg biedt een adembenemend uitzicht over de stad en de omliggende gebieden.

Elk van deze dorpen en steden biedt zijn eigen unieke ervaring, die bijdraagt aan de rijkdom van je fietstocht langs de Donauradweg.

Afstand:55-60 km
Klimmen ▲:120 m
Dalen ▼: 131 m
Hoogste punt: 310 m
Fietstijd zonder pauzes:4:00

Dag 3: van Linz naar Wallsee ( 55-60 km)

Donauradweg dag 3

Vandaag fiets je ongeveer 50 kilometer en neem je even afstand van de Donau om het Augustijnerklooster in St. Florian te bezoeken. Dit klooster is een indrukwekkend staaltje van architectuur en geschiedenis.

Na je bezoek aan St. Florian zet je koers naar het oude stadje Enns. Hier kun je niet om de 60 meter hoge stadstoren heen, die al van veraf te zien is op de Stadtplatz. Het is ook de moeite waard om Schloß Ennegg in Enns te bezichtigen, waar je meer te weten kunt komen over de lokale geschiedenis.

Na je bezoek aan Enns fiets je langs Mauthausen, waar je het voormalige concentratiekamp kunt bezoeken. Dit is een plek van diepe historische betekenis, een herinnering aan donkere tijden. Het bezoek kan een emotionele ervaring zijn, maar biedt een belangrijk inzicht in de geschiedenis.

Je fietstocht gaat verder langs de Donau naar Mitterkirchen in het Machland, waar je een fascinerend Keltisch dorp (nu een museum) tegenkomt. Dit openluchtmuseum geeft je een uniek inzicht in hoe de Kelten duizenden jaren geleden leefden.

De dag eindigt in Wallsee, gelegen aan de zuidoever van de Donau. Hier kun je ontspannen en overnachten na een dag vol historische en culturele ontdekkingen. Wallsee biedt een schilderachtig uitzicht over de rivier en is de perfecte plek om je avontuurlijke dag af te sluiten.

Afstand:55-60 km
Klimmen ▲:123 m
Dalen ▼: 149 m
Hoogste punt: 262 m
Fietstijd zonder pauzes:3:40

Dag 4: van Wallsee naar Marbach of Maria Taferl (40 – 45 km)

Grein - Donauradweg dag 4

Nadat je Wallsee hebt verlaten kom je na 7 minuten aan in het dorpje Grein. Als je door het schilderachtige ~Grein~ fietst, voel je meteen de historische sfeer van dit barokke stadje. Grein, gelegen aan de Donau, is een charmante plek vol met smalle straatjes en oude gebouwen. Het stadstheater van Grein, opgericht in 1791, is een juweeltje van culturele geschiedenis, waar je de unieke kans krijgt om een stukje van het oude Oostenrijkse theaterleven te ervaren. De Greinburg is een prachtig kasteel, één van de oudste residentiële kastelen van Oostenrijk. Vanaf het kasteel krijg je een prachtig uitzicht over de Donau.

De route langs de Strudengau, een deel van de Donau bekend om zijn vroegere gevaarlijke stromingen, biedt spannende verhalen uit het verleden. Dit deel van de rivier was ooit berucht onder schippers en biedt nu een prachtig landschap voor fietsers.

Als je Neustadt aan de Donau bereikt, word je verwelkomd door de gezellige straten en historische charme. Een bezoek aan Ybbs, met zijn Lorenzkerk waar Mozart ooit het orgel bespeelde, is een muzikaal hoogtepunt van je tocht. Dit soort kleine steden biedt een glimp van het lokale leven en een kans om te ontspannen in een authentieke Oostenrijkse sfeer.

Maria Taferl, bekend om zijn indrukwekkende Wallfahrtskirche hoog boven de Donau, is een spirituele ontmoetingsplaats. Deze bedevaartskerk trekt jaarlijks duizenden bezoekers en biedt een spectaculair uitzicht over de rivier.

Je overnachting in Marbach of Maria Taferl biedt je de perfecte kans om na te denken over de rijke geschiedenis en prachtige natuur die je vandaag hebt ervaren. Deze dorpen, elk met hun eigen unieke karakter, maken je reis langs de Donauradweg onvergetelijk.

Afstand:40-55 km
Klimmen ▲:33 m
Dalen ▼: 72 m
Hoogste punt: 250 m
Fietstijd zonder pauzes:3:30

Dag 5: van Maria Taferl/Marbach naar Krems ( 50-55 km)

Stift Melk

Vandaag fietsen we weer verder en het eerste dorp wat we bezoeken is Pöchlarn, een klein stadje rijk aan cultuur en geschiedenis, stap je even terug in de tijd. Het geboortehuis van Oskar Kokoschka (leerling van Gustav Klimt) is een stille getuige van het artistieke verleden van dit stadje. De sfeer in Pöchlarn is ontspannen en nodigt uit tot ontdekking.

Wanneer je in Melk aankomt, word je meteen gegrepen door de middeleeuwse charme van dit stadje. De straten zijn bezaaid met historische gebouwen en gezellige cafés. De abdij van Melk, indrukwekkend gelegen op een heuvel, is niet alleen een architectonisch meesterwerk, maar ook een cultureel symbool.

Het uitzicht vanaf de abdij over de Donau en het omliggende landschap is simpelweg adembenemend.
Als je verder fietst naar de Wachau-streek, kom je langs idyllische stadjes zoals Spitz en Weißenkirchen. Deze stadjes zijn genesteld tussen wijngaarden en bieden charmante straatjes en lokale wijnkelders waar je kunt stoppen voor een proeverij. De wijntraditie in deze regio is diepgeworteld en een wezenlijk onderdeel van de lokale cultuur.

Dürnstein, beroemd om zijn burchtruïne en het klooster met de blauwe toren, is een ander hoogtepunt. Deze historische ruïne vertelt een verhaal van middeleeuwse macht en pracht. Het stadje zelf is een aaneenschakeling van geplaveide straatjes en kleurrijke huizen, wat het een schilderachtige uitstraling geeft.

Je dag eindigt in Krems, een stad die meer dan duizend jaar geschiedenis ademt. Het oude centrum van Krems, met zijn smalle straatjes en historische gebouwen, is een genot om doorheen te wandelen. De Kunstmeile en het Karikaturmuseum bieden een moderne toets aan deze oude stad. Hier kun je je onderdompelen in zowel de geschiedenis als de hedendaagse kunst en cultuur.

Deze dag langs de Donauradweg brengt je door enkele van de meest pittoreske en historisch rijke plekjes van Oostenrijk, waar elke kilometer een nieuw verhaal vertelt.

Afstand:45-50 km
Klimmen ▲:33 m
Dalen ▼: 72 m
Hoogste punt: 250 m
Fietstijd zonder pauzes:3:30

Dag 6: van Krems naar Tulln (40-45 km)

Donauradweg dag 5

Terwijl je vanaf Krems verder fietst, word je vergezeld door de rustige stroming van de Donau en ontdek je het charmante stadje Traismauer.

Traismauer, met zijn diepe historische wortels, is trots op de goed bewaarde Romeinse toren, een stille getuige van het rijke verleden van de stad. Dit stadje, met zijn pittoreske straten en historische gebouwen, nodigt uit tot een ontspannen wandeling om de lokale sfeer op te snuiven.

Als je tijd hebt, is een uitstapje naar Schloss Grafenegg een absolute aanrader. Dit sprookjesachtige kasteel, omgeven door uitgestrekte tuinen en een idyllisch landschap, biedt een perfecte mix van cultuur, geschiedenis en natuur. Het is niet alleen een prachtig voorbeeld van historische architectuur, maar ook een cultureel centrum dat gedurende het jaar diverse evenementen organiseert.

Je reis leidt je vervolgens naar Tulln, ook bekend als de bloemenstad. Tulln, met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd, heeft een levendig centrum waar het verleden en heden samenkomen. Hier vind je het Egon Schiele museum, gewijd aan de lokale kunstenaar Egon Schiele, en het Römermuseum dat de Romeinse geschiedenis van de regio belicht. Voor liefhebbers van tuinieren is “Die Garten” een ware oase, met modeltuinen die een inspiratie zijn voor elke tuinliefhebber.

Deze route biedt een prachtige kans om de unieke combinatie van cultuur, geschiedenis en natuurlijke schoonheid die deze regio te bieden heeft te ervaren. Elk dorp en elke stad heeft zijn eigen verhaal en charme, wat je fietstocht langs de Donau tot een rijke en gevarieerde ervaring maakt.
Op dag 7 kun je ook voor kiezen om het laatste stukje naar Wenen met de trein te doen.

Afstand:40-45 km
Klimmen ▲:20 m
Dalen ▼: 0 m
Hoogste punt: 198 m
Fietstijd zonder pauzes:3:00

Dag 7: van Tulln naar Wenen (40 km)

Fietsen passau - Wenen - donauradweg

Tijdens je laatste etappe van Tulln naar Wenen, bevind je je in een landschap dat zowel historisch als natuurlijk rijk is. Het dal waar je doorheen fietst, biedt uitgestrekte uitzichten en brengt je dicht bij de schoonheid van het Wienerwald.

Greifenstein, een pittoresk plaatsje langs de route, biedt een unieke mix van natuurlijke schoonheid en historische diepgang. De nabijheid van het Wienerwald betekent dat je omgeven bent door groene heuvels en serene bossen.

Het hoogtepunt van deze etappe is zonder twijfel de abdij van Klosterneuburg. Deze 900 jaar oude abdij is een architectonisch wonder en een schatkamer van kunst en geschiedenis. Het is een plaats van rust en reflectie, met prachtige kloostergebouwen en religieuze kunstwerken.

Eenmaal in Wenen aangekomen, word je ondergedompeld in de levendige en culturele atmosfeer van de hoofdstad. Hier kun je genieten van de beroemde Weense koffiecultuur Na bijna 400 kilometer op de fiets is het echt wel tijd voor een Wiener Melange en Sachertorte.

Afstand:40-55 km
Klimmen ▲:62 m
Dalen ▼: 84 m
Hoogste punt: 322 m
Fietstijd zonder pauzes:3:00

Dag 8: Wenen

Je bent aangekomen in Wenen, de fiets is weer ingeleverd en de fiets heeft plaats gemaakt voor makkelijke schoenen. De laatste dag is namelijk ideaal om Wenen te ontdekken. Of je kunt verder fietsen langs de Donau richting Bratislava.