Freistadt

Freistadt is een vestingstad in het noorden van Oostenrijk, gelegen in de deelstaat Opper-Oostenrijk in het Mühlviertel. Met zijn rijke geschiedenis, prachtige architectuur en schilderachtige omgeving is Freistadt een Leuke bestemming voor een korte stedentrip als je toevallig in de buurt bent. Dit artikel neemt je mee op een ontdekkingsreis door Freistadt en laat je kennismaken met de hoogtepunten en bezienswaardigheden van deze stad met een lange geschiedenis.

Geschiedenis en Cultuur

Freistadt heeft een lange en fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Het kreeg stadsrechten in 1297 en werd al snel een belangrijk handelscentrum in de regio. Het historische stadscentrum is goed bewaard gebleven en biedt een schat aan architectonische bouwwerken. Wandel door de met zware granieten keien geplaveide straten en bewonder de prachtige huizen en winkels met kleurrijke gevels, de imposante stadstoren en de gotische parochiekerk. Vergeet niet een bezoek te brengen aan het Stadtmuseum, waar je meer kunt leren over de geschiedenis en cultuur van Freistadt.

Tips om te doen in Freistadt

  • Wandel door het historische centrum en bezoek de stadspoorten
  • Bezoek het Schloss Freistadt met het leerzame museum in de kasteeltoren
  • Drink een Freistädter bier in het Brauhaus
  • Bezoek de markt op het Hauptplatz en proef de regionale lekkernijen

Wat je niet mag vergeten tijdens een bezoek aan Freistadt zijn de toegangspoorten. De stad werd namelijk in de 15de eeuw voorzien van een zware stadsmuur om de stad te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Dat beschermen is goed gelukt. Freistadt bleef tijdens praktisch alle veldslagen in de omgeving ongeschonden. Helaas is een groot deel van de stad in 1506 en 1507 afgebrand.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Freistadt aan de Russische bezetter overgedragen. Nadat de Amerikanen op 7 mei 1945 de stad zonder geweld konden overnemen.

Bezienswaardigheden in Freistadt

Een bezoek aan Freistadt is niet compleet zonder een wandeling door het oude stadscentrum langs alle bezienswaardigheden. We hebben de belangrijkste bezienswaardigheden voor je beschreven.

Hauptplatz

Freistadt - Hauptplatz

De Hauptplatz is een groot rechthoekig plein met een oppervlakte van ongeveer 6500 vierkante meter. Het plein werd aangelegd bij de stichting van de stad in de 13e eeuw en ligt binnen de muren van de oude stad. Het centrale plein is het centrum van de stad en heeft altijd als marktplaats gediend; sinds de 15e eeuw wordt hier de Pauli-markt gehouden. Nog steeds wordt op de Hauptplatz de wekelijkse markt gehouden waar je vooral veel regionale levensmiddelen kunt kopen.

Stadtpfarrkirche Freistadt

De kerk werd in de 13e eeuw gebouwd als romaanse kerk, in de 14e en 15e eeuw gotisch gemaakt en uitgebreid tot een vijf-beukige basiliek. In de barokperiode werd de kerk opnieuw verbouwd voordat de oorspronkelijke gotische stijl in 1967 grotendeels werd hersteld.

Tegenwoordig is de stadsparochiekerk de enige vijf-beukige kerk in Oostenrijk. De kerk, die gewijd is aan de heilige Catharina, behoort tot het dekenaat Freistadt van het bisdom Linz. De kerk staat vanzelfsprekend op de monumentenlijst.

Böhmertor

Freistadt - Stadspoort

De Böhmertor, is een middeleeuwse stadspoort in het noorden van Freistadt. De Böhmertor is een enorme stadspoort en werd vroeger Spitalstor (hospitaalpoort) genoemd, omdat tot de 15e eeuw het hospitaal van Freistadt voor de poort naast de Liebfrauenkirche stond. Een andere naam was Frauentor, die ontstond vanwege de Liebfrauenkirche en de nabijgelegen Frauenteich. Later veranderde de naam in de huidige, omdat de weg door de poort naar Bohemen loopt.

Linzertor

De Linzertor is een middeleeuwse stadspoort. De naam komt van de volgende stad in het zuiden – Linz. Met zijn 28 m hoogte is de Linzertor een van de machtigste poorttorens van Midden-Europa en geldt hij als het oriëntatiepunt van de stad. De Linzertor is in de loop der tijd verschillende keren aangepast aan de huidige bouwstijl.

Schloss Freistadt

De burcht werd in 1363 op verzoek van de Habsburgers gebouwd en verving vanaf 1397 de oude burcht. Het huidige Salzhof, als zetel van de soevereine gouverneur.

In de donjon bevinden zich op negen verdiepingen de vertrekken van het burchtmuseum Mühlviertel dat een kijkje biedt in het leven van de stedelingen in de 800-jarige geschiedenis van de stad. Meer informatie over het museum kun je vinden op www.museum-freistadt.at

Freistadt en het bier

Freistadter bier brouwerij

Dat ze in Freistadt gek zijn op bier blijkt wel uit het feit dat de stad in de 15de eeuw 12 brouwerijen kende. Keizer Rudolf IV kende namelijk aan de stad het zogenaamde “Meilenrecht” toe. Niemand anders mocht in de omgeving van Freistadt namelijk bier brouwen. Omdat bier schoner en veiliger was om te drinken dan water was het een zeer geliefde drank.

De inwoners van de stad waren echter niet tevreden met de matige kwaliteit van het bier en kochten in de 17de eeuw het brouwhuis net buiten de stadsmuren. De aandelen van de brouwerij werden verdeeld aan de 149 eigenaren van een huis in de binnenstad. Zo ontstond de Brau-commune Freistadt. Deze commune bestaat nog steeds en de aandelen zijn gekoppeld aan het huis en niet aan een persoon. Dus gaat het goed met de brouwerij dan profiteert de huisbezitter daar ook van. In de huidige vorm van brouw-commune is de brouwerij uniek in Europa.

Ondertussen is Freistädter bierbrouwerij een moderne brouwerij en heeft de brouwerij een capaciteit van 120.000 hectoliter en worden er elf verschillende biersoorten gebrouwen. De brouwerij een zogenaamde Slow brew brouwerij, dat betekent dat er geen technieken worden toegepast om het bier sneller te garen.

Het Freistädter Brauhaus is nu ook een zeer populaire plek om lekker te eten. De menukaart is typisch Oostenrijks en natuurlijk drink je daar een lokaal biertje bij. Reserveren kan in het weekeind zeker geen kwaad. Meer informatie over de brouwerij en het Brauhaus op de website van Freistädter Bier

Praktische informatie

Freistadt is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. Het dichtstbijzijnde grote station is Linz dat op ongeveer 40 kilometer afstand ligt. Vanaf daar kun je met de regionale trein of de bus verder naar Freistadt reizen. Binnen de stad zelf kun je gemakkelijk te voet of met de fiets rondreizen, aangezien de belangrijkste bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen.

Met de auto is Freistadt via de A7 en de S10 bereikbaar. Parkeren kan gratis op vier grote parkeerplaatsen op loopafstand van het centrum Parkeren in het centrum is niet gratis en onhandig omdat je maximaal 90 minuten mag parkeren.

Overnachten in Freistadt

Voor accommodatie zijn er verschillende opties beschikbaar, variërend van gezellige pensions tot comfortabele hotels. Bekijk je de speciale website van Booking.com met alle hotels in Freistadt.