Fooi in Oostenrijk, hoeveel geef je?

Hoe zit dat nu met de fooi in Oostenrijk? Het is altijd zo’n dingetje waar je niet over nadenkt, maar wat wel van wezenlijk belang is tijdens je vakantie. Een fooi hoort er tegenwoordig bij, ondanks dat het niet verplicht is. Maar wel wordt gewaardeerd.

Hoe zit dat nu met fooien in Oostenrijk

Fooi geven in Oostenrijk

Ik vind het wel zo netjes dat als lekker heb gegeten en de bediening vriendelijk en netjes heeft gewerkt een fooi te geven. Ik zie dat als een soort van waardering voor het werk in de horeca wat in Oostenrijk eigenlijk vrij slecht betaald wordt. Een Fooi in Oostenrijk hoeft geen groot bedrag te zijn. Het is een klein extraatje voor de goede service. Een fooi beperkt zich trouwens niet alleen tot het personeel in een restaurant of een gasthof. Ook een taxichauffeur of de housekeeping in een hotel krijgt iets.

Een fooi geven is in Oostenrijk trouwens niet verplicht. De waardering voor een fooi is echter er echter wel.

Hoeveel fooi geef je?

Een fooi wordt in Oostenrijk ook wel “trinkgeld” genoemd. Het bedrag wat ik geef, hangt tussen de 5 a 10% van de rekening. Meestal rond ik de rekening naar boven af. Een kop koffie van € 3,50 wordt dan 4 euro en een biertje van € 4,70 wordt dan 5 euro.

Taxi

Taxi’s zijn in Oostenrijk in de grote steden een goedkope manier van vervoer als je met meerdere mensen op pad bent. Als de een chauffeur ons veilig, snel en zonder omwegen op de plek van bestemming heeft gebracht dan rond ik het bedrag altijd mooi naar boven af. Een hand vol kleingeld is in een taxi toch alleen maar lastig.

Restaurant

Een fooi van 5 a 10% is gebruikelijk. Het is natuurlijk wel afhankelijk van het totale bedrag. Persoonlijk laat ik het bedrag van de fooi nooit op tafel liggen, maar geef het persoonlijk aan de bediening. Als ik de rekening moet pinnen omdat ik niet genoeg cash bij me heb dan geef ik de bediening alsnog wat kleingeld. Vaak verdwijnt de fooi bij het pinnen namelijk in de zakken (lees: bankrekening) van de eigenaar.

Hotel/overnachting

Ik kies over het algemeen niet voor de duurste hotels in Oostenrijk dus ik draag mijn koffers zelf naar boven. Is er wel een Piccolo dan is het gebruikelijk om een euro per koffer te geven.

Als de kamer iedere dag wordt schoongemaakt en mijn bed ligt er iedere dag weer netjes bij. Dan laat ik per dag dat ik in het hotel heb overnacht op de laatste dag 1 a 2 euro liggen op het nachtkastje. Dit is een persoonlijke keuze.

Reisgids/reisbegeleider

Heb je op vakantie in Oostenrijk met een reisgids te maken dan is het beetje afhankelijk wat deze allemaal doet. Een reisgids is namelijk zeker geen goed betaalde baan in Oostenrijk. Een reisleider staat vaak de gehele reis tot je dienst. Een leuke fooi aan het einde van een bustour of een bergtocht wordt zeker gewaardeerd. De hoogte hangt af van de prijs van de tour. Met 10 a 20 euro per persoon per week kom je goed weg.

Skileraar/lerares

Hetzelfde geldt ook voor je skileraar tijdens de wintersport, betaal een keer zijn drankjes of zijn middag eten of waardeer zijn inzet op de laatste dag met een kleine financiële bijdrage. Het loon van de skileraren in Oostenrijk ligt verhoudingsgewijs best laag en het levensonderhoud in een skigebied is een stuk duurder dan in de overige delen van Oostenrijk.

Tischgedeck/Couvert

In Italië is het zeer gebruikelijk dat je voor een gedekte tafel een kleine bijdrage betaald. Dat heet in Italië Coperto. In Oostenrijk wordt het Tischgedeck genoemd en ik kom het steeds vaker tegen bij de wat duurdere restaurants. Het is een vaak een bedrag van 4 à 5 euro. Vaak is dan een mandje met kleine broodjes en wat smeersels inbegrepen. Zelf vind ik deze verplichte vorm van fooi zeer ongewenst, ik pas daarop dan ook mijn fooi aan als dit aan het einde van een gezellige avond op de rekening staat.

Als Tischgedeck wordt berekend dan moet dit op de menukaart staan.

Een fooi is nooit verplicht

Ik schreef het al een paar keer, een fooi geven in Oostenrijk is niet verplicht. Dus ben je slecht geholpen dan laat je dat op deze manier werken. Doe dat trouwens niet in Wenen bij de bediening in de beroemde koffiehuizen. Dan kan er wel een scheldwoord of een rotopmerking volgen. Dat schijnt onderdeel te zijn van het culturele erfgoed.

In Oostenrijk werken veel seizoensarbeiders in de horeca, mensen die vaak maandenlang van huis zijn om hun gezin in het buitenland te kunnen onderhouden. Steek ze gerust een hart onder de riem met een paar extra euro’s. Het komt op een goede plek terecht.