Vakantie in Oostenrijk

Een vakantie in Oostenrijk kan het hele jaar door. De wintermaanden natuurlijk voor de wintersport en de zomermaanden lenen zich ideaal voor een fijne familievakantie.  Het makkelijkst is Oostenrijk natuurlijk met eigen vervoer bereikbaar maar ook de trein, bus of het vliegtuig zijn goede alternatieven. Dankzij het uitstekende openbaar vervoer en de mogelijkheid om een auto te huren in Oostenrijk is men dan ook flexibel genoeg om wat te bekijken.

Razend populair als vakantiebestemming

vakantie in Oostenrijk

Jaar op jaar groeit het toerisme in Oostenrijk, alleen al in 2018 bezochten 2 miljoen Nederlands en een 500.000 Belgen één of meerdere steden in Oostenrijk.  Samen goed voor bijna 12 miljoen overnachtingen.  Vergeleken met 2017 was dat een stijging van 5%. Daarmee is Oostenrijk na Duitsland de meest geliefde vakantiebestemming voor Nederlanders. 

Tirol is veruit het best bezochte bundesland van Oostenrijk gevolgd door Wenen en Salzburg. De steden doen het vooral goed met de stedentrips en Tirol is natuurlijk de wintersport provincie van Oostenrijk en speelt tegenwoordig ook in de zomermaanden goed mee bij de Europese vakantie bestemmingen.

Een luxe chalet of vakantievilla is in Oostenrijk steeds populairder. Het aanbod van deze vorm van accommodaties door de grote reisbureaus zoals Belvilla en Tui villas  en de vakantieparken van Landal dragen zeker bij aan dit succes. Privacy, de ruimte, de rust en vaak de bijzondere plekjes in de natuur worden als argumenten genoemd om een vakantiehuisje in Oostenrijk te huren. 

Kamperen is ook steeds populairder in Oostenrijk, niet alleen in de zomer ook tijdens de wintermaanden groeit de belangstelling voor winterkamperen steeds verder. Populaire kampeerregio’s in Oostenrijk zijn de meren in Karinthië en natuurlijk Tirol.

Wenen is de populairste stad van Oostenrijk

Prater Reuzenrad Wenen

Voor een stedentrip is Wenen ongekend populair. dagelijks vertrekken er vluchten van Amsterdam en Eindhoven en in minder dan twee uur sta je in de hoofdstad van Oostenrijk. De stad is groot en waar Amsterdam uit haar voegen barst van de toeristen is dat in Wenen nog lang niet het geval. Het aanbod van hotels in Wenen is groot en groeit nog steeds. Van budgethotels tot super-de-luxe hotels en unieke boutique hotels alles is voorhanden in de keizerlijke hofstad van het voormalige Habsburgse rijk. Ideaal dus voor een korte vakantie in Oostenrijk

Salzburg volgt als muziek stad Wenen al snel op, helaas is de stad niet direct per vliegtuig verbonden en dat maakt de stad een stuk minder interessant voor een korte stedentrip. Dat is jammer want Salzburg heeft veel te bieden. 

Graz in de Steiermark is de place to be, sinds 2017 vliegt KLM bijna iedere dag naar de Oostenrijkse Toscane waar alles in het teken staat van lekker eten, goede Oostenrijkse wijnen en een heerlijk klimaat. Graz is de hippe universiteitsstad is de tweede stad van Oostenrijk en laat zich vooral zien als stad van levensgenieters. 

Actieve vakanties in Oostenrijk

© Radfahren in der Wachau Österreich Werbung, Fotograf: Beni Mooslechner - Fietsen in Oostenrijk

Het aanbod van actieve vakanties in Oostenrijk is ongekend, van wandelen tot hiken langs berghutten van fietsen langs de Donau tot downhillen met een mountainbike en dan hebben we alle wintersportactiviteiten in Oostenrijk nog niet eens genoemd. Voor ieder is er dus wel wat te beleven. 

De grote reisspecialisten richten zich voornamelijk op de pakketreizen, waarbij de accommodatie met allerlei extra’s is te boeken. Over het algemeen richten deze reisbureaus zich op reizigers met eigen vervoer. Ook het aanbod van kleine reisspecialisten wordt steeds groter. Een aantal reisbureaus richt zich bijvoorbeeld speciaal op wandel- of fietsvakanties. Andere organisaties hebben weer en speciaal aanbod voor jonge gezinnen en natuurlijk zijn er ook nog diverse reisorganisaties zich richten op de verhuur van groepsaccommodaties in Oostenrijk.

1.1 Miljoen bedden over 67.000 accommodaties

hotel Sachter in Salzburg

Voor een land met nog geen 8.8 miljoen inwoners (stand 1-1-2019) heeft het meer dan 67.000 bedrijven die zich dagelijks bezig houden met het verhuren van slaapplaatsen. Samen hebben ze meer dan 1,1 miljoen bedden. De meeste bedden vindt je in Tirol gevolgd door het Salzburgerland en op de derde plek Karinthië

2.700 hotels hebben vier of meer sterren samen hebben zijn in heel Oostenrijk het grootste gedeelte van de hotelbedden beschikbaar. De hotelschool in Oostenrijk is hoog aangeschreven in Europa. Gastvrijheid wordt met hoofdletters geschreven. 

Vakanties Oostenrijk aanbiedingen en Lastminute

Mooiste meren van Oostenrijk

Er is een enorm aanbod aan vakanties naar Oostenrijk, vooral tijdens de wintermaanden voor de wintersport. Dankzij de komst van goedkope vluchten met onder andere Transavia naar de belangrijke vliegvelden in de skigebieden zoals Innsbruck en Salzburg is een korte wintersportvakantie zeer populair geworden.Er is een trend ontwikkeld waarmee je steeds meer zelf een vakantie gaat samenstellen. Het grote aanbod van hotels en appartementen via de bekende boeking websites draagt daar ook zeker aan bij. Door zelf te plannen en een reis samen te stellen krijg je ook veel vrijheid om creatiever om te gaan met je vakantie. 

Wie toch liever georganiseerd op reis gaat kan natuurlijk altijd terecht bij de onderstaande reisbureaus met een ontzettend uitgebreid aanbod aan vakanties in Oostenrijk