Fietsen in Oostenrijk

Dat Oostenrijk een fantastisch fietsland is, hoef ik je niet te vertellen. Echter krijg ik regelmatig de vraag of het fietsen in Oostenrijk niet te zwaar is. De meeste reacties beginnen gelijk over lange beklimmingen van Alpenpassen en over buurmannen die al fietsend de Groß Glockner Alpenstrasse ophoog gekropen zijn.

Gelukkig is Oostenrijk een fietsland voor iedereen, het is namelijk heerlijk fietsen in de dalen van de rivieren, zoals de Donau, de Mur en de Drau. Wie helemaal geen zin heeft om te klimmen fietst met de stroom mee. Zo heb je altijd het gevoel dat je heuveltje af fietst. De terug weg kan dan makkelijk met de trein want je fiets mag in Oostenrijk bijna altijd wel mee.

Je kunt ook een georganiseerde fietsvakantie naar Oostenrijk boeken bij de ANWB , zij bieden diverse fietsvakanties in Oostenrijk aan.

Fietsen in Oostenrijk is een fijne manier om het land te ontdekken. Het tempo ligt laag en het is echt genieten. Je bent daarbij ook nog eens gezond bezig in de prachtige natuur. 

Veiligheid op de fiets

Oostenrijk is een veilig fietsland. De meeste fietspadden langs de populaire routes zijn  autoluw en verkeren in een goede conditie. Oostenrijkse automobilisten houden over het algemeen voldoende rekening met fietsers en rijden rustig en wijd om je heen. Waar je in Oostenrijk wel rekening mee moet houden is dat naast elkaar fietsen officieel niet is toegestaan. Echter net als in Nederland houdt niemand zich aan deze verkeersregel, maar niet als de veiligheid in gevaar komt.

Fietsvriendelijk Oostenrijk

Steeds meer bundeslanden in Oostenrijk richten zich op de natuurlijk vriendelijke fietsvakanties. Vooral met de stijgende populariteit van de elektrische fiets zie je op veel plekken laadpunten en mooie rust plekjes om te genieten van het uitzicht.

Burgenland is een vrij vlakke deelstaat en geeft prachtige landschappen met veel bos- en wijnbouw gebieden. De beroemde Neusiedlersee is een prachtig gebied om te fietsen in Oostenrijk waar meer dan 35 bewegwijzerde fietsroutes te vinden zijn.

In de Steiermark kun je langs de rivier de Mur fietsen. De Murradweg is één van de mooiste fietsroutes in het alpengebied dat langs veel leuke restaurantjes loopt en je fietst langs en door de thermen en Genussregio van Oostenrijk.  De totale lengte van de Murradweg is 457 kilometer, maar je kunt eenvoudig de route opdelen in etappes. De stad Graz is absoluut de moeite waard en tegenwoordig een fiets vriendelijke stad.

De Mozart radweg is een ode aan de muzikant Mozart, en begint hoe kan het ook anders in Salzburg, in 16 etappes die niet langer zijn dan 50 kilometer fiets je via diverse dorpen en prachtige meren weer naar Salzburg. Je fietst zelfs een stukje door Duitsland.

Wielrennen in Oostenrijk

Wielrennen in Oostenrijk - © _Rennrad_Oesterreich-Werbung_Leo-Himsl

Vergeet de Tour de France, vergeet de Alp d’Huez. Daar is het gewoon te druk om te fietsen en het is geen Oostenrijk. Ga een keer op training naar Oostenrijk. In 2018 werd in Tirol nog het Wereldkampioenschap wielrennen gehouden.  Alleen al in Tirol kun je ruim 3800 kilometer aan wielerroutes vinden. Het is een paradijs voor tweewielers. Dus wie graag wil fietsen in Oostenrijk komt goed tot zijn recht in Tirol.

Fietsen in Oostenrijk is niet alleen voor professionals. Is klimmen niet je ding dan zijn er ook genoeg vlakke routes te vinden. De echt getrainde wielrenners zoeken natuurlijk de steilste cols en bergpassen op. Deze worden beloond met een imposant uitzicht over de mooie Oostenrijkse berglandschappen.

De Steilste bergpas van Oostenrijk, de Timmelsjoch is bovendien ook de steilste wielrenweg van het land. Een echte uitdaging en een eer om te bedwingen. Deze beklimming mag je dan ook vol trots plaatsen op je Strava profiel.

Mountainbiken in Oostenrijk

Mountainbiken in Oostenrijk - © Oesterreich-Werbung_Leo-Himsl

Oostenrijk is de perfecte speeltuin voor Mountainbikers. Wat de bergen in de winter voor de wintersporters zijn zijn de bergen in de zomer voor de ruige tweewielers. Vooral in de Alpenregio is de sport superpopulair en niet alleen bij de toeristen. Ook de plaatselijke bewoners pakken dan graag de mountainbike in Oostenrijk om even alle stress weg te fietsen.

Er zijn zelfs speciale hotels in Oostenrijk die zich echt richten actieve mountainbikers. Deze hotels hebben voorzieningen voor fietsonderhoud zoals een schoonmaak plek en afsluitbare stallingen voor je mountainbike.

Heb je je geen zin om naar boven te fietsen? Geen probleem steeds meer liften zijn tijdens de zomermaanden open en je fiets mag gewoon mee. Al met al is fietsen in Oostenrijk een ideale activiteit tijdens de vakantie.