Wandelen in Oostenrijk

Het is in de zomermaanden één van de favoriete bezigheid van veel Oostenrijkers en de vele toeristen. Wandelen door de bergen en genieten van de prachtige vergezichten waarop je wordt getrakteerd.

Of je nu kiest voor een dagtocht of een meerdaagse huttentocht er is in Oostenrijk ontzettend veel mogelijk. Er zijn enkele duizenden kilometers aan wandelroutes uitgezet en ingedeeld in moeilijkheidsgraden zodat er voor iedereen wel wat bij zit. Ook voor gezinnen met (jonge) kinderen is er veel te beleven in de vorm van speciale themawandelingen waarbij op spelende wijze iets over bijvoorbeeld de dieren in het alpenlandschap wordt uitgelegd.

Wandelen in Oostenrijk een stukje geschiedenis

Het wandelen in Oostenrijk kent een lange geschiedenis. Al lang geleden werden de Alpen bedwongen door wandelaars. Waren het niet de herders met hun schapen dan waren het wel handelsreizigers op zoek naar de snelste route voor een nieuwe handelsbestemming. Deze gingen al dan niet met paard of ezel bepakt en bezakt de ruige Alpenwereld in. Daardoor ontstonden dus routes en deze routes kregen in de loop der jaren steeds meer vorm.

Het echt bergwerk zoals klimmen en bergwandelen voor je lol werd pas in de 18de eeuw ontwikkeld. Toen werd het buiten actief zijn steeds populairder en dat was ook de tijd waarin Berghutten op de mooiste plekken begonnen te groeien. Wandelen maakt tenslotte hongerig en dorstig.

Deze berghutten boden naast een natje en een droogje ook vaak een eenvoudige bijna Spartaanse slaapplaats in een grote slaapzaal. De populariteit steeg tot ongekende hoogte en er ontstonden wandel- en natuurverenigingen. Deze ontwikkelde in een razend tempo een netwerk van berghutten waardoor lange afstandswandelingen steeds meer onder handbereik van de normale mens kwam. Met deze ontwikkeling werden ook de slaapplaatsen beter en luxer. Tegenwoordig is wandelen in Oostenrijk razend populair.

Berghutten in Oostenrijk

Berghut in Oostenrijk

In Oostenrijk hebben berghutten tegenwoordig een dubbele functie. Het zijn namelijk perfecte plekken om een dagtocht te onderbreken voor een lunch. Ben je met een meerdaagse wandeltocht bezig dan bieden de berghutten een goede stevige en voedzame maaltijd en een slaapplaats.

Berghut slaapplaats Oostenrijk

Die slaapplaats is natuurlijk niet zoals je gewend bent in een hotel. Het is vaak een matras in een slaapzaal ook wel “matrazenlager” genoemd. Je neemt je eigen lakenzak of slaapzak mee. Een berghut heeft ook regels voornamelijk om het gezellig en schoon te houden. Verwacht dus niet dat de huttenwaard jou zooi opruimt. Wat je zelf hebt meegenomen naar boven breng je ook zelf weer naar beneden. Verder trek je bij aankomst je schoenen uit en blijven wandelstokken ook buiten of in een speciale droogkamer. Bij de meeste berghutten is het na 12 uur stil, en met stil bedoelen ze ook stil. (Huttenrühe)

Je kunt een berghut goed zien als een soort rustplaats. Een perfecte plek voor een digitale detox. Er is geen Wi-Fi en vaak ook geen mobiel bereik. Stroom in de berghutten wordt opgewekt door een aggregaat of door zonne-energie. Het kan dus voorkomen dat er na een bepaald tijdstip geen stroom meer is en men overgaat op kaarslicht of oplaadbare lampen.

Het is verstandig om een berghut van de voren te reserveren. Vooral in het hoogseizoen is het druk en zijn slaapplaatsen vaak volgeboekt. Bevestig je reservering ook altijd nog even voor je vertrek en zeg je reservering ook af als je niet komt. Dan kan de huttenwaard andere gasten blij maken met een slaapplekje.

Ben je lid van een bergsport vereniging zoals de NKBV dan krijg je vaak korting op de overnachting. Meld dit altijd voordat je gaat boeken/reserveren.

Neem bij een bezoek aan een berghut in Oostenrijk altijd voldoende contant geld mee. Pinnen is lang niet overal mogelijk. Sowieso is contant geld tijdens het wandelen in Oostenrijk aan te raden. 

Ga goed voorbereid op pad

Wandelen in Oostenrijk

Een goede voorbereiding is het halve werk. Onderschat het weer niet en ook de omgeving niet. Wandelen in de Oostenrijkse bergen doe je niet op sportschoenen en al helemaal niet op je hippe sandalen. Goede wandelschoenen zijn belangrijk. Ik heb hier onder een korte paklijst voor je gemaakt.

Rugzak

Bij voorkeur sleep je alles mee naar boven in een rugzak. De wandeling bepaald hoe groot deze moet zijn. Probeer zo licht mogelijk te pakken.

In de rugzak gaan sowieso een regenjas, een warme (fleece) trui of vest wat te eten en zeker te drinken. Een kleine EHBO kit met een reddingsdeken is geen overbodige luxe. Blijf je langer onderweg dan neem je natuurlijk genoeg kleding mee om te wisselen. Verder ontbreken een zakmes, een kompas en de wandelkaart niet. In de bergen is de ontvangst van je mobiel lang niet overal gegarandeerd en is Google Maps niet altijd beschikbaar.

Schoenen

Wandelen in Oostenrijk

Wandelen in Oostenrijk vraagt natuurlijk goede schoenen. Op sportschoenen of slippers kun je niet naar boven. Wandelschoenen zorgen voor grip en bescherming. Het liefst draag je hoge schoenen zodat je enkels ook beschermd zijn. Voor goede bergwandelschoenen kun je het beste naar een goed gesorteerde buitensportwinkel gaan. Vraag ook zeker goed na hoe het met het onderhoud van de schoenen zit. Dat is namelijk van belang om je schoenen goed te houden en de waterdichtheid te garanderen.

Bescherm je zelf goed tegen de zon en insecten

In de bergen is de zon een stuk sterker, dus smeer je regelmatig in om verbranden te voorkomen. Een goede zonnecrème in de bergen is water (zweet) vast en heeft minimaal een factor 30 of hoger. Wandel je in het vroege voorjaar dan mag een lip balsem met een factor niet ontbreken. Smeer je gezicht goed in met een huidcrème om uitdroging van je huid te voorkomen.

Helaas komen in de bossen van Oostenrijk en dus ook in de bergen naast muggen en ander vliegend spul ook teken voor. Deze kunnen zorgen voor vervelende ziektes. Je kunt je tegen teken beschermen met een anti-insectenmiddel met DEET. Dit is online bij diverse drogisten verkrijgbaar en tegenwoordig ook in de Oostenrijkse supermarkten in de wandelgebieden.

Lees ook: Teken in Oostenrijk

Wandelvakanties in Oostenrijk

Loop van berghut naar berghut of kies voor het comfort van een hotel met bagagetransport. Loop samen met een ervaren gids door Tirol of door het verrassende Zillertal. 

Bekijk ook het aanbod aan single wandelreizen naar Oostenrijk.

Belijk het aanbod van Eigenwijzereizen.

Reisverzekering

Een goede reisverzekering is absoluut aan te raden; controleer voor te vertrekt of bergsporten zoals wandelen gedekt zijn. Een reddingsactie in de bergen is zeer kostbaar vanwege de inzet van meerdere hulpverleners en in sommige gevallen zelfs een reddingshelikopter.

Dieren in de bergen

Tijdens de zomermaanden zijn de bergen en almen het domein van veel dieren zoals koeien. Op zich doen deze koeien niks tenzij er kalfjes bij zijn. Een koe zal altijd haar kalfjes beschermen. Kom je nu een koe tegen op je pad loop er dan met een boog omheen en zorg dat je ten aller tijde oogcontact houdt.

Wandel je met een hond dan is je hond altijd aangelijnd. Een koe heeft het namelijk niet op de blaffende viervoeter en schroomt er niet voor een hond aan te vallen. Het onderstaande filmpje geeft goed aan wat je moet doen als je een koe tegenkomt. Laat de beesten op de bergen trouwens met rust. Een selfie met een koe kan heel vervelend aflopen. Vaak krijgt de koe dan de schuld en dat verdienen deze dieren niet.