National Feiertag Oostenrijk

In Oostenrijk staat sinds 1965 op 26 oktober alles even stil. Op deze dag werd namelijk de neutraliteit van het land van kracht welke in 1955 werd besloten. Tevens vertrokken de laatste bezetters van het land over de grenzen en daarmee was Oostenrijk dus weer een vrij land. Pas in 1967 werd de dag toegevoegd aan de wettelijke vrije dagen in Oostenrijk en sindsdien is iedereen in Oostenrijk in principe vrij van werk. Zie het als een nationale feestdag in Nederland zoals Koningsdag.

Geschiedenis

Oostenrijk heeft helaas een grote rol gespeeld in de tweede wereld oorlog. Als gevolg van de oorlog werd het land tussen 1945 en 1955 deels bestuurd door de Russen, Amerikanen, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Als onderdeel van deze samenwerking kreeg het land een vorm van neutraliteit. Tot op de dag van vandaag is Oostenrijk in principe neutraal. Ondanks dat het land meedoet in vredesmissies van de KFOR en EUFOR is Oostenrijk geen lid van de NATO. Oostenrijk doet echter wel mee met de vredesmissies van de NATO, net als Zweden, Ierland, Malta. Finland en Zwitserland. Veel internationale organisaties met wereldwijde belangen zoals de OPEC (aardolie) en het internationale atoomgezelschap (IAEA) bevinden zich om deze reden in Wenen.

Wat kun je doen tijdens National Feiertag in Oostenrijk

26 oktober is dus een officiële feestdag in Oostenrijk, dus iedereen is in principe vrij. Winkels zijn gesloten, ziekenhuizen, apotheken en andere medische dienstverleners draaien een zondagsdienst. In de grote steden zoals Wenen, Graz, Salzburg en Innsbruck zijn musea wel geopend. Vaak wel volgens de openingstijden als tijdens een zondag.

In Wenen laat de Oostenrijkse defensie (bestaande uit land- en luchtmacht) zich van de beste kant zien. Samen met de Bundespresident wordt er om 9.00 een krans gelegd en vanaf 12.00 laten de militairen alles zien waarmee ze in Oostenrijk bezig zijn. Op het Heldenplatz in Wenen zijn diverse voertuigen en helicopters opgesteld en op verschillende plekken in de stad kun je op interactieve wijze vrijblijvend kennis maken met de diverse werkzaamheden van de Oostenrijkse defensie.