Brennerpas (2024)

Oostenrijk is voor veel vakantiegangers naar Italië en dan voornamelijk de regio rondom het Gardameer en het Lago Maggiore een lastige hindernis. De A13 en de Brennerpas is namelijk één van de weinige autobanen over de Alpen.

De A13 wordt ook wel de Brenner autobaan genoemd omdat deze namelijk via de Brennerpas zo snel mogelijk richting Italië brengt. Helaas ben je niet de enige liefhebber van de prachtige meren in Italië. De Duitsers en natuurlijk de Oostenrijkers weten ook wat mooi is en gaan graag voor een lang weekend of een vakantie dezelfde kant op. Met als gevolg dat de bergpas tijdens de vakantiemaanden te maken krijgt met veel files. Als je dus op vakantie gaat richting het zuiden probeer dan de drukke weekeinden in de vakantieperiodes te mijden of reis vroeg.

Voor de Autobahnen in Oostenrijk betaal je tol door een vignet die je op de voorruit van je auto moet plakken. Meer over deze vignetten kun je vinden op de pagina over tolwegen in Oostenrijk.

Voor de Brennerpas moet je naast een vignet ook nog een extra bedrag betalen. De Oostenrijkers zijn namelijk van het uitgangspunt dat de gebruiker betaald. De kosten voor de tol zijn in 2023 € 11,00 (enkele reis) deze kun je bij de kassahuisjes eenvoudig betalen met een creditcard of gewoon cash.

Sneller door met Videomaut/Digitaler Streckenmaut

Videomaut Digitaler Streckenmaut

Videomaut is een nieuwe techniek waarbij je vooraf online de tol betaalt met je creditcard of via PayPal. Je geeft op de webshop van AsFinag shop.asfinag.at je kenteken op en je rekent het bedrag af. Zodra je betaald hebt, wordt je kenteken opgeslagen en zodra je bij het tolstation komt kies je de rijbaan voor Videomaut.

Een ingenieus systeem van camera’s scant je kenteken in milliseconden en vergelijkt deze met je betaling. Dit systeem scheelt je echt veel file- en wachttijd voor de zo gehate tolhuisjes van de Brennerpas. Let op, er is tegenwoordig geen slagboom meer aanwezig. Heb je vooraf geen tol betaald, dan kan dit een duur geintje worden.

Reis je vaker over de Brennerpas of over andere zogenoemde Mautstrecke in Oostenrijk dan kun je de ritten al vooraf kopen, zie dit als prepaid tegoed. Alleen koop je het wel per traject.  Op deze webshop kun je de segmenten los kopen. Een handige kaart geeft aan waar de segmenten waar tol betaald moet worden liggen. Sinds juni 2019 kun je ook je kenteken koppelen aan je creditcard. De Tol wordt dan automatisch van je creditcard afgeschreven.  Deze zogenaamde Flex maut is ideaal voor de heen- en terugreis over de Brennerpas.

Hieronder nog een korte video van een reiziger die het systeem heeft gefilmd onderweg naar Italië.

Webcams op de Brennerpas

Wil je de actuele verkeerssituatie zien op de Brennerpas dan kun je via tientallen webcams langs de route haarscherp zien hoe druk het is. Deze kun je weer vinden op de website van de AsFinag. Onder het blokje A13 worden alle werkende camera’s getoond.

Bezienswaardigheden onderweg

Brennerpas europabrucke

Ook al is het een snelweg met veel herrie en verkeer, het is zeker de moeite waard om te stoppen bij de Europabrucke. Niet alleen het uitzicht bij de McDonald’s op het parkeerterrein voor de Brug is overweldigend, ook voor een adrenaline kick kun je hier terecht.

Op vrijdag, zaterdag en zondag is namelijk de hoogste Bungeejump van Europa geopend. De hoogte van de brug is 192 meter, dus kun je nagaan hoe diep en lang je sprong is. Meer informatie over de bungeejump op www.192m-bungy.at

Overnachten bij de Brennerpas

Ik kan me zo voorstellen dat de rit naar het Gardameer over de Brenner vanuit Nederland een pittig stuk is om in één keer te rijden. Gelukkig zijn er in de omgeving diverse hotels, campings en andere vormen van accommodatie te vinden. Het is verstandig om de accommodaties ruim van te voeren te boeken. Vooral in het hoogseizoen zijn op de zogenaamde zwarte zaterdagen de hotels en gasthofen al snel volgeboekt. 

 Vlak bij de Brennerpas kun je in de dorpen Matrei am Brenner, Steinach am Brenner en Gries am Brenner goede hotels vinden. De prijzen liggen in de weekeinden wel hoger dan gemiddeld in Oostenrijk, dat heeft natuurlijk te maken met vraag en aanbod. 

JUFA Wipptal

Gezinsaccommodatie brennerpas

JUFA Wipptal is een ideale plek voor gezinnen om de lange reis te onderbreken. JUFA staat voor jeugdherberg in Oostenrijk en dit er eentje uit de luxe categorie.
De kamers zijn handig ingericht en bieden naast een tweepersoonsbed een stapelbed wat natuurlijk extra leuk is voor de kinderen. De kamers zijn schoon en recent gerenoveerd. Er wordt ‘s ochtends een goed ontbijt geserveerd. Reis je zonder kinderen dan is dit hotel misschien niet helemaal je plek. 

Gasthof Lamm

Brennerpas (2024)

Gasthof Lamm is echt een heel leuk plekje om te overnachten. Dit is echt Oostenrijk op zijn puurst. Het ligt midden in het centrum van Matrei am Brenner en heeft naast mooie authentieke kamers ook een zeer goed restaurant. Het ontbijt is zeer compleet en het personeel behulpzaam. Dit hotel moet je echt ruim vooraf boeken, het is vaak volgeboekt en dat is natuurlijk een goed teken. 

Campings in de omgeving van de Brennerpas

Camping

Er zijn meerdere campings in de buurt, de meeste campings richten zich echter op bezoekers die wat langer blijven om bijvoorbeeld te wandelen in de omgeving.  De meeste kampeerplaatsen concentreren zich rondom Innsbruck. Er zijn geen campings in de dorpen rondom de Brennerpas zelf.

Voor een handig overzicht van de campings in de buurt is de campinggids van de ANWB een handig hulpmiddel.

Wat kost de tol over de Brennerpas?

In 2023 zijn de kosten voor tol op de Brenner pas € 11,00 (prijs 2024) voor een auto of motor. Naast de tol moet je ook een tolsticker of digitale tol hebben betaald voor het gebruik van de autobaan in Oostenrijk.

Hoe hoog ligt de Brennerpas?

Dat valt best wel mee, de Brennerpas ligt op 1370 meter hoogte.

Zijn er parkeerplaatsen op de Brennerpas

Ja, er zijn een paar plekken waar je kunt stoppen. Wij raden aan om bij de Europa Brucke te stoppen. Voor een prachtig uitzicht.

Mag ik met een caravan of aanhanger over de Brennerpas?

Ja, dat mag. Let alleen wel op goed op het inhaalverbod voor auto’s met aanhangers.