De Hofburg in Wenen

Het is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Wenen. Zeer centraal gelegen in het centrum van de stad vind je dit majestueuze paleis de Hofburg.

De Hofburg was het winterverblijf en de plek waar belangrijke afspraken werden gemaakt voor de Habsburgers. Tot 1918 was dit de residentie van de heersers van het Habsburgse Rijk, met andere woorden het Keizerrijk Oostenrijk.

De Hofburg wordt sinds 1945 voornamelijk gebruikt door de bondspresident en voor officiële gelegenheden. Op dit moment is de Hofburg ook in gebruik als parlementsgebouw omdat het huidige parlement wordt verbouwd en gerenoveerd.

De geschiedenis van de Hofburg

binnenkant van de Hofburg van Wenen

Keizer Rudolf I maakte in 1279 al een begin met de bouw van een burcht op de plek van het toenmalige Schweizerhof.  Niet veel later werd er alweer verbouwd, gebouwd en uitgebreid. Er is zoveel aan de burcht gedaan dat het niet meer te herkennen is. Dat is best jammer want in de oude tekeningen die zijn gevonden leek de Hofburg echt op een typische middeleeuwse burcht met hoektorens en een grote binnenplaats.

Toen Keizer Frederik I in de zestiende eeuw met zijn aanhang naar Wenen verhuisde werd de Alte Burg verbouwd tot de Hofburg. De bestaande vleugels werden vergroot en een deel werden verbouwd. Het leuke aan de Hofburg is dat ieder gebouw een eigen karakter heeft. Dat kom door de diverse heersers die er hebben gewoond. Zij hebben ieder voor zich een stempel gedrukt op de bouw en de architectuur van de bouwwerken. Een rondgang door de Hofburg is dan ook echt een tour door de Weense Architectuurgeschiedenis.

Belangrijke gebeurtenissen in de Hofburg

  • In 1938 kondigde Adolf Hitler op het balkon van de Neue Burg de Anschluss (Annexatie) van Oostenrijk aan.
  • Maria Theresia (Sisi) was de enige vrouw die het Habsburgse rijk vanuit de Hofburg heeft geleid.

Musea in de Hofburg

Wil je alle musea in de Hofburg zien? Trek er dan gerust 1 of 2 dagen vooruit. Het complex zit namelijk vol met diverse musea en andere bezienswaardigheden. De meeste musea in de Hofburg staan volledig in het teken van het leven van Sisi (Maria Theresia) Door de bezoeken over meerdere dagen te verspreiden zorg je ook voor een goede verdeling in je spanningsboog. Een hele dag Sisi kan soms te veel zijn.  We benoemen alle musea hier onder met een korte omschrijving

Veel voordeel bij de bezienswaardigheden in Wenen met de Vienna PASS

Viennapass

Voorkom de lange wachtrijen bij de kassa en koop je kaarten makkelijk en eenvoudig online. Je kunt de kaartjes met iDEAL betalen en je krijgt een online ticket waarmee je de rijen kunt overslaan. 

Met de Viennapass maak je onbeperkt gebruik van de sightseeingbus welke langs alle bezienswaardigheden in Wenen rijdt. . Bovendien krijg je bij de meeste bezienswaardigheden gratis toegang en kun je de rij voor de kassa overslaan. De Viennapass is vooral vanaf 2 dagen een goede besparing.

Sisi Museum

In de voetsporen van Keizerin Sisi, in het Sisi museum krijg je door talrijke persoonlijke eigendommen van de keizerin een goed beeld van het ware leven van Sisi. De rondgang door het museum begint bij het bizarre overlijden van de keizerin en kamer voor kamer krijg je een goed beeld over haar leven en de mythes die zijn ontstaan rondom haar persoonlijkheid.

Keizerlijke Appartementen

Een rondgang door de keizerlijke appartementen van Keizer Franz Joseph en Keizerin Elisabeth is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Wenen. De rondleiding geeft een kijkje in het leven en de woonomgeving van Franz Joseph en Sisi. Je ziet onder andere de slaapkamers, de verschillende badkamers en de gemeenschappelijke ruimtes in de befaamde Keizerlijke sfeer.

Zilverkamer

De Hofburg in Wenen

In de voormalige Silberkamer naast het Sisimuseum en de Keizerlijke appartementen kun je de prachtige collectie tafelzilver zien. Je weet niet wat je ziet. Voor iedere gelegenheid is er wel een servies gemaakt. In de collectie vind je onder andere waardevol glaswerk, zilverwerk, en porselein. Bovendien krijg je een kijkje in de hofkeuken en de typische tafelgewoontes van de Habsburgers.

Keizerlijke Schatkamer

De Hofburg in Wenen

In de voormalige Silberkamer naast het Sisimuseum en de Keizerlijke appartementen kun je de prachtige collectie tafelzilver zien. Je weet niet wat je ziet. Voor iedere gelegenheid is er wel een servies gemaakt. In de collectie vind je onder andere waardevol glaswerk, zilverwerk, en porselein. Bovendien krijg je een kijkje in de hofkeuken en de typische tafelgewoontes van de Habsburgers.

Let voor je binnenkomt even goed op de deur! Inderdaad waarschijnlijk is dit de grootste kluisdeur die je ooit hebt gezien. De Keizerlijke Schatkamer van de Hofburg heeft een waardevolle inhoud.

Prachtig tentoongesteld vindt je hier middeleeuwse rijksjuwelen, kronen, en met gouddraad gestikte kleden. Ook kun je de grote collectie zwaarden, schoenen en dure kousen bekijken. Niet alleen heel mooi om te zien, ook nog eens meer dan 900 jaar oud en nog steeds in een uitmuntende staat.

foto: © KHM-Museumsverband

De Nationalbibliothek

Österreichische Nationalbibliothek Wenen

De Österreichische Nationalbibliothek (ook wel ÖNB genoemd) is de grootste bibliotheek van Oostenrijk met meer dan acht miljoen boeken. Het is een wetenschappelijke bibliotheek, dus verwacht geen romans of andere sappige boeken.

De verzameling van boeken is ondergebracht in de Neue Hofburg en de Weense Hofburg. Beiden makkelijk te bereiken via Heldenplatz.

Het bijzonderste deel van de Österreichische Nationalbibliothek is de pronkzaal. Deze werd namelijk in 1722 door Keizer Karel Vi gebouwd als onderdeel van de Hofburg. De ruim 80 meter lange en 20 meter brede zaal kent een collectie van meer dan 200.000 historische boeken.

Deze boeken kun je zelf nog lezen. Het grootste deel is namelijk digitaal beschikbaar.  Het is een imposante bibliotheek waar je zeker even moet gaan kijken. Niet alleen is het prachtig om alle boeken te zien, ook de plafondschilderijen vragen om bekeken te worden.

Het is bovendien even een mooie plek om te genieten van de rust. Zoals het hoort in een bibliotheek is het hier muisstil. De Österreichische Nationalbibliothek mag niet ontbreken tijdens je bezoek aan Wenen en hoort zeker tot één van de mooiste bezienswaardigheden van Oostenrijk.

De Österreichische Nationalbibliothek kun je vinden in de Hofburg en is goed aangegeven. Met de Viennapass is de toegang tot de bibliotheek gratis.