Krimmler Watervallen (2023)

De grootste watervallen van Europa liggen in het nationaal park de Hohe Tauern. De totale hoogte van de Krimmler Watervallen is 380 meter en daarmee zijn de watervallen bij het dorpje Krimml de op vijf na hoogste watervallen ter wereld.

Tijdens een vakantie aan het Salzburgerland of het Zillertal mag een bezoek aan één van de populairste bezienswaardigheden van Oostenrijk dan niet ontbreken. Ik geef je in dit artikel veel achtergrondinformatie en een paar hele handige tips voor een bezoek aan de Krimmler watervallen.

Algemene informatie Krimml Watervallen

Krimml watervallen

Het water dat bij de Krimml waterval met veel geweld naar beneden komt, kent zijn oorsprong bij de Krimmler Ache, een gletsjerbeek gevoed door het smeltwater van de bergen in de omgeving. De hoeveelheid water die door de beek stroomt varieert naarmate het seizoen. In de wintermaanden is de stroom slechts beperkt tot ongeveer 0,14 m³/s per seconde en in de zomermaanden juni en juli raast er meer dan 5,6 m³/s naar beneden. Dat is dus 30 tot 40 keer zo veel dan in de wintermaanden.

Dat heeft natuurlijk alles te maken met de temperatuur, in de wintermaanden smelten de gletsjers niet door de lage temperaturen.

Interessant om te weten is dat het meest water tussen 21 en 24 uur naar beneden stroomt. Het smeltwater van de gletsjers heeft ongeveer 9 tot 12 uur nodig tot het de Krimmler watervallen bereikt. Het beste bezoek je de waterval in de middag, dan is de aanvoer van water groter dan ’s ochtends.

De Krimmler watervallen

Voordat je bij de watervallen bent wandel je eerst 5 minuten over een verhard pad (ook toegankelijk met de kinderwagen of rolstoel) naar de onderste waterval. Je geniet hier direct van het immense geruis van het water dat met veel kracht naar beneden stort. Je kunt verder lopen over de rotsen om dichter bij de waterval te komen. Let wel goed, door het opspattende water en de nevel kun je nat worden.

Na het onderste gedeelte van de watervallen kun je verder wandelen naar het middelste deel. Het pad wordt smaller en er zijn trappen en bruggen gemaakt. Dit deel is minder geschikt voor kinderwagen en rolstoelen. Op dit stuk heb je bij de Bergersteig een goed uitzicht over het tweede deel van de watervallen.

Op ongeveer 75% van de wandelroute ben je bij Staubige Reib. Een mooie plek vanwaar je een blik krijgt op het bovenste gedeelte van de waterval. Je kunt hier best dichtbij komen, alleen word je door de waternevel snel door- en door nat. Neem dus een regenjas mee en berg je camera’s en mobieltje waterdicht op.

De wandeling neemt in totaal ongeveer 3 à 3,5 uur in beslag zonder pauzes en is samen (heen- en weer) ongeveer 6 kilometer lang. De wandeling is niet moeilijk en goed te doen met kinderen.

Wasserwelten

Naast de ingang naar de Krimmler watervallen is een themapark ingericht over de waterval. In het kleine museum (overdekte deel) wordt op interactieve manier veel verteld over water en probeert men op speelse wijze bij te brengen dat je zuinig moet zijn met water. We vonden het op een zeer leuke manier gedaan. Op de verdieping van het “Haus des Wassers” staat een peperdure verrekijker van Swarovski, daarmee krijg je een waanzinnig uitzicht op de Krimmler Wasserfalle.

Buiten is de Wasserwelten nog leuker want nu mag naar hartenlust met water geknoeid worden. Opnieuw op speelse manier wordt duidelijk gemaakt wat de kracht van water is. Natuurlijk is het één grote speeltuin met leuke speeltoestellen waarbij water natuurlijk de hoofdrol heeft.

Voor de Wasserwelten heb je een apart entreekaartje nodig, koop deze samen met de toegang tot de watervallen.

Waar liggen de Krimmler watervallen?

De Krimmler wasserfalle liggen aan de zuidkant van het dorp Krimml. Omdat het een zeer populaire bezienswaardigheid is in de zomer kan het erg druk zijn. Dat merk je direct aan vier grote parkeerplaatsen rondom de waterval. Zodra je Krimml binnenrijdt zie je al verwijzingen naar de parkeerplaatsen. Probeer je auto te parkeren op P4, deze parkeerplaats ligt naast de ingang. De andere parkeerplaatsen liggen verder weg. Helaas zijn de parkeerplaatsen niet gratis en voor Oostenrijkse begrippen is parkeren niet goedkoop (€ 5,00 voor 2 uur, ieder extra half uur is € 0,80 stand 2023)

Wat kost de toegang tot de watervallen van Krimml

De wandelroutes worden onderhouden door de plaatselijke bergsport- en wandelvereniging. Omdat er echt duizenden (in 2019 bezoeken meer dan 40.000 bezoekers de watervallen) vraagt het wandelpad veel onderhoud. Deze kosten komen voor rekening van de bezoekers, voor een combinatie kaart met de Wasserwelten ben je € 13,90 per volwassen persoon kwijt. Let op! Heb je een Salzburgerland Card of een Zell am See/Kaprun Card gekregen bij je accommodatie? Dan is de toegang tot de waterval gratis. Vergeet deze dus niet mee te nemen.

Bespaar tip

Gezinnen zijn voordeliger uit met een familie ticket. Vraag er naar bij de kassa. 2 volwassenen + 2 kinderen (tot 16 jaar) betalen namelijk maar € 28,80.

Handige tips

Een dagje naar de Krimmler watervallen is leuk, maar vraagt wel om een stukje voorbereiding. Ik heb wat handige tips voor je verzameld

  • Draag stevige (wandel) schoenen – het eerste stuk tot aan de onderste waterval is goed te doen. Het pad is verhard en niet lastig. De rest van de wandeling vraagt wel wat meer aandacht. Dus draag stevige schoenen die tegen een beetje water kunnen.
  • Wil je de watervallen van dichtbij beleven? Neem dan een regenjas mee. De sproeinevel van de waterval (die trouwens gezond schijnt te zijn voor je luchtwegen) is fijn en zorgt ervoor dat je in korte tijd drijfnat bent.
  • Als we dan toch bij de regenjas zijn, vergeet ook je telefoon en camera’s waterdicht te verpakken. (Druk-sluit zakjes of zip-loc zakjes zijn daar ideaal voor)
  • Bij de watervallen is een klein café-restaurant waar je een kleinigheidje kunt eten. De prijzen liggen wel hoger dan gemiddeld. Neem dus zelf een flesje drinken en wat te eten mee als je van plan bent de volledige wandelroute te lopen.
  • In het hoogseizoen kan het druk zijn, busladingen met toeristen uit hele wereld worden bij de watervallen afgezet. Probeer dus de piektijden te vermijden door of heel vroeg te komen of na drie uur.
  • Vanuit Zell am See kun je met de trein naar de Krimml Watervallen, je neemt dan het treintje richting het station van Krimml en loopt dan in 15 minuten naar de ingang van de watervallen.

Informatie

Krimmler Waserfalle
Route: In je navigatie Krimml instellen, in het plaatsje zelf zijn de watervallen goed aangegeven.

Openingstijden: vanaf half april tot eind oktober
Website: www.wasserfaelle-krimml.at