De Riegersburg

In Oostenrijk barst het van de kastelen en burchten en soms denk je echt “Hoe dan?”. Dat gevoel krijg je direct als je richting de Riegersburg rijdt. Je vraagt je direct af hoe hebben ze dit 1000 jaar geleden überhaupt kunnen bouwen. Toen waren er nog geen bulldozers, kranen en graafmachines.

Op een bijna 500 meter rots pronkt het kasteel als geen ander boven het landschap uit. Helemaal als de zon er op schijnt is het een plaatje wat je vanaf veel parkeerplaatsen kunt aanschouwen. Logisch dus dat de Burcht Riegersburg tot één van de belangrijkste bezienswaardigheden in de Steiermark hoort.

Stukje geschiedenis over de Riegersburg

Dit kasteel wordt voor het eerst in de geschiedenisboekjes genoemd rond 1138 De berg die uit het niets staat in het landschap was voor de toenmalige heersers een ideale plek om een burcht te bouwen. Vanwege de hoge ligging zagen ze de vijand al van verre aankomen en konden zo hun maatregelen treffen.

De Riegersburg - één van de mooiste kastelen van de Steiermark

In de jaren daaropvolgend werd de burcht diverse malen aangevallen en alle aanvallen konden worden afgeslagen. Al dat niet met het nodige geweld. De burcht kreeg vanzelfsprekend iedere keer weer een nieuwe bezitter. In 1822 kwam de Riegersburg in handen van Johann von Liechtenstein. Inderdaad de vorst van het kleine koninkrijk Liechtenstein. Anno 2020 is de burcht nog steeds in bezit van de koninklijke familie van Liechtenstein, sinds 2014 is Prins Emanuel van en tot Liechtenstein verantwoordelijk voor het onderhoud en de instandhouding van de burcht.

Riegersburg bezoeken

Wie alles over de Riegersburg wil weten kan de burcht bezoeken. De burcht is dagelijks tussen 9 en 17 uur te bezoeken. Er worden ook rondleidingen gegeven waarbij de leukste kinderrondleiding van bijna 1,5 uur. Aanmelden is nodig.

Tegen een kleine vergoeding is ook een audiotour met een speciale kooptelefoon mogelijk. Deze kun je bij de ingang afhalen. Helaas is deze tour nog niet in het Nederlands beschikbaar.

De klim naar de Riegersburg is pittig en voor mensen die slecht ter been zijn een hele opgave. Daarom is er aan de noordzijde van de burcht in 2003 een lift gebouwd (vertrek vanaf de parkeerplaats) de lift is bij de meeste toegangskaarten inclusief. Lopend naar boven? Trek daar ongeveer 20 minuten voor uit. De weg is nog in originele staat van oude grote rotsblokken. Daarom niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

Burgtaverne

Net buiten de burcht is een zelfbedienings-restaurant met lokale specialiteiten. Je kunt binnen eten en ook op het grote terras met een fantastisch uitzicht over de omgeving. Het kan hier vooral in het hoogseizoen druk zijn. De prijzen zijn voor Oostenrijkse begrippen iets hoger dan normaal.

Roofvogelshow

Bij de burcht worden roofvogels gefokt, een professionele valkenier geeft dagelijks een vliegshow met enkele van de roofvogels die hun huis hebben op de Riegersburg. Een bezoek aan de roofvogelshow is bij het duurste ticket inclusief.

Riegersburg met kinderen

Kastelen en burchten bezoeken is altijd iets bijzonders met kinderen. Naast de speciale kindervriendelijke rondleiding (in het Duits) zijn er ook speurtochten uitgezet in het kasteel. De informatiefolder kun je bij de ingang/kassa afhalen. Wie alle raadsels oplost kan na afloop in de museumshop een beloning afhalen.

Hoe kom je bij de Riegersburg

De burcht ligt op ongeveer 60 minuten rijden van Graz en ligt aan de B66. Neem op de A2 de afrit Ilz-Fürstenfeld richting Ilz. De B66 wordt dan al aangegeven en de Riegersburg ook.

Je kunt een bezoek aan de Riegersburg perfect combineren met een bezoek aan de Chocoladefabriek van Zotter.

Algemene informatie

Openingstijden: 9.00 – 17.00
Adres: Riegersburg 21, Austria
Website en tickets: www.dieriegersburg.at